To Top
16:43 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
€7,7 εκατ. για την Αρχιγραμματεία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • €7,7 εκατ. για την Αρχιγραμματεία
  03 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  

Ποσό €7,7 εκατ. θα διατεθεί το 2020 από το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την ολική ανακαίνιση και διαμόρφωση του κτηρίου της Αρχιγραμματείας, το οποίο, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και έχει κριθεί ως ακατάλληλο, καθώς δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής. Το κονδύλι των €7,7 εκατ. προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, ο οποίος, εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής στις 11 του μήνα.

Μετά και τον διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών αναμένεται, σύντομα, η μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του υπουργείου σε ενοικιαζόμενο κτήριο στην περιοχή του Χίλτον. Το κτήριο της Αρχιγραμματείας θα ανακαινιστεί πλήρως και θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να στεγάσει το Κρατικό Αρχείο ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, να εξυπηρετεί τους πολίτες και να αναδεικνύει τα ιστορικά αρχεία του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλάζει χέρια το κτήριο της Αρχιγραμματείας

Σημαντική είναι, επίσης, η φύλαξη των κρατικών αρχειακών συλλογών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ώστε τα αρχεία να είναι εύκολα προσβάσιμα αλλά και να κρατούνται υπό ασφαλείς συνθήκες. Δεδομένου ότι υπάρχει συνεχής ροή συλλογών που κλείνουν και αποστέλλονται στο Κρατικό Αρχείο για φύλαξη, η ανάγκη για εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων είναι μεγάλη. Μακροπρόθεσμος στόχος του Κρατικού Αρχείου είναι σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ανέγερση ενός σύγχρονου ενιαίου αρχειοφυλακείου, καθώς, σήμερα τα αρχεία φυλάσσονται σε πέντε διαφορετικά ενοικιαζόμενα υποστατικά που είναι διάσπαρτα στη Λευκωσία.

Η απόφαση για στέγαση του Κρατικού Αρχείου στο κτήριο της Αρχιγραμματείας λήφθηκε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17/1/2019. Το διατηρητέο κτήριο διεκδικούσε και το υπουργείο Παιδείας για πολιτιστικές χρήσεις.


Σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το διατηρητέο οικοδόμημα της Αρχιγραμματείας κρίθηκε ακατάλληλο για τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, λόγους: 
1.  Παρουσιάζει στατικά προβλήματα που έχουν ως αιτία την παρουσία υγρασίας στα θεμέλια και τη διάβρωση των κεραμιδιών στη στέγη. 
2.  Προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας στο κτήριο λόγω και της συνύπαρξης με λυόμενες και επικίνδυνες κατασκευές των οποίων οι στέγες είναι από αμίαντο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η Αρχιγραμματεία είναι ένα δυσλειτουργικό και ενεργοβόρο κτήριο, η κατάσταση του οποίου δεν βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Αρχιγραμματείας δεν αρμόζουν σε δημόσιους λειτουργούς που στεγάζονται σε κρατικό κτήριο και ιδιαίτερα σε υπουργείο και δεν ικανοποιούν κανόνες υγιεινής, στέγασης, ποιότητας παροχής υπηρεσιών και υποδοχής κοινού του οποίου η καθημερινή εργασία δυσχεραίνεται περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης φθοράς του κτηρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωραΐζεται η περιοχή Αρχιγραμματείας

Αξιολογούνται προτάσεις για αγορά κτηρίων από το Κράτος

Στο υπουργείο Εσωτερικών δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου στο κρατικό τεμάχιο–«φιλέτο» που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχιγραμματείας και συγκεκριμένα απέναντι από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι οριστικό καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των δηλώσεων ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από ιδιοκτήτες κτηρίων με σκοπό την αγορά τους από το Κράτος για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, συστάθηκε ειδική Επιτροπή που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Εσωτερικών.

Η πρώτη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε στις 13/10/2019 ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 13/10/2020 κατά την οποία θα μπορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τα κτήρια που αναζητά το κράτος για αγορά θα πρέπει να βρίσκονται στα όρια των δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμιας, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα. Τα προτεινόμενα κτήρια θα πρέπει να διαθέτουν, μεταξύ άλλων, καλυμμένους χώρους με εμβαδόν 2.000τ.μ. και άνω, τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιητικά όπως και επαρκή αριθμό χώρων στάθμευσης. Άλλη μια προϋπόθεση που τίθεται είναι ότι τα προτεινόμενα κτήρια θα πρέπει να έχουν ανεγερθεί το 1991 και εντεύθεν.  
 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...