Η συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει πως θα πρέπει να αναμένεται ένα ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι (αυτό προμηνύουν οι εξελίξεις στη Λιβύη και η εμπλοκή της Τουρκίας), αλλά κι ένα εξίσου θερμό φθινόπωρο, ενόψει και των εξελίξεων που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις επαφές που είχαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, τα προηγούμενα 24ωρα αυτό που συμπεραίνεται είναι πως υπάρχει κατανόηση από πλευράς Γερμανών και Γάλλων για την κατάσταση στην περιοχή και το πόσο επικίνδυνες είναι οι τουρκικές δραστηριότητες. 

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει από πλευράς ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή, όχι μόνο σ’ ότι αφορά τις προκλήσεις σε βάρος των εταίρων τους Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμα και στο φαινομενικά πιο εύκολο και ουδέτερο ζήτημα της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη οι δύο ισχυροί της ΕΕ έχουν διαφορετική προσέγγιση. 

Σε κοινή τους δήλωση οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας απείλησαν με κυρώσεις για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το μήνυμά τους δεν στρέφεται μόνο κατά της Τουρκίας αλλά αγγίζει και άλλες χώρες. Η Γαλλία ευνοεί τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας και αυτό άφησε να διαφανεί ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις επαφές που είχε με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας. Η καγκελάριος της Γερμανίας έχοντας μαζί της και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, δε φαίνεται να ευνοούν μέτρα που να στρέφονται αποκλειστικά κατά της Τουρκίας αλλά ευνοούν τη συμπερίληψη και της Αιγύπτου αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Γι’ αυτό και η κοινή δήλωση των τριών καλεί «όλους τους ξένους φορείς να θέσουν τέρμα στην αυξανόμενη παρέμβασή τους και να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που καθιέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης Irini προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στο έδαφος». 

Διαμηνύουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν «την πιθανή χρήση κυρώσεων εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στην ξηρά ή στον αέρα και προσβλέπουμε στις προτάσεις που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας θα το κάνει για αυτό».

Η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας φάνηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία ήταν σαφώς υπέρ της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας όχι μόνο σε σχέση με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας σε βάρος των κρατών–μελών της ΕΕ, Κύπρο και Ελλάδα. Από την άλλη, η Γερμανία όχι μόνο γιατί θέλει ως προεδρεύουσα να εμφανίζεται ότι θέλει να εξισορροπεί τα πράγματα, αλλά γιατί φοβάται το μεταναστευτικό, προσπαθεί να αποφύγει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Γεγονός που οδήγησε σε διαφωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

Για την Κύπρο και την Ελλάδα η επιβολή σκληρών μέτρων από την ΕΕ είναι το ζητούμενο, αλλά δεν παραβλέπουν την πραγματικότητα και τις δυσκολίες στην επίτευξη αυτού του στόχου. 

Γι΄ αυτό και οι εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα και κυρίως σ’ ότι αφορά το κεφάλαιο μέτρα κατά της Τουρκίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των πραγμάτων κατά την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι.