To Top
05:39 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παιδεία: «Όχι» στην απεργία αλλά με έντονο προβληματισμό
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Παιδεία: «Όχι» στην απεργία αλλά με έντονο προβληματισμό
  12 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Με μικρή διαφορά οι καθηγητές είπαν χθες «όχι» στις απεργίες και στάσεις εργασίας κατά την περίοδο των εξετάσεων τετραμήνων. Το «όχι» στα απεργιακά μέτρα συγκέντρωσε 2.718 ψήφους και ποσοστό της τάξης του 55%, ενώ το «ναι» σε απεργίες έλαβε 2.228 ψήφους και 45%. Ένα ποσοστό της τάξης του 12% των καθηγητών και συγκεκριμένα 684, απείχαν από την κάλπη. 
 
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα του ψηφίσματος της ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρός της Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι το αποτέλεσμα και η διαχείρισή του θα τεθεί ενώπιον του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) της Οργάνωσης. 
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ» το ΚΔΣ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και πέραν από την αξιολόγηση του αποτελέσματος, δεν αποκλείεται να κατατεθούν από τις Κινήσεις, συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων.
   
Κι αυτό διότι, μπορεί η πλειοψηφία των Κινήσεων και κατ’ επέκταση των καθηγητών να είπαν «όχι», όμως όλοι συμφωνούν ότι ο θεσμός όπως διέπεται σήμερα από την ισχύουσα νομοθεσία, χρήζει αλλαγών και βελτιώσεων. Πηγές της ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισαν ότι το «όχι» δεν σημαίνει απαραίτητα στήριξη του θεσμού ως έχει, ενώ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που κατατεθούν εισηγήσεις από την Οργάνωση για βελτίωσή του και το υπουργείο Παιδείας αρνηθεί το διάλογο, τότε δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί η στάση και τα επόμενα βήματα της ΟΕΛΜΕΚ. 
 
Σχετικά με τη χθεσινή διαδικασία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κατά επαρχίες αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία ψήφισε υπέρ των απεργιών το 36% και εναντίον το 64%. Στην Πάφο υπέρ των απεργιών ψήφισε το 46% και εναντίον το 54% ενώ στην Αμμόχωστο υπέρ το 36% και εναντίον το 64%. Στη Λάρνακα η κάλπη έδειξε «ισοπαλία» καθώς το «ναι» και το «όχι» έλαβαν από 50%, ενώ αντίθετη ήταν η εικόνα της Λεμεσού όπου το «ναι» στις απεργίες επικράτησε με 56% έναντι του 44% που έλαβε το «όχι». 
 
Κι ενώ η ΟΕΛΜΕΚ καλείται να πορευτεί με το χθεσινό αποτέλεσμα όσον αφορά την εβδομάδα των επίμαχων εξετάσεων που αρχίζουν στις 9 Δεκεμβρίου, το μαθητικό κίνημα αρχίζει από σήμερα την υλοποίηση των δυναμικών του μέτρων. Κατόπιν απόφασης της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), το πρώτο μέτρο αντίδρασης των μαθητών πραγματοποιείται σήμερα, με αποχή από τα μαθήματα κατά την τρίτη και τέταρτη περίοδο. Για τη σημερινή αποχή των μαθητών, ξεκαθαρίζεται ότι θα μπαίνουν απουσίες, με αρκετά σχολεία να ενημερώνουν ήδη τους γονείς. 
 
Από πλευράς της η ΠΣΕΜ ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή αποχή είναι το πρώτο μέτρο αντίδρασης και δεν αποκλείεται να τα κλιμακώσει σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν προωθήσει άμεσα στη Βουλή τροποποίηση της νομοθεσίας και δεν καταργήσει τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων. 
 
Από πλευράς του το υπουργείο διαμηνύει ότι έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα νομοθέτημα και δεν έχει πεισμώσει εις βάρος και εκδικητικά εναντίον κανενός. Αντίθετα, πιστεύει ότι ο θεσμός μπορεί να αποδώσει και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, μέσα από τη μείωση της ύλης και τη μείωση του αριθμού των διαγωνισμάτων. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος απέρριψε τα δύο αυτά επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας όπως εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σπύρο Αντωνέλλο, λέγοντας ότι καμία μείωση δεν υπήρξε.
 
Εντοπίζουν προβλήματα οι γονείς
 
Κι ενώ η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είναι γνωστό ότι στηρίζει το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, εντοπίζει κι αυτή με τη σειρά της προβλήματα και σημεία που χρήζουν άμεσης διόρθωσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κυριάκος Νικηφόρου, τα προβλήματα αυτά προκύπτουν κυρίως από τρεις λόγους: α) Υπάρχουν περιπτώσεις επιθεωρητών οι οποίοι είτε δεν έδωσαν σε σχολείο σαφείς οδηγίες για τους νέους τρόπους αξιολόγησης, είτε δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα κατά εκπαιδευτικών που δεν τηρούν τις εγκυκλίους, β) μερίδα εκπαιδευτικών εσκεμμένα δεν ακολουθεί τις εγκυκλίους, για να οδηγήσουν στην κατάρρευση του θεσμού, και γ) η νομοθεσία περιέχει σημεία που θα πρέπει να βελτιωθούν. Σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου, οι οργανωμένοι γονείς θα καταθέσουν σύντομα εισηγήσεις για διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων.  
 
Ικανοποίηση Κ. Χατζηγιάννη
 
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρει: «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας σχετικά με την απόφαση των εκπαιδευτικών της βάσης να μην προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων.
 
Η απόφαση αυτή είναι θετική ως προς την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας, αλλά και ως προς τη διασφάλιση της ηρεμίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η παρακώληση του σχολικού προγράμματος με οποιαδήποτε μορφή μόνο αρνητικά προβλήματα θα έχει τόσο για το σχολείο όσο και για τους εκπαιδευτικούς μας. Είμαστε έτοιμοι ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, μετά την εφαρμογή και αξιολόγηση του θεσμού, να συζητήσουμε άμεσα τυχόν θέματα που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή του νέου θεσμού των τετραμήνων με σκοπό ακριβώς να κάνουμε τον θεσμό πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Είμαστε στη διάθεση των μάχιμων εκπαιδευτικών προκειμένου οι πολύτιμες τους εισηγήσεις να αποβούν θετικές υπέρ του νέου θεσμού».
  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...