To Top
19:45 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ταυτοποίηση φιλάθλων: Μπέρδεμα από Αστυνομία και ΓΣΠ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ταυτοποίηση φιλάθλων: Μπέρδεμα από Αστυνομία και ΓΣΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2019, 8:30 μμ
Το ταυτόχρονο αίτημα προς τον ΚΟΑ της Αστυνομίας και του ΓΣΠ για ταυτοποίηση φιλάθλων προκάλεσε και το μπέρδεμα με τις λανθασμένες συλλήψεις οπαδών της Ομόνοιας, για δήθεν εμπλοκή τους στα επεισόδια ρίψης αντικειμένων, κατά το ντέρμπι Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ την περασμένη Δευτέρα. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο γραφείο του μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ύστερα και από τις φωνές για άκυρες συλλήψεις φιλάθλων. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ξεκαθάρισε ότι η κάρτα φιλάθλου θα συνεχίσει να βελτιώνεται για να μη συμβούν παρόμοια περιστατικά με λάθος συλλήψεις, κόβοντας έτσι αμέσως το μουρμουρητό που άρχισε από προχθές για την κάρτα φιλάθλου. 
 
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι έγινε μπέρδεμα, αφού ζητήθηκε από το ΓΣΠ και την Αστυνομία να γίνει ταυτοποίηση και εκεί έγινε σύγχυση με τα άτομα που συνελήφθησαν. Αναφορικά με το πώς προέκυψε το μπέρδεμα και για τη διαδικασία, είπε: «Τα πάντα έγιναν νομότυπα, σίγουρα φαίνεται ότι υπήρξαν ατυχείς συγκυρίες. Είναι ευθύνη όσων εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση να μην επαναληφθεί. Φαίνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από δύο παράλληλες διαδικασίες από το ΓΣΠ και την Αστυνομία, που ζήτησαν ταυτοποιήσεις ατόμων. Εκεί έγινε το μπέρδεμα. Η ποιότητα του φωτογραφικού υλικού από το κύκλωμα ήταν εξαιρετική. Έγιναν ατυχείς συγκυρίες, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε νέο μέτρο. Παρόμοια περιστατικά δεν θα συμβούν. Λήφθηκαν αποφάσεις για περαιτέρω ενίσχυση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».
   
Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για ένα θεσμό που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια για αποφυγή της βίας. «Δεν πρέπει να οδηγείσαι σε αφορισμούς και μηδενιστική κριτική από όσους είναι αντίθετοι μ’ ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Επειδή πιστεύουμε στη χρησιμότητα του μέτρου», τόνισε ο κ. Σαββίδης, «θα γίνει η απαραίτητη ανάλυση και θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης για να θωρακίσουμε τον θεσμό ώστε να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι παρευρέθησαν εδώ, γιατί η σημερινή σύσκεψη οδήγησε σε σοβαρά συμπεράσματα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση ότι έχει πληγεί η εικόνα της Αστυνομίας με τις ατυχείς συλλήψεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανείς δεν είναι ευτυχής με αυτό που έγινε. «Είμαστε όλοι στενοχωρημένοι γιατί ταλαιπωρήθηκαν κάποια άτομα. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που γίνεται έναρξη διαδικασίας και δεν καταλήγει σε καταδίκη», κατέληξε.
 
Ο διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, δήλωσε στον «Φ» ότι επειδή αποτάθηκαν στον ΚΟΑ και το ΓΣΠ και η Αστυνομία για ταυτοποίηση φιλάθλων, έγινε μπέρδεμα. Γι’ αυτό, είπε, από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση επεισοδίων, πρώτα θ’ αποτείνεται στον ΚΟΑ η Αστυνομία για ταυτοποίηση ταραξιών και μετά οι Αρχές των σταδίων. Ο ίδιος ανέφερε ότι βάσει του νόμου οι Αρχές του γηπέδου έχουν εξουσία να ζητήσουν ταυτοποίηση προσώπων που φαίνεται να διαπράττουν πειθαρχικά αδικήματα (εξυβρίζουν και συμπεριφέρονται απρεπώς) με σκοπό να τους καλέσουν για να τους υποβληθεί παρατήρηση ή για επιβολή πειθαρχικής ποινής. 
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο βοηθός αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι του ΚΟΑ, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ελένη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας και ο υπεύθυνος καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα.
 
Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είχε δηλώσει ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η Αστυνομία να δίνει κάποιες φωτογραφίες στον ΚΟΑ για ταυτοποίηση και υπάρχει εξουσιοδοτημένος λειτουργός που κάνει την ταυτοποίηση. «Όπως έχω πληροφορηθεί από τον συγκεκριμένο λειτουργό, η Αστυνομία έδωσε έξι φωτογραφίες σε αυτόν και ταυτοποιήθηκαν και οι έξι. Δεν είναι υπεύθυνος ο ΚΟΑ για να πει ότι αυτός ο φίλαθλος ευθύνεται, ότι αυτός έριξε αντικείμενα», ανέφερε. «Έχω ζητήσει από τη γενική διευθύντρια να κάνει μια έρευνα για το θέμα αυτό για να ενημερώσω και το δ.σ. και τον κόσμο. Αν έγινε οποιοδήποτε λάθος από τον οργανισμό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βγούμε και να πούμε ότι κάναμε λάθος. Το θεωρώ αδύνατο να έγινε λάθος από τον λειτουργό, αλλά καλύτερα να περιμένουμε». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη στενοχώρια από την εικόνα που παρουσιάζεται στα γήπεδα με τη μικρή προσέλευση. Από την άλλη, είπε, έχει επέλθει μια μεγάλη ηρεμία στα γήπεδα και δεν υπάρχουν εκείνα τα επεισόδια. «Θεωρώ, και το έλεγα πάντα, ότι ένα μέτρο πρέπει να δουλέψει κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε τα αποτελέσματά του. Εμείς ως δ.σ. πήραμε απόφαση να βγούμε σε προσφορές για να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη μετά από δύο χρόνια του θεσμού», κατέληξε.
   
Στο δικαστήριο τρεις οπαδοί
 
Υπόθεση που αφορά στα αδικήματα κατά παράβαση του νόμου για τη βία στα γήπεδα, όπως ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων, οχλαγωγία κ.λπ., καταχωρήθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τρεις φιλάθλους της Ομόνοιας. Πρόκειται για έναν 20χρονο και δυο 16χρονους. Οι τρεις υποχρεώθηκαν όπως καταβάλουν εγγύηση €5.000 έκαστος, ενώ τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα, βάσει των προνοιών του σχετικού νόμου, μέχρι τη δίκη τους που θα γίνει το 2020. Σημειώνεται ότι αρχικά συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, αλλά τα τρία αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψε μαρτυρία εναντίον τους, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
 
ΑΚΕΛ: Αθώοι υπέστησαν διασυρμό και οικίες έγιναν φύλο και φτερό
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των λανθασμένων συλλήψεων, παιδιά ηλικίας 15 και 16 χρόνων πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα στα κρατητήρια Λακατάμιας, με ό,τι και όσα αυτό συνεπάγεται, αθώοι πολίτες υπέστησαν διασυρμό αφού, μεταξύ άλλων, τους πέρασαν χειροπέδες σε δημόσια θέα μπροστά σε συναδέλφους τους και στερήθηκαν την ελευθερία τους, ενώ οικίες ανυποψίαστων γονιών έγιναν φύλλο και φτερό με βάση εντάλματα έρευνας που εκδόθηκαν από δικαστήριο. Είναι προφανές ότι η όλη δράση των εμπλεκομένων Αρχών οδήγησε σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αθώων ανήλικων παιδιών και πολιτών της Δημοκρατίας. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, αναφέρει και προσθέτει ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Δυστυχώς, τονίζει, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις αλλά και οι ενστάσεις που έγκαιρα διατύπωσε το ΑΚΕΛ, τόσο στη Βουλή όσο και δημόσια, για συγκεκριμένες, ακραίες και αντιδημοκρατικές πρόνοιες του Νόμου, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα. Πρόθεσή μας είναι να επαναρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
 
Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και τους ιδιοκτήτες σταδίων, όπως προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή άλλων προνοιών της νομοθεσίας. «Η βία είναι καταδικαστέα, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται. Και οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτούν. Όπως πρέπει να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ΚΟΑ όσο και η Αστυνομία για πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν πολύ σοβαρή αναστάτωση και έπληξαν την αξιοπρέπεια αθώων συμπολιτών μας», καταλήγει.
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...