To Top
04:27 Παρασκευή
24 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Άνοιξαν πυρ ΟΚΥπΥ και γιατροί
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Άνοιξαν πυρ ΟΚΥπΥ και γιατροί
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 7:36 πμ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στον δημόσιο τομέα της υγείας 24 μόνο ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και την απόφαση που αναμένεται να ληφθεί για τα οικονομικά κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους γιατρούς του Δημοσίου, και 48 ώρες πριν την εξαγγελθείσα τρίωρη στάση εργασίας των γιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών στην οποία δεν αποκλείεται, να συμμετέχουν και οι άλλες δύο συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει σχετική πρόθεση. 

Χθες, πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ και εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ αντάλλαξαν πυρά με αφορμή και την έλλειψη κλινών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου και είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών, αλλά και την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων. Μάλιστα, από τα πυρά του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, δεν γλύτωσε ούτε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τον οποίο ο κ. Κούμας έθεσε προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά τον διορισμό ατόμων στην διοίκηση του ΟΚΥπΥ. 

Στα πυρά του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος υπέδειξε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχει έλλειψη κλινών, αλλά γίνεται λάθος διαχείριση από τους γιατρούς και τους διευθυντές των κλινικών. Υπογράμμισε παράλληλα με νόημα ότι «το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης για την εξάλειψη των λιστών αναμονής δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος των επειγόντων περιστατικών» και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των κλινών που υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο ανήκουν στο νοσοκομείο και όχι στην οποιανδήποτε κλινική».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 20% των εσόδων του ΟΚΥπΥ απαιτούν οι ειδικοί γιατροί

Ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο «εγχειρίδιο για τη διαχείριση των κλινών», το οποίο, όπως είπε, «είναι εγκεκριμένο εδώ και καιρό, έχει συζητηθεί με τους διευθυντές των κλινικών, αλλά δεν εφαρμόζεται», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «είναι και θέμα πρακτικής, διότι πρέπει κάποιος να διερωτηθεί γιατί τα εξιτήρια δεν δίνονται από το πρωί, μετά τον καθιερωμένο γύρο των γιατρών και πρέπει να δίνονται το απόγευμα και γιατί στον ιδιωτικό τομέα όταν ένας ασθενής θα χειρουργηθεί κάνει όλες τις εξετάσεις μια εβδομάδα προηγουμένως και προσέρχεται την ημέρα της εγχείρισης, αλλά στο Δημόσιο εισάγεται από την Παρασκευή για να χειρουργηθεί την Τρίτη;». 

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη κλινών, η διαφωνία προέκυψε όταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρθηκε σε 15 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου της Λεμεσού και δεν εισάγονταν στις σχετικές με το πρόβλημά τους κλινικές του νοσοκομείου λόγω έλλειψης κλινών στους θαλάμους. Ο κ. Κούμας αναφέρθηκε επίσης σε πέντε χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες αναβλήθηκαν στο νοσοκομείο της Πάφου και πάλι λόγω έλλειψης κλινών στους θαλάμους των νοσοκομείων. 

Η νέα αντιπαράθεση ξέσπασε βεβαίως με φόντο την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο ΟΚΥπΥ αύριο και θα αφορά τα οικονομικά κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους ειδικούς γιατρούς του Δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας. Την απόφαση αυτή άλλωστε αναμένουν και οι γιατροί των ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ, οι οποίοι ανάλογα με το περιεχόμενό της θα αποφασίσουν το εάν θα συμμετέχουν στα μέτρα που εξήγγειλε η ΠΑΣΥΚΙ ή όχι. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: 25.562 άλλαξαν προσωπικό γιατρό

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ πάντως εξέφρασε τη δυσφορία των γιατρών για το μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο συζητείται το συγκεκριμένο θέμα διερωτώμενος «πόσο καιρό θα πρέπει να πάρει αυτός ο διάλογος; Δεν μπορούμε πέντε μήνες να είμαστε σε διάλογο;». Ο κ. Κούμας επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της συντεχνίας για φυγή επιπρόσθετου αριθμού γιατρών από το Δημόσιο, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον ΟΚΥπΥ όσο και στο υπουργείο Υγείας: «Πρέπει να αντιληφθούμε ο καθένας από εμάς ποιος είναι ο ρόλος μας ή να μας το πουν ευθαρσώς αυτοί που έχουν διοριστεί και αυτοί που τους έχουν διορίσει το τι σκέφτονται για το νοσοκομείο. Το υπουργείο Υγείας δεν γίνεται να ενεργεί κατά το δοκούν και όποτε συμφέρει παραπέμπει στον ΟΚΥπΥ και όποτε όχι κάνει τον δικηγόρο υπεράσπισης του ΟΚΥπΥ». 

Η εξαγγελθείσα στάση εργασίας, είπε ο κ. Κούμας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή εκτός αν «η εργοδοτική πλευρά έρθει την Πέμπτη και μας αποδείξει με την πρότασή της ότι αξίζει και ότι υπάρχει προοπτική». Ως ΠΑΣΥΚΙ, κατέληξε, «έχουμε δώσει πάρα πολλές προτάσεις και εισηγήσεις» και διερωτήθηκε «γιατί δεν προσέρχεται το υπουργείο Υγείας να τις συζητήσει;»

Σ. Κούμας: Θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις

Αναπόφευκτα η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα της υποστελέχωσης των κρατικών νοσοκομείων με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ να διερωτάται «γιατί ο ΟΚΥπΥ επανειλημμένα προκηρύσσει θέσεις;» και να υποδεικνύει ότι «σημαίνει ότι δεν βρίσκουν γιατρούς».

«Δεν βρίσκουν γιατρούς γιατί δεν έχουν οργανώσει σωστά το σύστημα. Για να το οργανώσεις πρέπει να έχεις σωστή αντίληψη. Από τη στιγμή που θεωρούν ότι τα νοσοκομεία είναι επιχειρήσεις που πρέπει να είναι απλά βιώσιμες, δεν γίνεται σωστή οργάνωση», είπε ο κ. Κούμας. 

Στα νοσηλευτήρια έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα 70 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε ότι «το προσωπικό των νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιο από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, για τον ίδιο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων και για τον ίδιο αριθμό εξιτηρίων, στον ιδιωτικό τομέα το προσωπικό είναι κατά πολύ λιγότερο από ό,τι στον δημόσιο τομέα». 
«Εις απάντησιν όλων», πρόσθεσε, «έχουν υπογράψει και έχουν αναλάβει καθήκοντα γύρω στους 70 γιατρούς μέχρι σήμερα και αναμένεται η υπογραφή συμβολαίων από άλλους 30 γιατρούς, οι οποίοι θα αναλάβουν εντός Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου». 

Υπάρχουν δυσκολίες «για κάποιες ειδικότητες, αναφέρομαι στα ΤΑΕΠ και επισημαίνω ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και δεν είναι ο ίδιος με τον αριθμό που είχαμε το καλοκαίρι με εξαίρεση τη Λεμεσό όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον άμεσο αλλά για τον Ιανουάριο». 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...