Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα έκανε κάτι που εκατομμύρια γονείς ονειρεύονται να κάνουν αλλά δεν τολμούν: ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει τη χρήση του TikTok στη χώρα του. Το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, έχει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων. Οι χρήστες της εφαρμογής μοιράζονται βίντεο στα οποία συνήθως χορεύουν και τραγουδούν.

Τα κίνητρα του Αμερικανού προέδρου είναι φυσικά εντελώς αντίθετα με αυτά των γονιών. Ο πρώτος επικεντρώνεται στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και το απόρρητο των τεχνολογικών εταιρειών και ανοίγοντας παράλληλα άλλο ένα μέτωπο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Οι δεύτεροι, πάλι, έχουν κουραστεί να βλέπουν τα βλαστάρια τους να περνούν απέραντες ώρες μπροστά από μια εφαρμογή η οποία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τους κινδύνους που κρύβει, από το να βρεθούν μικρά παιδιά να συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο μέχρι τις προκλήσεις που δέχονται να πραγματοποιήσουν με κίνδυνο τη ζωή τους. 

Υπάρχουν πολλές υποψίες για τον ύποπτο ρόλο που παίζει το TikTok και είναι πολύ πιθανόν πως η εφαρμογή είναι το μακρύ χέρι της Κίνας για να οικειοποιείται και να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τις ανησυχίες αυτές μοιράζονται, εξάλλου τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η τεχνολογία γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης. Η υπόθεση τής επίσης κινεζικής Huawei και η εμπλοκή της στην ανάπτυξη του δικτύου 5G παγκοσμίως έχει πυροδοτήσει μια σειρά από απαγορεύσεις με έντονη διπλωματική και πολιτική χροιά. 

Και φυσικά το παιχνίδι δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και οικονομικό. Το TikTok τρέμει στην ιδέα πως θα αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά ειδικά μετά την απώλεια της Ινδίας τον περασμένο Ιούνιο. Για αυτό και η ByteDance εμφανίστηκε διατεθειμένη να πουλήσει το κέντρο επιχειρήσεών της στις ΗΠΑ, με την Microsoft να εκφράζει έντονο ενδιαφέρον να προχωρήσει σε εξαγορά της εφαρμογής.

Με λίγα λόγια το TikTok θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά θα αναγκαστεί να «αμερικανοποιηθεί». Και οι γονείς ενδεχομένως θα πρέπει να βρουν το κουράγιο να κρατήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους μακριά από την εφαρμογή, αν πραγματικά ανησυχούν και όχι να περιμένουν τον Ντόναλντ Τραμπ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για αυτούς…