To Top
14:25 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μητέρα Αντώνη: Ήταν πολύ γενναίος - Κι άλλες μάχες θα δοθούν
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μητέρα Αντώνη: Ήταν πολύ γενναίος - Κι άλλες μάχες θα δοθούν
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου 2019, 4:14 μμ
«Ήδη βλέπουμε τη βελτίωση. Φαίνεται στους μύες του προσώπου του όταν χαμογελά. Φαίνεται στις κινήσεις των χεριών του, που μέρα με τη μέρα γίνονται μεγαλύτερες. Φαίνεται από το κεφάλι του, το οποίο μπορεί να το κρατήσει όρθιο αλλά και να γυρίσει. Πλέον μπορεί να κρατήσει το μολύβι και για πρώτη φορά ζωγραφίζει». Με αυτά τα λόγια και περίσσια ευτυχία για τα άλλοτε ασήμαντα και δεδομένα, η μητέρα του μικρού Αντώνη, Χαρά Ανδρέου, περιέγραψε στον «Φ» την πρόοδο του παιδιού της, μετά από τη χορήγηση της θεραπείας στη Βοστώνη. Τη συναντήσαμε σε ένα καφέ, καθώς ο Αντώνης είναι ανοσοκατασταλμένος και πρέπει να μείνει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από τον κόσμο. «Στάθηκε πολύ γενναίος. Δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να προσπαθεί. Είναι αγωνιστής. Ένα πολύ χαρισματικό παιδί. Αντιλαμβάνεται τους στόχους που πρέπει να φτάσει και προσπαθεί καθημερινά για αυτούς. Ήταν συνεχώς χαμογελαστός, δεκτικός και συνεργάσιμος με όλους».
 
Ο Αντώνης και οι γονείς του επέστρεψαν πριν δυο μέρες στην Κύπρο μετά από το πιο σπουδαίο ταξίδι της ζωής τους. «Φύγαμε με άγχος και πολύ ανυπομονησία. Είχαμε ονειρευτεί αυτή τη στιγμή ήδη ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, δεν πιστεύαμε ότι μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Ήταν ασύλληπτο για εμάς». Στις 23 Σεπτεμβρίου αναχώρησαν με προορισμό τη Βοστώνη της Αμερικής. «Το ταξίδι διήρκησε 15 ώρες, ενώ χρειάστηκε να κάνουμε στάση και στη Γερμανία, την Ισλανδία και τον Καναδά. Ο Αντώνης απολάμβανε κάθε προσγείωση και απογείωση. Αμέσως μετά την άφιξή μας, μάς παρέλαβε ασθενοφόρο, οπόταν και ξεκινούσαμε τις συναντήσεις και τις εξετάσεις με τους γιατρούς». 
   
Όπως περιγράφει, είχαν την τύχη με το μέρος τους. Ο Αντώνης ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα, είχε διάθεση να κάνει τις «ζαβολιές» του, τις γκριμάτσες του, κερδίζοντας όλη την ιατρική ομάδα. «Επικεφαλής στο Boston Children's Hospital ήταν ο γιατρός Βασίλης Δάρας με καταγωγή από τη Σάμο». Οι ερχόμενες ημέρες θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες. «Τρέμαμε στη σκέψη να μην αρρωστήσει, διότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν κυκλοφορούσαμε πουθενά. Η οικογένεια αρχικά έμεινε στο Σπίτι της Φιλοξενίας, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία. Ωστόσο, έπρεπε να βρουν ένα νέο χώρο, ο οποίος θα γινόταν το σπιτικό τους για τους ερχόμενους δυόμισι μήνες. Έτσι, εγκαταστάθηκαν σε ένα διαμέρισμα, όπου δημιούργησαν και χώρο για τα μηχανήματα και τη φυσιοθεραπεία του παιδιού. Τελικά η έγχυση της θεραπείας προγραμματίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.
 
«Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι ο Αντώνης δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί ούτε μία μέρα στο νοσοκομείο. Ήταν εξωτερικός ασθενής. Δεν έμεινε ούτε όταν του χορηγήθηκε το φάρμακο», είπε και πρόσθεσε για την επίμαχη ώρα: «Βλέπαμε μια γονιδιακή θεραπεία των €2 εκατ. να περνά από το χέρι του, μέσω της φλέβας του, ενώ παρακολουθούσε κινούμενα σχέδια και ενώ ένα θεραπευτικό σκυλάκι του κρατούσε συντροφιά. Μετά από μια ώρα είχαν τελειώσει όλα». Ο Αντώνης έμεινε για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και την επόμενη άρχισαν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις και αναλύσεις. 
   
«Τα αποτελέσματα της θεραπείας, όπως μας είπαν και οι γιατροί, χρειάζονται χρόνο. Δεν είναι εύκολο να έχεις τους μύες να κοιμούνται για δύο χρόνια. Όμως, ο οργανισμός πλέον παράγει την ουσία που χρειάζεται για την κίνηση του σώματος. Πλέον, πρέπει σιγά - σιγά να χτίσουμε τη μυϊκή του δύναμη. Η βελτίωση, σύμφωνα με τους γιατρούς, αρχίζει μετά τον τρίτο μήνα και παίρνει μέχρι και δύο χρόνια. Ξέρουμε, όμως, από το ίδιο το παιδί ότι η θεραπεία πέτυχε. Πρωταρχικό θέμα ήταν το αναπνευστικό, να λειτουργούν οι πνεύμονες και όλα τα άλλα θα έρθουν». Σήμερα, εξηγεί η Χαρά, πρέπει να προσέχουν μην γυρίσει ή μην πέσει, διότι κινείται. «Έχουμε για πρώτη φορά τις φυσιολογικές ανησυχίες. Τα μικρά και αυτονόητα για μας είναι τεράστια».
   
Υπάρχουν και άλλες μάχες να δοθούν
 
Δεν έχουν δοθεί ακόμη όλες οι μάχες, εξήγησε η μητέρα του Αντώνη, αφού το παιδί πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται από τους γιατρούς, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως είπε, ο Αντώνης σήμερα συνεχίζει να λαμβάνει κορτιζόνη, αφού έως και τέσσερις μήνες μετά την έγχυση της ένεσης ο ασθενής είναι σε διαδικασία αγωγής.
 
«Ταυτόχρονα αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να μας εγκρίνει το φάρμακο που λάμβανε μέχρι τώρα, το οποίο θα δράσει υποστηρικτικά στη θεραπεία. Αναμένουμε ακόμη, προς την άνοιξη να αφαιρεθεί η τραχειοστομία». Όπως σημείωσε, σε περίπου εννέα μήνες θα είναι πίσω στην ομάδα των γιατρών που τους χάρισαν μια δεύτερη ευκαιρία. «Πρέπει να τον ελέγξουν, να ρυθμίσουν το αναπνευστηράκι του. Επίσης, ίσως χρειαστεί να κάνει επέμβαση για τη σκολίωση, καθώς και για την κάτω γνάθο». 
 
Αυτό που ονειρεύονται πλέον είναι να μεγαλώσει. «Να γίνει καλός άνθρωπος. Να βοηθάει. Να είναι χρήσιμος πολίτης. Να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Πέρασε δύσκολα και γι’ αυτό πιστεύω σε αυτό». Κλείνοντας ευχήθηκε να βρεθούν θεραπείες για όλες τις ασθένειες. «Υπήρξαν και άλλα παιδιά στην Κύπρο σαν τον Αντώνη, γεννιούνται περίπου κάθε δύο χρόνια. Πολλά χάθηκαν. Το 2012, το 2014. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο. Για να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, διότι υπάρχει μέλλον».
  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...