Ο ένας ειδικός τονίζει πως προβληματίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο άλλος από το ότι δεν αναπτύσσουν όλοι όσοι ασθενούν με Covid-19 ισχυρά αντισώματα. Ο τρίτος μιλά για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρχει έξαρση της ασθένειας το φθινόπωρο, όταν θα πλακώσουν και οι άλλες εποχιακές ασθένειες, ενώ δεν λείπει και αυτός που εστιάζει στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή ιατρικά εργαλεία αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. 
Όλες οι ανησυχίες είναι εύλογες, καθώς παλεύουμε με ένα ιό ο οποίος εν πολλοίς παραμένει άγνωστος. Οι μελέτες που γίνονται είναι τα μικρά κομμάτια που συνθέτουν ένα παζλ. Μπορούμε να έχουμε μια ιδέα για το τι γίνεται, αλλά αν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο το τοπίο. Έτσι, και τώρα αν δεν περάσει αρκετός καιρό, αν δεν μελετηθούν όλες οι παράμετροι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ούτε για τη μολυσματικοτητα, ούτε για τη μεταδοτικότητα, ούτε για την αντιμετώπισή του.
Το βαρύ πλήγμα στην οικονομία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογών. Τα περιοριστικά μέτρα όντως κατάφεραν να μειώσουν την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Έτσι, παρά το γεγονός πως η πανδημία καλπάζει σε κάποιες χώρες και το ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως και οι θάνατοι συνεχώς αυξάνονται, το ζητούμενο πλέον είναι να βρει η οικονομία τους συνηθισμένους της ρυθμούς.
Προς το παρόν τα πράγματα είναι πιο εύκολα, τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο, όπου έχουμε καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες από τη μια και το γεγονός πως κυκλοφορούμε ευκολία έξω φαίνεται πως έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας. Το θέμα είναι τι θα συμβεί σε λίγους μήνες, όταν και πάλι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μας κλείσουν και πάλι στα σπίτια μας. 
Θα είμαστε, άραγε, καλύτερα προετοιμασμένοι; Αυτή είναι μάλλον η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου και κανένας δεν μπορεί να την απαντήσει. Είναι πολύ πιθανόν, όμως πως το επόμενο διάστημα θα μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορωνοϊό, όπως τόσα χρόνια ζούμε με την εποχιακή γρίπη, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τόσες άλλες ασθένειες, αφού για ένα νέο lockdown ούτε λόγος δεν γίνεται. Θα πρέπει να μάθουμε να ταξιδεύουμε, να συναναστρεφόμαστε, να εργαζόμαστε με τον ιό, όσες ανησυχίες κι αν έχουμε για αυτόν.