To Top
13:00 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κ. Ιωάννου: Χρειάζεται προσοχή για τη Β’ φάση ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κ. Ιωάννου: Χρειάζεται προσοχή για τη Β’ φάση ΓεΣΥ
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2019, 11:08 πμ
Η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας χρειάζεται προσοχή, λέει στον «Φ» ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος παραδέχεται ότι, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στο μέχρι σήμερα διάλογο για την ένταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία αν και αναμενόταν ότι η διαβούλευση θα κατέληγε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Υποστηρίζει ότι για να υπάρξει κάποια συμφωνία θα πρέπει να γεφυρωθούν πρώτα οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη προνοητικότητα ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα. 

«Αρχικά, θα ήθελα να χαιρετίσω τον διάλογο που πραγματοποιούν με καλή θέληση και βούληση οι δύο πλευρές, μετά και από παρότρυνση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να υπάρξει όμως θετική κατάληξη, θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχει ανάμεσα στα μέρη», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φ» ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι «υπάρχει “αγκάθι” στη διαβούλευση», αλλά «πιστεύω, και αυτή είναι η προτροπή μου, ότι πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα και από τις δύο πλευρές, με τελικό στόχο τη συμφωνία επί ενός πλαισίου ορθά μελετημένου που θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στο μέλλον».

Από τη μια, ο ΠΑΣΙΝ, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «δικαιολογημένα στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μελών του. Ήταν, άλλωστε, αναμενόμενο, αφού πρόκειται στην ουσία για επιχειρήσεις που ήταν και πρέπει να παραμείνουν κερδοφόρες». 
Από την άλλη, «ο ΟΑΥ πρέπει να ετοιμάσει μια ορθολογιστική και ολοκληρωμένη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κυρίως το δικό του προϋπολογισμό. Το να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουμε εντός του καθορισμένου σφαιρικού προϋπολογισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση».
 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη του ΓεΣΥ, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γιατρών στο Σύστημα, ο υπουργός Υγείας κάνει αναφορά και στις συγκρούσεις που είχαν καταγραφεί πριν από περίπου ένα χρόνο, με τις έντονες αντιδράσεις από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. «Υπήρχαν ανησυχίες και προβληματισμοί την περίοδο πριν την έναρξη του ΓεΣΥ από μεγάλη μερίδα γιατρών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκφράστηκαν με ακραίο και έντονο τρόπο, προκαλώντας και αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες. Πρόκειται για μια τεράστια και εκ βάθρων μεταρρύθμιση ενός τομέα που για δεκαετίες λειτουργούσε με τον τρόπο που όλοι βιώναμε. Όπως συμβαίνει σε κάθε αλλαγή, αν θέλετε είναι και στην ανθρώπινη φύση, η αντίσταση είναι αναμενόμενη. Πολλά μέλη του ΠΙΣ δεν είχαν πειστεί για την ορθότητα των σχεδιασμών και θεωρούσαν, κάποιοι ακόμα το πιστεύουν, ότι θα κατέρρεε το σύστημα εν μία νυκτί στερώντας τους τα για χρόνια κεκτημένα τους. Κάποιοι έλεγαν ακόμα και την παραμονή της έναρξης ότι δεν θα εφαρμοζόταν. Προβλέψεις που φυσικά δεν επαληθεύτηκαν. Με τον καιρό όμως και βλέποντας πόσο θετικά και μαζικά ανταποκρίθηκαν οι δικαιούχοι και αφού βεβαιώθηκαν ότι αυτά που είχε υποσχεθεί ο ΟΑΥ αυτά και δίνονται, άρχισαν να αναθεωρούν τη στάση τους». 

«Αυτή τους η δεκτικότητα απέναντι στο σύστημα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, «αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς: Ενώ ξεκινήσαμε με μερικές μόνο δεκάδες συμβεβλημένους ιατρούς, ξεπεράσαμε σήμερα τους 1.800 (σε σύνολο περίπου 2.200 εν ενεργεία ιατρών). Ενώ, για παράδειγμα, κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα είχαμε παιδιάτρους στο ΓεΣΥ, διότι η αρχική ένταξή τους ήταν πολύ χαμηλή, σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 180. Εκεί που τον Ιούνιο σε κάποιες επαρχίες δεν είχαμε ικανοποιητικό αριθμό συμβεβλημένων γιατρών για βασικές ειδικότητες, πλέον υπάρχει επάρκεια σε όλες τις ειδικότητες σε όλες τις πόλεις». 
 
