Στην άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των περιοχών προστασίας στον Ακάμα πριν τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) που προγραμματίζεται για το 2022 προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της εάν δεν εκλείψουν όλες οι παρανομίες, αφού στα μέτρα του σχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αναψυκτήρια και καταστήματα τοπικών προϊόντων που ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η λειτουργία παράνομων εστιατορίων και αναψυκτηρίων εντός και πλησίον της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας, που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των δύο απειλούμενων και αυστηρά προστατευόμενων ειδών θαλάσσιων χελωνών, Caretta caretta και Chelonia mydas, στη δυτική ακτή της Κύπρου, στη Χερσόνησο Ακάμα.

Το θέμα της άρσης των επεμβάσεων συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, την περασμένη Πέμπτη με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης του ΕΔΠ Ακάμα, κατά την οποία έγινε αξιολόγηση της προόδου των εργασιών προώθησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα, ένα χρόνο μετά την έγκριση του Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δορυφορικές εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Ακάμα

Ήδη, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας, έχει ετοιμαστεί σχετικός κατάλογος με όλες τις επεμβάσεις στο ΕΔΠ, οι οποίες στη συνέχεια χωρομετρήθηκαν. Όπως σημειώνεται, 29 από τις επεμβάσεις προϋπήρχαν επί της χαλίτικης γης που κηρύχθηκε σε κρατικό δάσος, ενώ μόνο οι τέσσερις υπήρχαν επί κρατικής δασικής γης. Όπως διαπιστώθηκε έχει αρχίσει η άρση των παρανομιών και σε μερικές περιπτώσεις στις Θαλασσινές Σπηλιές και στο Χάλαβρον έχουν ήδη αρθεί. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η υπόθεση του καφεστιατορίου στη Λάρα έχει προσαχθεί στο Δικαστήριο από το Τμήμα Δασών. Επιπλέον, η έπαρχος Πάφου έχει προσαγάγει στο Δικαστήριο τους χρήστες δύο παράνομων κέντρων στον Άσπρο και στη Λάρα που δραστηριοποιούνται εντός ιδιωτικής γης. 

Ωστόσο, τα μέτρα ενώπιον Δικαστηρίου είναι χρονοβόρα και οι παράνομοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι. Προς τον σκοπό αυτό ο υπουργός Γεωργίας προσανατολίζεται να καλέσει σύσκεψη στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, του υπουργού Εσωτερικών, της επάρχου Πάφου και της Νομικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να εξεταστούν άλλοι τρόποι αντίδρασης για άρση των παρανομιών. 

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο Κ. Καδής, ότι υπήρξε πρόοδος στη βάση του χρονοδιαγράμματος που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018. Η πρόοδος αφορά στις προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε να προχωρήσει και η υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. 

Στόχος της συνάντησης ήταν, επίσης, να συζητηθεί και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για το 2020, έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΔΠ πριν το τέλος του 2022. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, μεταξύ των ενεργειών που ολοκληρώθηκαν εντός του 2019, συμπεριλαμβάνεται και η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα έργα που αναμένεται να γίνουν στο Πάρκο για εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αξιολογηθεί εντός Δεκεμβρίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρκαγιά στον Ακάμα: Κάηκε έκταση 70 εκταρίων

Επίσης, έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης του Σχεδίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου 2020, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ, περιλαμβανομένων και των οδικών προσβάσεων των τοπικών Κοινοτήτων προς το ΕΔΠ. Η πλήρης μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Μάρτιο – Απρίλιο του 2021.

Με αφορμή τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη Χερσόνησο του Ακάμα, αποφασίστηκε η άμεση ετοιμασία σχεδίου μετα-πυρικής διαχείρισης, με σκοπό την ορθή αποκατάσταση των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές. 

Σε διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές Αρχές, συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή διά θαλάσσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από μεγάλο αριθμό θαλάσσιων σκαφών, ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και λήψη των απαραίτητων βραχυπρόθεσμων μέτρων ασφάλειας, πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και η σήμανση των περιοχών στις οποίες θα επιτρέπεται η διακίνηση και αγκυροβόληση των σκαφών, καθώς και των περιοχών κολύμβησης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από την Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus

Σήμερα, η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, μπροστά από το νέο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Φώτα Καλησπέρα), στις 12:00. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τα  τελευταία 3 χρόνια, η Χερσόνησος Ακάμα αποτελεί συστηματικό στόχο εμπρηστών», καθότι «εμπρηστές προκάλεσαν περίπου 80 κακόβουλες πυρκαγιές εντός ή γύρω από το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες Αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν οποιαδήποτε ποινική δίωξη και κυρίως να καταδικάσουν τους εμπρησμούς ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. Έπρεπε να φτάσουμε στην προχθεσινή πυρκαγιά στην τοποθεσία Τζιηφή και το κάψιμο 70 εκταρίων, δηλαδή 700.000 τ.μ. για τα αυτονόητα. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, θεωρούμε ότι ήρθε ξανά η ώρα της κοινωνίας. Το κράτος στην καλύτερη περίπτωση ανέχεται και στη χειρότερη ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές». Καταλήγοντας, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «η Χερσόνησος Ακάμα, όπως και κάθε άλλη περιοχή προστασίας της φύσης, του τοπίου και των δασών στην Κύπρο, αποτελεί την κοινή, φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν μένουμε αμέτοχοι/ες να παρακολουθούμε το κάψιμο της Χερσονήσου Ακάμα. Τα κροκοδείλια δάκρυά σας δεν αρκούν για να σβήσουν τις φωτιές που ανάψατε στον Ακάμα!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευθυντής Τμ. Δασών: Καθαρά έργο εμπρηστών οι πυρκαγιές στον Ακάμα

Στάχτη από σκόπιμες πυρκαγιές 120 εκτάρια το 2018 και 84 το 2019

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των κακόβουλων πυρκαγιών ανεβαίνει επικίνδυνα στη Χερσόνησο Ακάμα. Όπως φαίνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δασών, ο μέσος όρος κακόβουλων πυρκαγιών κατά την περίοδο 2000-2018 ήταν 6, ενώ ο μέσος όρος της πενταετίας 2014-2018 ήταν 13. 

Το 2018 τέθηκαν συνολικά 42 πυρκαγιές στη Χερσόνησο Ακάμα με τις 41 να είναι κακόβουλες. Σύμφωνα με τις αιτίες, το 97% των πυρκαγιών ήταν σκόπιμες και μόνο 3% από εκδρομείς. Ως αποτέλεσμα των πολλών πυρκαγιών πέρυσι κάηκαν μεγάλες εκτάσεις γης στον Ακάμα, με το ολικό να φθάνει τα 119,7 εκτάρια. 

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των σκόπιμων πυρκαγιών στον Ακάμα τριπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο του 2017, όπου συνολικά είχαμε 15, ενώ το 2016 ο αριθμός των κακόβουλων ήταν ακόμα μικρότερος, 8 από τις 12 συνολικά πυρκαγιές στη Χερσόνησο Ακάμα, ενώ οι υπόλοιπες 4 προκλήθηκαν από γεωργικές δραστηριότητες. Το 2017 η καμένη έκταση ήταν 63,8 εκτάρια και το 2016 33,6 εκτάρια. 

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 καταγράφονται άλλες περίπου 20 κακόβουλες πυρκαγιές. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, στην τοποθεσία «Τζιηφή», όπου κάηκε έκταση 70 εκταρίων με πεύκα, θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση, στις προηγούμενες πυρκαγιές η καμένη δασική γη ήταν 14 εκτάρια.