To Top
15:32 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξανά μπουρλότο στην Υγεία - Ανεβάζουν τόνους τα κόμματα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ξανά μπουρλότο στην Υγεία - Ανεβάζουν τόνους τα κόμματα
  12 Δεκεμβρίου 2019, 10:20 πμ  
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες ο δημόσιος διάλογος για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για κατάρρευση του Συστήματος και να συνδέουν σε αρκετές περιπτώσεις τη βιωσιμότητα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας με τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ. Από πλευράς κάποιων κομμάτων μάλιστα τέθηκε και θέμα δαπανών του Κράτους για τον τομέα της Υγείας, ενώ ο ΟΑΥ και οι οργανωμένοι ασθενείς έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι «άλλο είναι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ και άλλο ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ». Ο διευθυντής μάλιστα του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου τόνισε σε δηλώσεις του ότι «ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ δεν είναι ελλειμματικός, αντιθέτως, παρουσιάζει πλεονάσματα» και κάλεσε όσους έχουν απορίες για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων να αποταθούν στον ΟΚΥπΥ. 
 
Από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις από βουλευτές και εκπροσώπους του κόμματος, με τους περισσότερους ωστόσο να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να προκύψει καμία προσπάθεια αλλαγών στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του ότι «αλλαγές στο ΓεΣΥ δεν συζητούνται» και να ξεκαθαρίζει ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσοκομεία είναι ανεξάρτητο θέμα, αλλά είναι υπαρκτά και η Κυβέρνηση και ο ΟΚΥπΥ δεν κατάφερε να τα επιλύσει». Από πλευράς του το ΔΗΚΟ έκανε αναφορά στο ΓεΣΥ, αναλύοντας ωστόσο τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ η ΕΔΕΚ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της σε ό,τι αφορά το Σύστημα γενικότερα. 
   
Στην αντίπερα όχθη οι οργανωμένοι ασθενείς διά του προέδρου τους διεμήνυσαν «προς κάθε εμπλεκόμενο, κόμμα ή φορέα ότι το ταμείο του ΓεΣΥ με τον προϋπολογισμό και τα προβλήματα του ΟΚΥπΥ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αυτή τη στιγμή». «Τα προβλήματα του δημόσιου τομέα είναι όντως τεράστια και ο ΟΚΥπΥ οφείλει να συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί για να τα επιλύσει» ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας. Ωστόσο, τόνισε, «ένα ζήτημα είναι τα προβλήματα του δημοσίου και άλλο να λέμε ότι το ΓεΣΥ καταρρέει και να μπλέκουμε τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ με τα οικονομικά του ΟΑΥ και να εξάγουμε συμπεράσματα». Σε πρωινές του δηλώσεις εξάλλου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Μάριος Κουλούμας έκανε λόγο για κινδυνολογία «από κάποιους» και διερωτήθηκε «εάν τα τεράστια προβλήματα στο ΓεΣΥ για τα οποία κάνουν λόγο ορισμένοι, είναι η μη αποδοχή της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός του Συστήματος Υγείας». Ο κ. Κουλούμας τόνισε ότι προτού αναφερθούν σε τεράστια προβλήματα στο ΓεΣΥ, θα έπρεπε να συζητήσουν με τους ασθενείς, οι οποίοι είναι οι χρήστες του συστήματος.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις άρχισαν από νωρίς το πρωί και αποτέλεσαν βεβαίως, συνέχεια των όσων είχαν αναφερθεί κατά την προχθεσινή ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στον Ολομέλεια της Βουλής και την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη για σύγκληση ευρείας σύσκεψης για το ΓεΣΥ πριν από τα Χριστούγεννα. 
 
Από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου διευκρίνισε ότι «στόχος δεν είναι να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ», ωστόσο, είπε εκείνο που πρέπει να μελετηθεί είναι «το κατά πόσον υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να διορθωθούν». 
   
Πιο έντονος στις τοποθετήσεις του ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον «όσων εξακολουθούν να συμμετέχουν σε παρασκήνιο, στο οποίο συμμετείχαν και πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ» και τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί «και δεν συζητά καμία αλλαγή στο ΓεΣΥ». 
 
«Εμείς δεν έχουμε θέση ότι καταρρέει το σύστημα οικονομικά», είπε ο κ. Λουκαϊδης και πρόσθεσε ότι «αυτό που αποτέλεσε και κραυγή αγωνίας από τον βουλευτή του κόμματος Αδάμο Αδάμου είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία». 
 
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «κακοδιαχείριση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας ότι «αν συνεχίσει αυτή η κακοδιαχείριση, από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓΕΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2,2 δις, δηλαδή το 23% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 10,3% και καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν ξεπερνά το 11%». «Τονίζεται πως παρά αυτές τις τεράστιες δαπάνες, τα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίζουν να παρουσιάζουν μια τραγική εικόνα. Άρα, παρά το ότι θα δαπανούμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την υγεία, δεν βλέπουμε βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Το αντίθετο», ανέφερε η ανακοίνωση.
   
«Η Υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια» ήταν η τοποθέτηση του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. «Δυστυχώς η εφαρμογή του ΓεΣΥ υποσκάπτεται από το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Σε αυτό το διαβρωτικό έργο του, ο ΔΗΣΥ βρήκε συνεργάτες και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε το κίνημα σε σχετική ανακοίνωσή του προσθέτοντας: «Εμείς δεν ανησυχούμε γιατί αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ύψος του ποσού, άλλα στο αποτέλεσμα». 
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΕΟΚ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις τους για εισαγωγή πολυασφαλιστικού σχεδίου υγείας. Ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μεταρρύθμιση έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία, κάποιοι εκμεταλλεύονται δυσκολίες και προβλήματα που είναι διαχειρίσιμα για να τη σκοτώσουν εν τη γενέσει της». 
 
ΟΑΥ: «Για τα προβλήματα των νοσοκομείων αποταθείτε στον ΟΚΥπΥ»
 
Αρκετά έντονος ήταν στις τοποθετήσεις του ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέπεμψε μάλιστα όσους αγωνιούν για την κατάσταση και τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων «να αποταθούν στον ΟΚΥπΥ για να τους δώσει εξηγήσεις». Στο ΓεΣΥ, είπε, «είχαμε προβλήματα με τα φάρμακα, με το λογισμικό, με τη συμμετοχή των γιατρών. Όλα αυτά τώρα διορθώνονται και η κατάσταση ομαλοποιείται και συν τω χρόνω να δούμε μεγαλύτερη βελτίωση». 
 
Για τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά «είτε δεν έχουμε καταλάβει τι ψηφίσαμε ή έχουμε μπλέξει τους Οργανισμούς και συγχύζουμε και τον κόσμο και δεν ξέρω πώς θα τα ξεμπερδέψουμε. Ένα πράγμα είναι το ΓεΣΥ και ο προϋπολογισμός του και άλλο η αυτονόμηση των νοσοκομείων και τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ. Για τα νοσοκομεία πρέπει να αποταθείτε στον ΟΚΥπΥ να τοποθετηθεί». 
 
Το ταμείο του ΓεΣΥ, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου «παρά τις καταχρήσεις που εντοπίσαμε και εμείς, είναι βιώσιμο, τώρα μπήκαμε και στη διαβούλευση για τη δευτεροβάθμια φροντίδα και δεν υπήρξε πρόβλημα. Ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός, δηλαδή υπάρχει ένα όριο στο τι μπορούμε να δαπανήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος. Δεν έχει προκύψει κανένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, αντιθέτως έχουν προκύψει πλεονάσματα». 
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...