To Top
12:01 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Χάσμα μεταξύ γιατρών, δημοσίου - ΟΚΥπΥ - Απειλή επ'αόριστον απεργίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Χάσμα μεταξύ γιατρών, δημοσίου - ΟΚΥπΥ - Απειλή επ'αόριστον...
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 12:25 μμ

Τεράστιο χάσμα μεταξύ γιατρών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, διαφορετικές απόψεις και μεταξύ των συντεχνιών. Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών διεκδικεί διπλασιασμό (κατά προσέγγιση) των απολαβών των ειδικών γιατρών, δεν αποδέχεται την πρόταση του ΟΚΥπΥ και δηλώνει έτοιμη να κλιμακώσει τα μέτρα χωρίς να αποκλείει ακόμα και την επ’ αόριστον απεργία. Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών ακολουθεί, ενώ οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ παρουσιάζονται πιο συγκρατημένοι και παρά τη διαφωνία τους με την οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ, προσδοκούν σε συνέχιση του διαλόγου. 

Από πλευράς του, ο ΟΚΥπΥ εμμένει στη θέση χαρακτηρίζοντας την πρότασή του ως «ενδιάμεση» και υποστηρίζει ότι είναι ανοικτός στον διάλογο «εντός των πλαισίων που έχει θέσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού». 

Τα δημόσια νοσοκομεία παρέλυσαν χθες για τρεις ώρες, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί και όπως όλα δείχνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών θα συνεχιστούν εάν ο ΟΚΥπΥ δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των γιατρών. 

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά δεν απέκλεισε την επ' αόριστον απεργία, λέγοντας ότι «το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας όταν αποφάσισε την τρίωρη στάση κατέθεσε πρόταση για κλιμάκωση των μέτρων. Θα αναλύσουμε τα δεδομένα και αφού έχουμε την εξουσιοδότηση θα ενεργήσουμε ανάλογα χωρίς να αποκλείεται τίποτα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρίωρη στάση εργασίας γιατρών - Έξω φρενών με ΟΚΥπΥ

Η χθεσινή ημέρα άρχισε με δημοσιογραφική διάσκεψη από την ΠΑΣΥΚΙ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της συντεχνίας Σωτήρης Κούμας, «η τρίωρη στάση εργασίας ήταν μια κραυγή αγωνίας για την κατάσταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων». «Η ΠΑΣΥΚΙ αποτελείται από γιατρούς μάχιμους, στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους, τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο και ποιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί πολύ περισσότερο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Κούμας προσθέτοντας ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη στάση εργασίας «γιατί γίνεται ένας ατέρμονος διάλογος, διάλογος για χάριν του διαλόγου». Απόδειξη αυτού, πρόσθεσε «είναι το κείμενο κινήτρων, όπως το έχει ονομάσει ο ΟΚΥπΥ». Οι γιατροί, είπε, μετέβησαν την Πέμπτη στη συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού «με την ελπίδα ότι ίσως σε ένα βαθμό θα ικανοποιηθούμε και θα προχωρούσαμε σε αναστολή των μέτρων. Τι λάβαμε; Λάβαμε ένα κείμενο, το οποίο λίγο πολύ μας είπαν, ξέρετε είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και δεν επιδέχεται ιδιαίτερη συζήτηση και αλλαγών. Άρα για ποιο διάλογο μιλούμε;» Ο διάλογος για τα κίνητρα των ειδικών, «άρχισε μέσα Ιουλίου. Δηλαδή κάναμε έναν διάλογο πέντε μήνες περίπου. Δεν συμφωνήθηκε τίποτα και ξαφνικά μας λένε ότι ''αποφασίσαμε, πάρτε το, ευχαριστούμε, γεια''». Αυτό, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό γιατί σίγουρα το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, εμείς το έχουμε ονομάσει με μια λέξη ''αντικίνητρα''». 

Η ΠΑΣΥΚΙ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντεχνίας, «έχει καταθέσει μια σφαιρική πρόταση από την αρχή, γιατί στόχος δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα αλλά να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου. Δυστυχώς κανένας, όπως φαίνεται, δεν μας έλαβε υπόψη». 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο υπολογισμός του ΟΚΥπΥ, ότι με τα προτεινόμενα κίνητρα οι απολαβές των ειδικών γιατρών θα φθάνουν τις €105.000 με €110.000 ετησίως, ικανοποιεί την ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Κούμας απάντησε «δεν μας ικανοποιεί». 

