To Top
13:54 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα χαρακώματα και πάλι για το ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Στα χαρακώματα και πάλι για το ΓεΣΥ
  11 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  

Στα χαρακώματα και πάλι για το Γενικό Σύστημα Υγείας και την πορεία υλοποίησής του. Φωτιές άναψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για να συζητηθούν τα προβλήματα του Συστήματος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, απάντησε μέσω του «Φ» ότι «η Βουλή, μέσω της Επιτροπής Υγείας ενημερώνεται σε τακτική βάση για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και όποιος έχει απόψεις ή εισηγήσεις μπορεί να τις θέσει στο πλαίσιο αυτών των συνεδριάσεων». 

Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση, όπως έχει εξελιχθεί ο διάλογος, αποτέλεσε η παρέμβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τη στιγμή κατά την οποία στο βήμα της Ολομέλειας βρισκόταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, ο οποίος αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας υποστήριξε ότι «το ΓεΣΥ πρέπει να πετύχει, το έχει ανάγκη ο τόπος και ο πολίτης» και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι «κατέρρευσε το ΓεΣΥ οικονομικά, κατέρρευσε η οικονομία, τελεία και παύλα». Γι' αυτό, είπε, «πρέπει το σύστημα να πετύχει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ευοδωθούν οι συζητήσεις μεταξύ ΟΑΥ, του Υπουργείο Υγείας και του ΠΑΣΙΝ για την είσοδο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Σύστημα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύσκεψη κομμάτων για το ΓεΣΥ πριν τα Χριστούγεννα

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εκφράζοντας, όπως είπε, «προσωπική άποψη» ανέφερε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στην αναφορά του (κατά την προχθεσινή του τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό) για τις αμοιβές των γιατρών. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα το αποτινάξουμε το σύστημα στον αέρα και δεν πρέπει. Είναι ό,τι πιο καλό για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδάμου, προσθέτοντας: «Να τα δούμε από την αρχή όλα αυτά για ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί πρώτα τον άρρωστο και μετά οποιονδήποτε άλλο». 

Στο σημείο αυτό έκανε την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως «εάν θέλουμε το ΓεΣΥ να συνεχίσει να προσφέρει στον πολίτη θα πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που όλοι γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν τολμά να τις διορθώσει. Και θα είναι έγκλημα να μην προχωρήσουμε να διορθώσουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε». Ακολούθησε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα καλέσει σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων «και όσων ασχολούνται εκτός Βουλής με το θέμα για να το δούμε, να γίνει ένας προβληματισμός γύρω από την εφαρμογή (του ΓεΣΥ), να δούμε στην πράξη πιο σωστές προσεγγίσεις για να στηριχθεί το ΓεΣΥ» . 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kαταρρίπτει τις καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ ο Υπ.Υγείας

Σε δεύτερη παρέμβαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι εκ μέρους του ΔΗΣΥ «αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για όλα τα προβλήματα του ΓεΣΥ, για έναν νόμο που ψηφίσαμε όλοι και ξέρετε ότι είχα διαφορετικές απόψεις. Θα μείνουμε στο ποιος έχει ευθύνη;», διερωτήθηκε και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την εξαγγελία της πρωτοβουλίας του και δήλωσε «το παρών της παράταξής του». 

Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε τοποθέτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, ότι «η Βουλή έδωσε όλα τα εφόδια στην εκτελεστική εξουσία και δυστυχώς διαιωνίζονται τα προβλήματα. Όχι τώρα να φταίξει η Βουλή και τα κόμματα γιατί η Κυβέρνηση είναι ανίκανη και ανεπαρκής να λύσει προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», διευκρίνισε ότι η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας «με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Βουλή». Αντίθετα, είπε, «η Βουλή υπερέβη εαυτόν για να γίνει το ΓεΣΥ».

Από πλευράς του και παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι θα αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία». 

Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρεί «ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει αυτή την εργασία». Να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, είναι καλή ιδέα. Να δούμε αν όλοι πραγματικά συμφωνούμε, είπε, και να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
 
Ξεκάθαρο «όχι» από το ΑΚΕΛ

Τα όσα λέχθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής πήραν αμέσως δημοσιότητα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει ότι «ενδεχομένως κάποιοι να εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση και να άφησαν λανθασμένες εντυπώσεις» και να διευκρινίζει ότι «το ΑΚΕΛ δεν συζητά αλλαγές στο ΓεΣΥ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Ιωάννου: Χρειάζεται προσοχή για τη Β’ φάση ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Φ», ο Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ δίνει μάχη για να μπορέσει το ΓεΣΥ να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο, σε αντίθεση με κάποιους οι οποίοι εξακολουθούν να επιζητούν την αλλαγή και την ανατροπή του». Βεβαίως, πρόσθεσε, «εντοπίζουμε αδυναμίες και προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί, αλλά, όταν λέμε ότι πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα, δεν εννοούμε και δεν δεχόμαστε να αλλάξει το Σύστημα ή να αλλοιωθεί η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του». Αν, είπε, «κάποιοι εξακολουθούν να ονειρεύονται αλλαγές ή ανατροπή στο ΓεΣΥ, η απάντησά μας είναι "ο αλουπός εχώνετουν τζιαι ο νούρος του εφαίνετουν"». Η Βουλή, είπε καταλήγοντας, «ενημερώνεται σε τακτική βάση μέσα από συνεδριάσεις που έχει καθιερώσει η Επιτροπή Υγείας και όποιος από το Κοινοβούλιο έχει απόψεις ή εισηγήσεις για το θέμα μπορεί να τις θέσει στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών». 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...