Σε διαβούλευση με τον κατοχικό στρατό, στον οποίο υπάγεται η «διεύθυνση» της ψευδοαστυνομίας, για διεξαγωγή έρευνας εναντίον του ιδιοκτήτη του ομίλου ΜΜΕ Ντιαλόγκ και των ξενοδοχείων Μέριτ, Μπεσίμ Τιμπούκ, λόγω εγκωμιαστικών σχολίων του για την οργάνωση του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (ΦΕΤΟ), η οποία θεωρείται τρομοκρατική, βρίσκεται ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Κίπρις, οι αναφορές Τιμπούκ για την ΦΕΤΟ μελετούνται μετά από την αφαίρεση των προγραμμάτων της Ντιαλόγκ από τον δορυφόρο Türksat με απόφαση του συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας (RTÜK) λόγω δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Τιμπούκ σε διάφορα προγράμματα του σταθμού.
 
Ο Τατάρ φέρεται να έχει κινητοποιηθεί σε αυτό το θέμα λόγω του ότι η ΦΕΤΟ βρίσκεται στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» και στο ψευδοκράτος και να ζήτησε από τις «δυνάμεις ασφαλείας» την διεξαγωγή έρευνας για τον κ. Τιμπούκ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Αφρίκα γράφει ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν διέψευσε την πληροφορία, αλλά ούτε και υπήρξε «επίσημη» επιβεβαίωσή της. Η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον μετά το κλείσιμο της Ντιαλόγκ, θα διεξαχθεί τώρα έρευνα και κατά του Τιμπούκ (που είναι μεγαλομέτοχός της).   
 
Το θέμα της Ντιαλόγκ συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής. Οι πρόεδροι των κομμάτων της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Ερχάν Αρικλί και Τζεμάλ Όζγιγιτ αντίστοιχα, καθώς και ο «βουλευτής» του ΚΔ, Χουσεϊν Αγκολεμλί ζήτησαν «να διορθωθεί» η απόφαση.
 
Η ΕΣΚ καταδικάζει τη φίμωση του «Diyalog TV» στα κατεχόμενα
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου απερίφραστα καταδικάζει και καταγγέλλει την ετσιθελική διακοπή μετάδοσης των προγραμμάτων του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Diyalog TV», η οποία και αποφασίστηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜRK).
 
Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΚ αναφέρει ότι «η πιο πάνω καταδικαστέα απόφαση είχε ως μοναδικό γνώμονα την κριτική που άσκησε ο εν λόγω σταθμός κατά της πολιτικής που ασκεί το τουρκικό καθεστώς σε βάρος των κατεχομένων», προσθέτοντας ότι «αυτή η ενέργεια συνιστά καταφανή φίμωση ενός ΜΜΕ και των δημοσιογράφων του, πλήττει την ελευθερία έκφρασης, την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό των απόψεων και ως τέτοια δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα από κάθε ελευθερόφρονα δημοσιογράφο, από κάθε ελευθερόφρονα, δημοκράτη πολίτη».
 
Το ΔΣ της ΕΣΚ «συμπαρατάσσεται και συμμερίζεται απόλυτα την αντίσταση και την αντίδραση του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Δημοσιογράφων απέναντι σε τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές» και  εκφράζει επίσης την ευαρέσκειά της για την καταδικαστική τοποθέτηση επί του όλου θέματος του εκπρόσωπου του γραφείου για την ελευθερία του Τύπου στον ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ.
 
«Όπου και όποτε δοκιμάζεται η ελευθεροτυπία, όπου και όποτε παρεμποδίζονται οι δημοσιογράφοι να ασκήσουν το έργο τους και να επιτελέσουν την αποστολή τους η Ένωση Συντακτών τοποθετείται καταδικαστικά και θα συνεχίσει να το πράττει στο διηνεκές, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στην ίδια μας την πατρίδα από την κατοχική δύναμη και αυτοί που δοκιμάζονται είναι συμπατριώτες μας Τ/Κ δημοσιογράφοι», καταλήγει.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