Στις πιο δύσκολες στιγμές και στις πιο αντίξοες περιστάσεις έχουμε έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τα παιδιά. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα ανίψια μας και όλα τα παιδιά του κόσμου, με την αθωότητά τους, το παιδικό τους χαμόγελο και την ειλικρίνειά τους μας δίνουν, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουν, κουράγιο και δύναμη.
 
Ένα παράδειγμα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του κορωνοϊού και του lockdown; Η μικρή Μαρία που ήθελε εναγωνίως να παίξει ξανά με τις ξαδέρφες της, το κορίτσι που κέρδισε την καρδιά όχι μόνον του Προέδρου της Κύπρου, αλλά και όλης της Ελλάδας, με το video της να έχει γίνει πλέον viral.
 
Βλέπετε, ο κορωνοϊός μέσα από τα μάτια των παιδιών είναι κάτι διαφορετικό. Και αυτό έρχεται να μας θυμίσει ένα video από το οποίο εμπνευστήκαμε για το σημερινό μας άρθρο.
 
Η γενιά που αξίζει τον σεβασμό όλων μας
Πρόκειται για μία διαφήμιση που παίζει τις τελευταίες μέρες στις μικρές οθόνες όλων μας σε κινητά και tablets. Η δράση αρχίζει μέσα σε ένα καθιστικό κατοικίας, όπου ένας άνδρας, γύρω στα 70, κάθεται στην πολυθρόνα και πίνει τον καφέ του.
 
Είναι ένας άνθρωπος της τρίτης ηλικίας αλλά συνάμα και εκπρόσωπος μιας από τις πιο ηρωικές γενιές Κυπρίων. Χωρίς αυτή τη γενιά, κανένας μας δεν θα είχε σήμερα το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουμε! Καθώς το κουδούνι χτυπά, ο άνδρας σηκώνεται και ανοίγει την πόρτα. Όπως επιτάσσει το social distancing, δεν υπάρχει κανείς έξω. Υπάρχει όμως ένα κουτί από την εγγονή του πρωταγωνιστή.
 
Γράμμα από ένα παιδί
Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο του κουτιού; Πρώτα από όλα, υπάρχει ένα γράμμα: ένα γράμμα γλυκό, συγκινητικό, αισιόδοξο, αλλά και χιουμοριστικό μαζί. Η μικρή εγγονή αφού πρώτα “απαιτεί” από τον παππού της να απολυμάνει τα χέρια του, έχοντας περιλάβει αντισηπτικό στο κουτί, συνεχίζει με τις παραινέσεις της.
 
“Παππού να μείνεις σπίτι”
Η πρώτη φράση είναι και η σημαντικότερη! Είναι η φράση που πρέπει και εμείς να επαναλάβουμε στον παππού μας, τη γιαγιά μας και σε κάθε αγαπημένο, ηλικιωμένο πρόσωπο. Παππού, δεν χρειάζεται να πας στην τράπεζα. Γιαγιά, δεν θα κάνεις babysitting για λίγες μέρες. Θείε, θα σου φέρουμε εμείς τα ψώνια από τον φούρνο. Εσύ, πρέπει να μείνεις σπίτι.
 
Ψωμί, γάλα και κρουασάν
Για να επιστρέψουμε στην εν λόγω διαφήμιση, η μικρή εγγονή φαίνεται ότι δεν αρκείται στις παραινέσεις. Έχει περιλάβει στο δέμα της, ψωμί, γάλα και κρουασάν – τα αγαπημένα του παππού από τον αγαπημένο φούρνο του. Αλλά… και ένα γάντι του μποξ για να χτυπήσουν τον κορωνοϊό μαζί.
 
Και τέλος, με την παιδική της αθωότητα (και καθώς μία καλή πράξη πάντα πρέπει να ακολουθείται από μία άλλη, εξίσου καλή) το κορίτσι ζητά από τον παππού, όταν με το καλό ο κορωνοϊός γίνει παρελθόν, να την πάει στον φούρνο για τα αγαπημένα της γλυκά. Κάτι που ο παππούς της φυσικά υπόσχεται.
 
Η μεγάλη υπόσχεση
Όμως, μαζί με τον παππού της διαφήμισης, ας δώσουμε και εμείς μία μεγάλη υπόσχεση.
 
Ας υποσχεθούμε στους εαυτούς μας, στους γονείς μας και στα παιδιά μας ότι θα μείνουμε ενωμένοι σε μία συμπαγή και αδιαίρετη ομάδα απέναντι στον κορωνοϊό και θα προστατεύουμε ο ένας τον άλλον.
 
Ας υποσχεθούμε ότι θα τηρούμε όλες τις συμβουλές και οδηγίες των ειδικών, όσο δύσκολες, επίπονες και κουραστικές και αν φαίνονται ότι είναι. Τα άσχημα, δυστυχώς, νέα από άλλες χώρες δείχνουν ότι πράττουμε σωστά.
 
Τέλος, ας υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη με επιμονή και υπομονή, αλληλοσεβασμό και αλληλοβοήθεια, ακριβώς, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα.
 
Ήδη, μία ακτίνα φωτός φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Όμως το στοίχημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί! Η επαναφορά μας στη (νέα πλέον) κανονικότητα ίσως αποδειχθεί το ίδιο δύσκολη με την καραντίνα. Ο καθένας από εμάς, ιδιώτης, επαγγελματίας, μαθητής, άνθρωπος της τρίτης ηλικίας και φυσικά… ο αγαπημένος μας φούρναρης, πρέπει να προετοιμαστεί σωστά, ψυχολογικά και σωματικά για μία συντεταγμένη και ασφαλή επάνοδο.
 
Κρατάμε γερά και μαζί θα νικήσουμε!