Παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ., αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος  συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων τη Δευτέρα το πρωί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ακούσει τις προτάσεις και τις αλλαγές που προτείνουν τα κόμματα.
 
Παράλληλα, αναμένεται να αναπτύξει την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχέδιου, το οποίο για την Κυβέρνηση αποτελεί όπλο για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Πάντως, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί λογικές προτάσεις των κομμάτων για τις κρατικές εγγυήσεις.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να μετριάσει τις διαφωνίες των κομμάτων με το υπουργείο Οικονομικών και να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκριθεί. Σημειώνεται πως στη σύσκεψη των αρχηγών θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Τόσο ο Διοικητής όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα δώσουν τις απαιτούμενες διευκρινίσεις προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Θα επαναλάβουν πως το κράτος δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ στις τράπεζες.
 
Παράλληλα, θα αναπτύξουν τα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν στην οικονομία από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα παραθέσουν και τις επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν από την απόρριψη του νομοσχέδιου. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός από τις κρατικές εγγυήσεις για τις οποίες καίγεται η Κυβέρνηση, θα συζητηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η υγειονομική κρίση, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το κράτος αλλά και μέτρα που θα ληφθούν. 
 
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις μέχρι στιγμής φαίνεται μόνο ο ΔΗΣΥ θα το ψηφίσει. Από την άλλη, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα διαφωνούν εμμένοντας στις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι δεν περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα, το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου το νομοσχέδιο στην επιτροπή εκτός και αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε τροποποίησή του ή αν το ζητήσει η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Τη Δευτέρα η επιτροπή θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Εστία, για την πρόσφατη έκδοση κυβερνητικών ομολόγων για σκοπούς ενίσχυσης της ρευστότητας αλλά και για τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup. Εν τω μεταξύ, ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν αποδεσμεύσεις κονδυλίων που δεν σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας και το νομοσχέδιο για τα τέλη στη ναυτιλία. Εξάλλου, το επίμαχο νομοσχέδιο δεν έχει περιληφθεί ούτε και στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει πιο πιθανόν την Τετάρτη 15 του μήνα.