Τη δική της «στέγη» αποκτά η έρευνα για τον καρκίνο. Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το Ινστιτούτο που θα ριχθεί στη μάχη κατά του καρκίνου και θα καλύψει το κενό που υπήρχε στο νησί, αφού στην Κύπρο μέχρι σήμερα η νόσος αντιμετωπίζεται, (με ψηλά ομολογουμένως ποσοστά επιτυχίας), στους τομείς της διάγνωσης, διαχείρησης και θεραπείας αλλά η επιστημονική κοινότητα, δεν έχει ακόμα μπει δυναμικά στον παγκόσμιο σιωπηρό «πόλεμο» της έρευνας κατά της νόσου που μαστίζει τον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες και όχι μόνο. 

Η ανακοίνωση για την ίδρυση του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου «CCRI» , έγινε πριν από ένα ακριβώς χρόνο (Ιούλιο 2019) έπειτα από αρκετούς μήνες διεργασιών και προετοιμασίας. Σχεδόν 12 μήνες αργότερα, η κοινοπραξία Πανεπιστημίου, Καραϊσκάκειου και Ογκολογικού Κέντρου ενημέρωσε για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του κτηρίου που θα στεγάσει το κοινό τους όραμα. 

Ένα κτήριο που θα βρίσκεται κοντά στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα έχει συνολικό εμβαδόν 3.111 τετραγωνικών μέτρων και θα αποτελέσει την Α’ Φάση της κτηριακής υποδομής του Ινστιτούτου. 

Θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», αφού τη δαπάνη έχει αναλάβει το Ίδρυμα «Γιώργου και Καίτης Δαυϊδ» εις μνήμην της κόρης τους.  (Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των Γιώργου Δαυίδ, Καίτης Δαυίδ και Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 στην Κέρκυρα).

 Τον σχεδιασμό του κτηρίου το οποίο ανεγείρεται στη βάση παρόμοιων ερευνητικών Κέντρων του εξωτερικού και με υψηλού επιπέδου επιστημονικές προδιαγραφές, ανέλαβε, καθ’ υπόδειξη των δωρητών το αρχιτεκτονικό γραφείο «Κόκκινου και Κουρκουλας» το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και τη διεύθυνση η εταιρεία «Diokos». Η δε εποπτεία των εργασιών βρίσκεται υπό τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου και όπως υπολογίζεται τα κατασκευαστικά έργα θα διαρκέσουν περίπου 24 μήνες.  

Οι στόχοι, ιδρυτών και δωρητών, υψηλότατοι. Ένα κτήριο το οποίο θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων και αρχιτεκτονικό ορόσημο για την Κύπρο, προορίζεται για να στέγασει ένα εθνικό δίκτυο ερευνητικής αριστείας σε θέματα καρκίνου, να συμβάλει στη θεραπεία των ασθενών και να αποτελέσει εκκολαπτήριο επιστημόνων. 

Έχει ταχθεί από της ίδρυσής του στην ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα παρόμοια ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό και την Κύπρο και αναμένεται ότι κάθε χρόνο θα φιλοξενεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα θα προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης και εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες. 

Αναλυτικά, οι βασικότεροι σκοποί του Ινστιτούτου είναι:

⦁    Η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στο χώρο της ογκολογίας.

⦁    Η δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου πρωτοποριακής έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.

⦁    Η προσέλκυση και προώθηση της συμμετοχής νέων επιστημόνων στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον ευρύτερο τομέα της ογκολογίας.

⦁    Η προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας ανάμεσα σε κλινικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους ερευνητικούς φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

⦁    Η στήριξη και εποπτεία νέων επιστημόνων μεταδιδακτορικού επιπέδου για τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας  στους σχετικούς τομείς.

⦁    Η συνεργασία με ιατρικά ιδρύματα και οργανισμούς για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας και τη μεταφορά και εφαρμογή νέας επιστημονικής γνώσης και βέλτιστων πρακτικών στον κλινικό χώρο.

⦁    Η προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων και διεπιστημονικών πεδίων έρευνας.

Το Ινστιτούτο, στεγάζεται προσωρινά στις εγκαταστάσεις των συνιδρυτών του και εδώ και αρκετό καιρό έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την σωστή στελέχωση και εξοπλισμό του. Πριν από μερικές ημέρες εξάλλου, έγινε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδρότηση για προγράμματα σύμπραξης ανάμεσα σε ερευνητικές ομάδες με επόμενο βήμα την ανάπτυξη του δικτύου συνεργασίας όλων των επιστημόνων που ασχολούνται με έρευνα στον καρκίνο στη χώρα μας. Παράλληλα, το Ινστιτούτο θα έχει την ευκαιρία για σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ανταγωνιστικά προγράμματα και όχι μόνο.

11μελές συμβούλιο και επιστημονικό συμβούλιο

Το Ινστιτούτο Καρκίνου Κύπρου είναι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μια κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός ο οποίος διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο διορίζονται 4 μέλη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 3 από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, 3 από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και ένα από την οικογένεια των δωρητών, Καίτης και Γιώργου Δαυίδ. Το CCRI διαθέτει επίσης ένα επιστημονικό συμβούλιο το οποίο θα δίνει τις επιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Επιπλέον θα βοηθήσει στη διεθνή δικτύωση του Ινστιτούτου.