To Top
06:03 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τρίωρη στάση εργασίας γιατρών - Έξω φρενών με ΟΚΥπΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Τρίωρη στάση εργασίας γιατρών - Έξω φρενών με ΟΚΥπΥ
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:32 μμ
Έξω φρενών οι γιατροί του δημοσίου, οι οποίοι έφυγαν χθες από τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, δηλώνοντας την πλήρη απογοήτευσή τους από τις οικονομικές προτάσεις που τέθηκαν ενώπιόν τους από τον ΟΚΥπΥ. 
 
Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών, ανακοίνωσαν χωρίς καθυστέρηση την απόφασή τους να προχωρήσουν σήμερα σε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και θα λάβουν στη συνέχεια τις αποφάσεις τους.
 
Και οι τρεις συντεχνίες, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η πρόταση που τέθηκε ενώπιόν τους αποτελεί «πισωγύρισμα», αφού όπως είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποί τους «επιστρέφει τον διάλογο των προηγούμενων πέντε μηνών στην αρχή».  Ο «Φ» εξασφάλισε την πρόταση που έθεσε ενώπιον των γιατρών ο ΟΚΥπΥ και σε γενικές γραμμές σε αυτήν αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης του Οργανισμού για τα υπολογιζόμενα έσοδα του ΟΚΥπΥ σε ετήσια βάση (περίπου 20% πιο πάνω από τα έσοδα Οκτωβρίου) αναμένεται ότι ο κάθε ειδικός γιατρός θα μπορεί να λαμβάνει κατά μέσο όρο γύρω στα €1.000 μηνιαίως πλέον άλλα €250 για έσοδα από εκτός ωρών εργασία και σε περίπτωση αύξησης των υπολογιζόμενων εσόδων ο ειδικός γιατρός θα μπορεί να αυξήσει τις μηνιαίες απολαβές του φτάνοντας συνολικά τα €1.480».  Η πρόταση χωρίζει τα κίνητρα που παραχωρούνται στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου για τις υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας σε ιατρικές πράξεις που διενεργούνται εντός και εκτός κανονικού ωραρίου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 5% και 25% επί των εσόδων του ΟΚΥπΥ από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ανάλογα με το πότε διενεργείται η κάθε ιατρική πράξη και το τι αφορά. 
   
Οι δηλώσεις των προέδρων των τριών συντεχνιών αντικατοπτρίζουν και το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ. 
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε στον «Φ» ότι «η συντεχνία προχωρεί κανονικά στην τρίωρη στάση εργασίας, όπως την είχαμε εξαγγείλει και σίγουρα θα ακολουθήσει κλιμάκωση των μέτρων, μάλλον τον Ιανουάριο».
 
Ο κ. Κούμας εξέφρασε «απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γιατροί».  Στην τρίωρη στάση εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευλής, συμμετείχε και η ΠΑΣΕΣΙ, με τον πρόεδρο της Ανδρέα Κωστή να δηλώνει στον «Φ» ότι «έπειτα από πέντε μήνες διαβουλεύσεων επιστρέψαμε στην αρχή, πήγαμε πίσω στο μηδέν και η πρόταση που τέθηκε ενώπιόν μας είναι χειρότερη και από την αρχική πρόταση του ΟΚΥπΥ». Δυστυχώς, είπε ο κ. Κωστή, «αντί να παραχωρούν κίνητρα για να προσελκύσουν γιατρούς, προκαλούν τους γιατρούς του δημοσίου να αναζητήσουν άλλο εργοδότη». 
 
Απογοητευμένος από την πρόταση του ΟΚΥπΥ παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, ο οποίος ωστόσο κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «ο Κλάδος δεν θα συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας αλλά θα μελετήσει τα όσα έχουν λεχθεί και τις προτάσεις που μας έχουν γίνει και θα επανέλθουμε». Υπάρχουν, είπε, «αρκετά αρνητικά σημεία στην πρόταση και σίγουρα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις για αυτό και ζητήσαμε να θεωρηθεί η συγκεκριμένη πρόταση ως ‘’ενδιάμεση’’ ώστε να δοθεί χρόνος να καταθέσουμε εκ νέου τις αντιπροτάσεις μας και να συνεχίσουμε τον διάλογο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου». 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...