To Top
12:42 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανοικτό το θέμα βελτιώσεων στις εξετάσεις τετραμήνων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ανοικτό το θέμα βελτιώσεων στις εξετάσεις τετραμήνων
  10 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Με διιστάμενες απόψεις για τον θεσμό αλλά και για το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, αλλά χωρίς διαδικαστικά προβλήματα, κύλησε χθες η πρώτη μέρα των επίμαχων εξετάσεων τετραμήνου.
 
Στην πρεμιέρα του θεσμού, συμμετείχαν στην εξέταση 7.233 μαθητές Α’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, από το σύνολο των 7.336, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση του υπουργείου Παιδείας. Όσον αφορά στην απουσία των 103 μαθητών, οι οποίοι δεν προσήλθαν στις εξετάσεις, θα κριθεί από το σχολείο τους κατά πόσον είναι δικαιολογημένη ή όχι. Εκείνο όμως που θεωρείται πιο πιθανόν, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απείχαν για λόγους υγείας. Οι μαθητές που δικαιολογημένα δεν παρακάθισαν χθες στις εξετάσεις, θα παρακαθίσουν στη β’ σειρά, όπως ονομάζεται, η οποία θα διεξαχθεί αύριο με διαφορετικό εξεταστικό δοκίμιο. 
 
 
Αναφορικά με το δοκίμιο και τον βαθμό δυσκολίας του, αρκετά σχόλια από μαθητές ήταν θετικά, ενώ ένα από τα αρνητικά σημεία, στο οποίο εστίασαν αρκετά παιδιά, ήταν ο χρόνος. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισαν ως μη επαρκή τον χρόνο των 135 λεπτών για την ανταπόκρισή τους στο εν λόγω δοκίμιο. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως τα 135 λεπτά ήταν ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές για τη λύση του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών μόνο, καθώς οι εξετάσεις που ακολουθούν στα υπόλοιπα μαθήματα θα είναι 90λεπτες. 
 
Το θέμα του γραπτού ήταν η ποιότητα της Γλώσσας με κείμενο του καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη, σχετική έκθεση, Λογοτεχνία και ερωτήσεις επιλογής. Ήδη, οι λύσεις του δοκιμίου βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
 
Σε αρνητικό κλίμα κινήθηκε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για πομπώδεις διακηρύξεις του υπουργού Παιδείας και για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης σε σχέση με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αλλάξουν αυτά που ζουν οι μαθητές τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι θα επανέλθει με δυναμικά μέτρα.
 

«Η πίεση, το άγχος, η βαθμοθηρία, το τρέξιμο για να καλυφθεί η ύλη και η ενίσχυση της παραπαιδείας είναι μερικά από τα έντονα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μαθητών ακόμα και μετά τη σημερινή εξέταση θεωρούν ότι το περσινό σύστημα, το οποίο ήταν εξετασιοκεντρικό και έπρεπε να αλλάξει, είναι καλύτερο από το υφιστάμενο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Ως ΠΣΕΜ δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με ένα σύστημα που διαλύει την ολόπλευρη μόρφωση και την κριτική σκέψη, με ένα σύστημα που βασίζεται στον βαθμό και τον ανταγωνισμό και όχι στις γνώσεις και τη συνεργασία. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με δυναμικά μέτρα μέχρι να καταργηθεί το έκτρωμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη αντίδραση ΟΕΛΜΕΚ - Γονέων για εξετάσεις τετραμήνων

Χωρίς προβλήματα τα θέματα στα σχολεία

Ερωτηθείς για το διαδικαστικό μέρος των εξετάσεων, ο προϊστάμενος του Γραφείου Συντονισμού των Εξετάσεων Τετραμήνων, Σπύρος Αντωνέλλος, ανέφερε στον «Φ» πως όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς προβλήματα και επικράτησε σε όλα τα σχολεία ήπιο κλίμα. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνέλλο, τα θέματα της εξέτασης στάλθηκαν στις 06:00 π.μ. στα σχολεία μέσω του ασφαλούς ηλεκτρονικού συστήματος που δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα έγιναν και τηλεφωνήματα σε όλες τις Διευθύνσεις των σχολείων για επιβεβαίωση της λήψης των θεμάτων. 

Τώρα, ακολουθεί η προετοιμασία για τις αυριανές εξετάσεις β’ σειράς στα Νέα Ελληνικά, ενώ την Πέμπτη οι μαθητές θα εξεταστούν για 90 λεπτά στο μάθημα των Μαθηματικών. 

Πρώτη επαφή με σχολεία για τον Προδρόμου

Τη μέρα της έναρξης των εξετάσεων τετραμήνων επέλεξε ο νέος υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, για να επισκεφθεί σχολεία και να συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε επίσκεψή του στο Λύκειο της Δασούπολης, στο Λύκειο Κύκκου Α’ και στην Γ’ Τεχνική Σχολή στον Αρχάγγελο, ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως η διαδικασία κύλησε ομαλά και πως «φέτος το υπουργείο, με βάση τη μεταρρύθμιση την οποία δρομολογεί τα τελευταία χρόνια, έχει οργανώσει την αξιολόγηση των μαθητών δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχή παρακολούθηση στη δουλειά που κάνουν οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους στην τάξη και λιγότερο στις εξετάσεις, ενώ η εξεταστέα ύλη μοιράζεται στα δυο και πιστεύουμε ότι έτσι διευκολύνεται η οργάνωση του σχολείου». Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, θα βγουν συμπεράσματα, ενώ τις επόμενες μέρες θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν στο σύστημα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΣΕΜ για τετράμηνα: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

«Πρέπει να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι οικογένειες τους, αλλά και τα στελέχη στο υπουργείο έχουν καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ούτως ώστε να μπορέσουμε και τις επόμενες μέρες να κάνουμε αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους, αυτές τις εξετάσεις μέσα από τις οποίες θέλουμε να αποφορτίσουμε το σύστημα, όχι να το κάνουμε εξετασιοκεντρικό, αλλά το αντίθετο ακριβώς, δηλαδή να δώσουμε έμφαση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία, στο συνεχή έλεγχο μέσω της παρακολούθησης, τις εργασίες που κάνουν τα παιδιά, γιατί ο στόχος είναι να κάνουμε ένα φιλικό, ποιοτικότερο σχολείο και βεβαίως επιφυλασσόμαστε για να εξετάσουμε όλη την πληροφόρηση την οποία συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή οι επιτελείς στο υπουργείο, ούτως ώστε στη συνέχεια να συζητήσουμε και κάποιες πιθανώς απαραίτητες βελτιώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου. 

Στο μεταξύ, από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σημείωσε ότι ο θεσμός των τετράμηνων εξετάσεων χρειάζεται βελτίωση σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα, κάνοντας λόγο ακόμα και για ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση που εξελίχθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από συγκεκριμένους κύκλους, σχετικά με τις εισηγήσεις της για την αξιολόγηση μαθητή, παραθέτοντας εκ νέου τις θέσεις της και τις εισηγήσεις της προς το υπουργείο Παιδείας για βελτίωση του θεσμού, αναγνωρίζοντας πως έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά την εφαρμογή του. 

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...