To Top
10:44 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Διαφωνίες για το ΠΑΠ Τέστ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Διαφωνίες για το ΠΑΠ Τέστ
  19 Νοεμβρίου 2019, 10:18 πμ  
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα μέτρα που εφαρμόζει από την περασμένη Παρασκευή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και αφορούν στη διενέργεια του Τεστ Παπανικολάου στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Βουλευτές, γυναικείες οργανώσεις και κόμματα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στην Κύπρο οι γυναίκες μέχρι τώρα υποβάλλονταν στη συγκεκριμένη εξέταση μια φορά τον χρόνο και πλέον, με τους περιορισμούς που τέθηκαν από τον ΟΑΥ, ο χρόνος διενέργειας της εξέτασης καθορίζεται στα δύο χρόνια (μέχρι τα 65 έτη ηλικίας), εκτός εάν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους ο γιατρός κρίνει απαραίτητη την εξέταση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Μάλιστα, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει αυτή η αλλαγή στην ασφάλεια και υγεία των γυναικών αφού το Τεστ Παπανικολάου θεωρείται ως η μοναδική προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες γυναικολογικές παθήσεις. Σχετική αναφορά έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινή συζήτηση των προϋπολογισμών του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ – ογκολόγος Αδάμος Αδάμου εξήγησε ότι σε πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή  Ένωση η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται κάθε δύο ή τρία ή ακόμα και κάθε πέντε χρόνια, «ανάλογα με την πολιτική του κράτους». 
 
 
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εδώ και χρόνια στην Αγγλία το Τεστ Παπανικολάου διενεργείται κάθε τρία χρόνια, στη Γερμανία ανά διετία και στις ΗΠΑ ανά τριετία. 
Στην Κύπρο, ανέφερε από πλευράς του μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, «δεν υπάρχει σχετική πολιτική από το υπουργείο Υγείας, ούτε εθνική στρατηγική. Για αυτό και κατόπιν συνεννόησης με τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου εφαρμόσαμε μια διεθνή πρακτική καθορίζοντας τα δύο έτη. Εάν το υπουργείο στην πορεία αποφασίσει διαφορετικά, εμείς θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του». Παράλληλα, είπε, «αποφασίστηκε και αυτό περιλαμβάνεται ρητώς και στα μέτρα που εφαρμόσαμε ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να υποβληθεί η γυναίκα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε ΠΑΠ Τέστ, τότε θα υποβάλλεται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ». 
 
Αναφέρεται ότι ο ΟΑΥ προχώρησε στο συγκεκριμένο μέτρο ύστερα από τη διαπίστωση ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ καταγράφηκε υπερβολικός αριθμός Τεστ Παπανικολάου στο λογισμικό του Συστήματος. 
 
Από πλευράς της η Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου, σε ανακοίνωσή της και κάνοντας αναφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τονίζει την ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών και υποστηρίζει «ότι καλό θα ήταν το τεστ να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά προς το παρόν, και μέχρι να γίνει εθνική στρατηγική από το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη από το ΓΕΣΥ θα είναι κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου και ο γιατρός της κρίνει διαφορετικά».
   
Μάλιστα οι Κύπριοι γυναικολόγοι ετοιμάζονται να ζητήσουν συνάντηση από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για τον καθορισμό μιας εθνικής πολιτικής στο θέμα της διενέργειες του Τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες. 
 
Συζήτηση έγινε χθες και γύρω από τη συχνότητα κατά την οποία οι γυναίκες υποβάλλονται σε μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μιλώντας κατά την παρουσία του προϋπολογισμού του υπουργείου του και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι το υπουργείο εδώ και χρόνια εφαρμόζει το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και ως εκ τούτου υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται πολιτική από το κράτος. 
 
Από πλευράς του ο βουλευτής και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «γνωρίζουμε ότι υπάρχει πτωτική τάση στις ηλικίες κατά τις οποίες εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα». Στην Κύπρο, πρόσθεσε, «είναι πολύ μικρός ο αριθμός των περιστατικών μας, 600 τον χρόνο, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή μελέτη γύρω από το θέμα». 
 
«Κατανοώ την ανησυχία των γυναικών αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τα τοποθετούμε σωστά», κατέληξε ο κ. Αδάμου. 
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...