Στην πρόληψη του εθισμού προς τα τυχερά παιχνίδια και την παθολογική ενασχόληση με τον τζόγο, επιστρέφει το 1% των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα. Πρόκειται για κονδύλι που δαπανάται για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών σε νεαρούς και εξαρτημένους παίκτες. Όπως απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ερώτημα της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί ήδη €516.614. Παράλληλα, το ποσό των €210.187 παραμένει στο ταμείο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για να διατεθεί αποκλειστικά στην πρόληψη. Απώτερος στόχος, όπως σημειώνεται, είναι η δημιουργία πρόσθετων προγραμμάτων και η ενίσχυση των δομών απεξάρτησης.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι το ποσό των €516.614, το οποίο αντιστοιχεί στο 65% του κονδυλίου δαπανών «Κοινωνική Ευθύνη – 1%», έχει δαπανηθεί σε δράσεις της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το Υπεύθυνο Παιχνίδι. Σκοπός ήταν η προληπτική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα. Σχετικά με το αδιάθετο ποσό του κονδυλίου «Κοινωνική Ευθύνη – 1%» που αντιστοιχεί στο ποσό των €210.187, αναφέρεται ότι «παραμένει στο ταμείο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για χρηματοδότηση μέτρων πρόληψης για την προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια καθώς και για προγράμματα απεξάρτησης».

Όπως διευκρινίζεται, η διάθεση του 1% που αντιστοιχεί στις καθαρές αποδοχές από το στοίχημα για σκοπούς ενίσχυσης προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών, ρυθμίζεται από τις πρόνοιες της νομοθεσίας. «Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχουν πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις με σκοπό την ουσιαστική συνεργασία τους και την εξεύρεση κοινής γραμμής προσέγγισης, με στόχο την ελαχιστοποίηση της διαταραχής από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια (παθολογικής ενασχόλησης). Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων κατέθεσε τις θέσεις της επί της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης της Αρχής Εξαρτήσεων». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κοινός στόχος είναι να προκηρυχθούν προγράμματα και έργα για την ενίσχυση των δομών απεξάρτησης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το προαναφερόμενο κονδύλι δαπανών της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

Για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά στις δράσεις της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για την κοινωνική ευθύνη και την προώθηση του Υπεύθυνου Παιχνιδιού, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στην ιστοσελίδα https://responsiblegaming.gov.cy, «όπου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους παίκτες, αλλά και για τα άτομα του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, με σκοπό την υποστήριξη και καθοδήγησή τους, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια γενικότερα».