Όσον αφορά τώρα τις σχέσεις του υπουργείου αλλά και του ΟΑΥ με τον ΠΙΣ, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι «οι τόνοι έχουν πέσει και δεν υπάρχει πια συγκρουσιακό κλίμα. Θα ήθελα, μάλιστα, να χαιρετίσω και τις πρόσφατες δημόσιες αναφορές του προέδρου του συλλόγου για ετοιμότητα και θέληση από πλευράς ΠΙΣ, να βοηθήσει στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος. Η στάση αυτή δείχνει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει την ιατρική κοινότητα και σίγουρα μας χαροποιεί».
 
Απαντά με αριθμούς στους γιατρούς  του Δημοσίου
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα αναστάτωση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών να έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Ιωάννου επέλεξε να απαντήσει παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς.  «Θα αρχίσω μιλώντας για την υποστελέχωση, που συχνά μάς κατηγορούν για αναποτελεσματικότητα και θα αναφέρω ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκριθεί 70 νέες επιπρόσθετες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων». Ταυτόχρονα, οι θέσεις που κενώνονται λόγω αφυπηρέτησης ή/και παραιτήσεων προκηρύσσονται και προσλαμβάνονται άλλοι γιατροί. Παραχωρήθηκαν επιδόματα στους υπηρετούντες ιατρούς Τμημάτων που αντικειμενικά είναι κρίσιμα, όπως τα ΤΑΕΠ και οι ΜΕΘ, ύψους αρχικά €500 που στη συνέχεια αυξήθηκε στα €800. Για τα ΤΑΕΠ, το επίδομα αυξήθηκε πρόσφατα σε €1.200».
 
Περαιτέρω, η ΠΑΣΥΚΙ λέει ότι «οι γιατροί του δημοσίου έχουν πολύ πιο χαμηλές απολαβές σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ. Επιμελώς φυσικά, η ΠΑΣΥΚΙ ξεχνά τη μισθολογική αναβάθμιση από την Α11 στην Α13 και από την Α13 στην Α15 (για τους διευθυντές) που παραχωρήθηκε στους γιατρούς μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι συντεχνίες το 2017 στο Προεδρικό. Δεν αναφέρει ούτε τα επιδόματα που παραχωρήθηκαν σε ιατρούς που δεν είναι διευθυντές Κλινικών, αλλά εκτελούν χρέη διευθυντών. Ούτε και τις απολαβές που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στα υπερωριακά προγράμματα τις απογευματινές ώρες για χειρουργικές επεμβάσεις και Εξωτερικά Ιατρεία. Παραλείπει, επίσης, να μιλήσει για την αύξηση κατά 50% του επιδόματος αναμονής και κλήσης που παραχωρήθηκε μετά από συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι συντεχνίες πριν από ακριβώς ένα χρόνο».
 
«Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το συνδικαλιστικό κίνημα, όμως τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δικαιολογημένα και στη βάση πραγματικών διαφωνιών. Δεν θα δεχτώ όμως την απεργία για χάριν της απεργίας και την κατά το δοκούν παρουσίαση των δεδομένων για την εξυπηρέτηση συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
 
Μεγάλο στοίχημα η αναδιοργάνωση του Υπ. Υγείας
 
Η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, δεν περιλαμβάνει μόνο την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και την αναδιοργάνωση του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Αυτό, μάλιστα, όπως λέει ο αρμόδιος υπουργός, είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα. «Η αναδιοργάνωση του υπουργείου είναι ένα στοίχημα που φιλοδοξούμε να κερδίσουμε. Έχει τεθεί προ καιρού και με την ολοκλήρωση των άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να εστιάσει στον εποπτικό του ρόλο, δίνοντας έμβαση στην εφαρμογή στρατηγικών που θα εστιάζουν στη βελτίωση της ποιότητας υγείας συγκεκριμένων ομάδων ασθενών».
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...