Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μία σπάνια αλλά επικίνδυνη αντίδραση του οργανισμού στα παιδιά, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό.

Παιδιά στη Βρετανία αρρωσταίνουν από έναν νέο συνδυασμό συμπτωμάτων που φαίνεται να συνδέονται με τον Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προειδοποιεί το NHS. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έστειλε σχετική ενημέρωση στους γιατρούς στα νοσοκομεία της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για αύξηση περιπτώσεων παιδιών που φαίνεται να έχουν πληγεί από κάποιας μορφή σύνδρομο τοξικού σοκ. Κάποιες από τις περιπτώσεις χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τουλάχιστον ένα παιδί υποβλήθηκε σε οξυγόνωση με εξωσωματική μεμβράνη (ECMO), θεραπεία που χρησιμοποιείται όταν η ζωή κάποιου είναι σε κίνδυνο, καθώς δεν μπορεί πλέον να αναπνεύσει από μόνος του.  

Δεν είναι γνωστό πόσες τέτοιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί, αν και εκτιμάται πως πρόκειται για μικρο αριθμό, ούτε έχει γίνει γνωστό αν κάποιο παιδί έχασε τη ζωή του. Αλλά οι επικεφαλής του NHS ανησυχούν ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να προειδοποιήσουν τους γιατρούς για την ύπαρξη του συνδρόμου, ενώ τους ζήτησαν να αναφέρουν επειγόντως κάθε τέτοια περίπτωση.  

Η προειδοποίηση του NHS  

«Έχει αναφερθεί ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει υπάρξει μια αύξηση του αριθμού παιδιών όλων των ηλικιών που εμφανίζουν πολυσυστηματική φλεγμονή η οποία απαιτεί εντατική θεραπεία, τόσο στο Λονδίνο όσο και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας» αναφέρει επιστολή που εστάλη από το NHS σε γιατρούς στο βόρειο Λονδίνο.  

«Οι περιπτώσεις έχουν κοινά αλληλεπικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά του συνδρόμου τοξικού σοκ και της νόσου Καβασάκι με αιματολογικές παραμέτρους που συνάδουν με τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 σε παιδιά» επισημαίνει η επιστολή. «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό εμφανίζεται σε παιδιά στη Βρετανία ή ότι μπορεί να υπάρχει άλλο παθογόνο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και συνδέεται με αυτές τις περιπτώσεις» συνεχίζει η επιστολή.  

Ανάλογη προειδοποίηση έστειλε η Παιδιατρική Κοινότητα Εντατικής Θεραπείας σε όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε ΜΕΘ για παιδιά στα βρετανικά νοσοκομεία.  

«Πόνος στην κοιλιά και γαστρεντερικά συμπτώματα είναι κοινό χαρακτηριστικό, όπως και καρδιακή φλεγμονή. Αυτό έχει παρατηρηθεί τόσο σε παιδιά που είναι θετικά στον κορωνοϊό όσο και σε εκείνα που είναι αρνητικά. Ορολογικές αποδείξεις πιθανής προγενέστερης μόλυνσης από κορωνοϊό επίσης έχουν παρατηρηθεί» επισημαίνει η επιστολή του NHS.  

Πηγή: philenews/lifo.gr