Κατά 586 αυξήθηκε το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας ο αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, φτάνοντας τις 21.678.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επισήμανε κατά την καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ότι σημερινά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής και την Επιτροπή Ποιότητας Περίθαλψης καταγράφηκαν 4.343 θάνατοι σε οίκους ευγηρίας από τις 10 Απριλίου έως τις 24 Απριλίου. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων λόγω κορωνοϊού είναι πάνω από 6.500 με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα στοιχεία.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι από αύριο Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει κάθε μέρα τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται και εκτός νοσοκομείων.

Η αναπληρώτρια ανώτερη επιστημονική σύμβουλος της κυβέρνησης Άντζελα ΜακΛιν είπε ότι καταγράφεται πτωτική τάση των θανάτων, ενώ την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί κατά 14% σε λιγότερους από 16.000. Ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι διαθέσιμες αυτές τη στιγμή είναι 3.260 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πάντως, στα διαγράμματα που παρουσίασε η κυβέρνηση η τροχιά των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν περιλαμβάνει και τους θανάτους εκτός νοσοκομείων είναι χειρότερη από τις αντίστοιχες για Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Μόνο ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ την αντίστοιχη χρονική στιγμή της πανδημίας ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, παρά τον αυξημένο αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων, ήταν η πρώτη ημέρα που αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 4.000.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε επίσης ότι καθώς καθημερινά πλέον διευρύνεται η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό πλέον δικαίωμα να υποβάλλονται σε έλεγχο θα έχουν όλοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα.

Επίσης, δικαίωμα για διαγνωστικό έλεγχο αποκτούν όλοι οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό νοσοκομείων ακόμα και αν δεν έχουν εκδηλώσει σύμπτωμα του ιού, οι άνω των 65 στην κοινότητα που εμφανίζουν συμπτώματα, οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αποφύγουν τη μετακίνηση για λόγους εργασίας και εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και οι οικογένειες αυτών.

Ο υπουργός είπε, εξάλλου, ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθούν την πορεία των δοκιμών έξι ελπιδοφόρων φαρμάκων ανά τον κόσμο, ένα εκ των οποίων προχωρά στην επόμενη φάση δοκιμών.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