Τον θάνατο μιας ακόμα ασθενούς από τον νέο κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για 85χρονη που νοσηλευόταν στο ΓΝ Λεμεσού με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και είχε ως τελική αιτία θανάτου τον Covid-19. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 24, οι 16 εκ των οποίων με τελική αιτία τον ιό.
 
Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1946  εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 2 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
  • Από σύνολο 155 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα,
  • Από σύνολο 234 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
  • Από σύνολο 383 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, προέκυψε 1 κρούσμα,
  • Από 85 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα,
  • Από 546 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
  • Από 543 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε επαναπατρισθέντες, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 905 (περιλαμβανομένων και των 11 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση και δόθηκαν 4 εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά 3 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των νοσηλευμένων περιστατικών τα οποία μόλις ανακοινώσαμε είναι με διαφορά ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 50 ημερών.
 
Μέθοδος ECMO στη ΜΕΘ Λευκωσίας
 
Στη ΜΕΘ Λευκωσίας, είχαμε αυτές τις μέρες την επιτυχή εφαρμογή σε νεαρή ασθενή με πολύ βαριά πνευμονία από τη νόσο COVID-19 της μεθόδου ECMO. Η συσκευή αυτή, είναι μια συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας η οποία χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένα κέντα παγκόσμια. Η μέθοδος αυτή, για την οποία έχει γίνει αναφορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Είναι μια συσκευή η οποία σε ασθενείς με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, υποκαθιστά τη λειτουργία του πνεύμονα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανανήψει. Η ασθενής, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη, εντούτοις βρίσκεται πια σε διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα. Ευχόμαστε να συνεχίσει να βελτιώνεται.
 
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλευονται μόλις τρεις ασθενείς και είναι σχεδόν μηδενικός ο αριθμός των εισαχθέντων τις τελευταίες μέρες. 
 
Εξάλλου, σε μια εβδομάδα έχουν γίνει 3.500 διαγνώσεις από το πρόγραμμα των 20.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο. Το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στις επαγγελματικές οργανώσεις ώστε να καλέσουν τα μέλη τους να εξεταστούν.
 
Πηγή: Philenews