«Δεν ζητούμε χρυσές αμοιβές, όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Δεν έχουμε δει ακόμα μέσα και από αυτό το έγγραφο (πρόταση ΟΚΥπΥ) ή μέσα από τον διάλογο να υπάρχει προοπτική». Παράλληλα, είπε «απουσιάζει συντονισμός από όλους τους αρμόδιους φορείς, υπουργείο ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ και βασική προϋπόθεση επιτυχίας του ΓεΣΥ είναι εύρωστα δημόσια νοσηλευτήρια. Χάσαμε περίπου 100 γιατρούς». Τα νοσοκομεία, «δυστυχώς, πηγαίνουν βήμα πίσω, όχι βήμα μπροστά. Για αυτό είχαμε εξαγγείλει την τρίωρη στάση εργασίας. Δεν είναι αυτοσκοπός η αντιπαράθεση, αλλά είμαστε υπόχρεοι ως μάχιμοι γιατροί να διασφαλίσουμε ένα καθολικό ισότιμο σύστημα υγείας προς έκαστο από εμάς, ανεξαρτήτως ποιος είναι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΚΥπΥ: Τα απεργιακά μέτρα δεν επιλύουν προβλήματα

Στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ απάντησε αργότερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, ο οποίος τόνισε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο κινήτρων επιτυγχάνεται εξισορρόπηση μεταξύ των απολαβών των γιατρών του δημοσίου και των ιδιωτών γιατρών. «Για τη διαμόρφωσή του έχουν ληφθεί υπόψη οι αμοιβές των ειδικών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές αναμένεται να εξισορροπηθούν σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουμε πάρει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Επίσης, έχουν ληφθεί υπόψη τα πλεονεκτήματα των ειδικών γιατρών που εργάζονται στον Οργανισμό, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές, άδειες, ασφάλεια εργασίας, εκπαίδευσης και άλλα καθώς και την παροχή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, υποστήριξης από το σημαντικό και υψηλού επιπέδου δίκτυο γιατρών των διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικής και γραμματειακής υποστήριξης, τα οποία για να αποκτηθούν σε ελάχιστο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα επιφέρουν μεγάλο κόστος. Παράλληλα, επιθυμώ να τονίσω ότι για την παροχή των κινήτρων αυτών λήφθηκαν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του και με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση και την προστασία του φορολογούμενου πολίτη».

Το σχέδιο, είπε ο κ. Παναγίδης, «είναι ενδιάμεσο και θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή της Β Φάσης του ΓεΣΥ, ώστε να ληφθούν υπόψη και κίνητρα για τους ειδικούς γιατρούς που έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, π.χ. χειρουργικές ειδικότητες».

Τονίζοντας ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός στον διάλογο, ο κ. Παναγίδης εξέφρασε την άποψη ότι «τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα δεν επιλύουν αλλά προσθέτουν προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, με τελικό αποδέκτη τον ασθενή που αυτός είναι η προτεραιότητά μας». 

Διαφορετική η τοποθέτηση της ΠΑΣΥΔΥ

Εξίσου απογοητευμένοι από το περιεχόμενο της πρότασης του ΟΚΥπΥ, δηλώνουν και οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίοι ωστόσο παρουσιάζονται έτοιμοι να επανέλθουν στοβ διάλογο «προκειμένου να βελτιωθεί το σχέδιο», όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου, Αγαθοκλής Χριστοφίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαφές 3 κομμάτων για αλλαγή φιλοσοφίας ΓεΣΥ

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της ΠΑΣΥΚΙ για διπλασιασμό των απολαβών των ειδικών γιατρών, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει εργοδοτική πλευρά που μπορεί να μας δώσει διπλό μισθό; Εμάς μας ενδιαφέρει για παράδειγμα να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης, να έχουν έσοδα και οι γιατροί και ο ΟΚΥπΥ. Να συνεχιστεί η εκπαίδευση των γιατρών, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας». Πρέπει, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «να καταλάβουμε και εμείς μέχρι πού είναι τα όρια της άλλης πλευράς, να καταλάβει και η εργοδοτική πλευρά τα δικά μας όρια. Θεωρώ ότι δεν είναι λογικό να ζητάμε διπλάσιο μισθό». 

Ανακοίνωση στήριξης των γιατρών του δημοσίου εξέδωσε χθες και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέροντας ότι «ο ΠΙΣ αγωνίζεται για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και ένα ΓεΣΥ με βιώσιμα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα λειτουργεί προς όφελος των ασθενών».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...