To Top
08:39 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μόλις 10 καταγγελίες για λαθροθηρία σε 11 μήνες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μόλις 10 καταγγελίες για λαθροθηρία σε 11 μήνες
  04 Δεκεμβρίου 2019, 7:48 πμ  

Σε πενιχρά αποτελέσματα, που οδήγησαν τον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη στην απόφαση να διαλύσει τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας, αναφέρεται σε εμπιστευτική του επιστολή προς τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης. Επισημαίνοντας ενδεικτικά πως κατά το τρέχον έτος και συγκεκριμένα από τη 1/1/2019 μέχρι τις 13/11/2019 οι αστυνομικοί του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας προέβησαν μόλις σε 10 καταγγελίες για λαθροθηρία, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν εξώδικες. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε επί του θέματος να απαντήσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού σε ερωτήσεις που έθεσε ο Γιώργος Περδίκης ενώπιον του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, πριν δυόμισι χρόνια περίπου και για την ακρίβεια στις 28 Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Γι' αυτό καταργήσαμε τον Oυλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας»

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να πληροφορήσει τη Βουλή εάν έχει υπόψη του τις παρακάτω καταγγελίες και εάν τις έχει διερευνήσει: 

1. Τις καταγγελίες από Οργανώσεις Περιβαλλοντιστών ότι «οι διώξεις κατά των λαθροθηρών έχουν μειωθεί όχι γιατί περιορίστηκε η λαθροθηρία, αλλά επειδή δυστυχώς η νέα ηγεσία του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας ακολουθεί ανορθόδοξες και αναποτελεσματικές πρακτικές». 
2. Τις καταγγελίες που αναφέρονται σε περίεργες συναντήσεις με παράγοντες του υποκόσμου, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Στον κ. Περδίκη απάντησε ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, με εμπιστευτική του επιστολή ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2019, χωρίς όμως να γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας για «ανορθόδοξες και αναποτελεσματικές πρακτικές», καθώς και για «συναντήσεις με παράγοντες του υποκόσμου και με πολιτικά πρόσωπα της ελεύθερης Αμμοχώστου». Καταγγελίες οι οποίες αφέθηκαν να αιωρούνται εφόσον δεν διαψεύστηκαν ούτε από τον κ. Σαββίδη ούτε και από τον προκάτοχό του Ιωνά Νικολάου. 

Ειδικότερα, στην απαντητική του επιστολή, που εξασφάλισε ο «Φ», ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει επί λέξει τα εξής:

* Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω λάβει από τον Αρχηγό Αστυνομίας, το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας ιδρύθηκε το 2007 και δρούσε υποστηρικτικά προς την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η οποία στη βάση ειδικής νομοθεσίας κατέχει νομικά εργαλεία, αρμοδιότητες και εξουσίες εφάμιλλες των αστυνομικών εξουσιών για να επιτελέσει τα καθήκοντά της.
* Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα έχει ληφθεί απόφαση από τον Αρχηγό Αστυνομίας για κατάργηση του Κλιμακίου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η δραστηριότητα του Κλιμακίου τα τελευταία χρόνια ήταν πενιχρή. Το έτος 2018 έγιναν 39 καταγγελίες εκ των οποίων οι 29 ήταν εξώδικες και το έτος 2019 (μέχρι 13/11) πραγματοποιήθηκαν 10 καταγγελίες εκ των οποίων οι οκτώ ήταν εξώδικες. Ωστόσο, το Κλιμάκιο απασχολούσε πέντε μέλη (σ.σ. της ΜΜΑΔ), τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα υποστελέχωσης της Αστυνομίας.
* Σημειώνεται ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να δρα υποστηρικτικά προς το εντεταγμένο προσωπικό του Ταμείου Θήρας. Για τον σκοπό αυτό έχει διορίσει σημείο επαφής της ΜΜΑΔ (σ.σ. τον υποδιοικητή) με το Ταμείο Θήρας και λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τηλεφωνική γραμμή παραπόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις για κατάργηση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας

Την επιστολή προς τη Βουλή υπογράφει, εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης. 

Λόγος για παρεμβάσεις και πιέσεις

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11/11/2019, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας διαλύθηκε μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων που συνδέονται με λαθροθήρες που τους προμηθεύουν με παράνομο θήραμα. «Είχαμε ακούσει διαδόσεις το τελευταίο διάστημα, ότι έχουν ασκήσει πίεση σε πολιτικά κόμματα, αλλά και σε άλλους αξιωματούχους του κράτους, για να τερματιστεί η λειτουργία του Ουλαμού και να δρουν ανενόχλητοι. Σήμερα, δυστυχώς, αυτές οι φήμες επιβεβαιώθηκαν» αναφέρει στην επιστολή του το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Καλώντας, παράλληλα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιληφθεί του ζητήματος.

Πρόσθετα, μιλώντας τις προάλλες στο «Philenews», ο πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών Νικόλας Προδρόμου κατήγγειλε ότι ο πραγματικός λόγος που διαλύθηκε ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας είναι γιατί «δεν τους ήθελαν να δουλεύουν».

Οι σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν για φερόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, ή και για επαφές του Ουλαμού με άτομα του υπόκοσμου, αναμένονται να τεθούν επί τάπητος ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο κ. Περδίκης ζήτησε την εγγραφή του θέματος με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου. Αιτιολογώντας την επιτακτική ανάγκη συζήτησης του θέματος στη Βουλή, ο Γιώργος Περδίκης αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: «Έχω λάβει την επισυναπτόμενη επιστολή από τον Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών στην οποία καταγγέλλεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Αρχηγείο Αστυνομίας αποφάσισαν να τερματίσουν τη λειτουργία του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας του Ουλαμού πάρθηκε μετά την καταγγελία σεσημασμένων λαθροθηρών. Εάν ισχύει η υπό αναφορά πληροφόρηση, η εν λόγω απόφαση κρίνεται άκρως επικίνδυνη και οι επιπτώσεις στην κυπριακή πανίδα ενδεχομένως να είναι ανεπανόρθωτες. Θεωρώ ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να εγγράψει και να συζητήσει το συντομότερο δυνατό το εν λόγω θέμα». 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού    
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...