To Top
01:27 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Καταδικασμένοι να πλημμυρίζουμε για άλλα πέντε χρόνια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Καταδικασμένοι να πλημμυρίζουμε για άλλα πέντε χρόνια
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 2:35 μμ

Τουλάχιστον για άλλα πέντε χρόνια θα συνεχιστούν οι πλημμύρες σε δήμους της Λευκωσίας και τότε εκτιμάται πως η κατάσταση θα είναι υποφερτή, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα σημειώνονται πλημμύρες όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αυτό που θα συμβεί, όπως εκτιμούν εμπλεκόμενοι, είναι ότι οι πλημμύρες, όπως και οι επιπτώσεις τους, θα περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό. Για να υλοποιηθούν ενιαία έργα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2007 και η οποία θεωρείται ξεπερασμένη.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, επεχείρησε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα της υλοποίησης των έργων με την έκδοση διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση το οποίο η διαχείριση των ομβρίων υδάτων των επηρεαζομένων Τοπικών Αρχών θα ανατίθετο στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ). Προς τούτο εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης (με τη συμμετοχή υπηρεσιακών, δημάρχων ή και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών) όπως θεωρηθεί ότι οι παρευρισκόμενοι συγκατατίθενται στην πιο πάνω εισήγησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες (χάρτες)

Ωστόσο, υπεδείχθη από υπηρεσιακούς πως η περίπτωση της Λεμεσού, όπου τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και κατ’ επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων έχει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), είναι διαφορετική, αφού εκεί η νομοθεσία δεν επιβάλλει τη συγκατάνευση των τοπικών Αρχών στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων από το ΣΑΛΑ.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα αγκάθια, αν ληφθεί υπ' όψιν πως στον Δήμο Λακατάμιας και στον Δήμο Αγκλαντζιάς υπάρχουν ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από πλευράς του ΣΑΛ και μετά να αποφασιστεί αν θα συγκατανεύσουν στην υπαγωγή στο ΣΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί πως τη θετική τους θέση δεν πρέπει να δώσουν μόνο οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας αλλά και όλων των περιαστικών κοινοτήτων που εμπίπτουν στα όρια του ΣΑΛ. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν πως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι κοινότητες όπως η Αλάμπρα ή το Πέρα Χωριό αλλά και ο Δήμος Ιδαλίου, οπόταν γίνεται αντιληπτό πως η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.

Όμως, υπάρχουν και άλλα εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Συγκεκριμένα, κάποιες τοπικές Αρχές υλοποίησαν αντιπλημμυρικά ή βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης, ενώ άλλες τοπικές Αρχές δεν υλοποίησαν έργα ή δεν υλοποίησαν όλα τα έργα που απαιτούνται. Εξάλλου, άλλες τοπικές Αρχές οφείλουν αρκετά εκατομμύρια ή λιγότερα, ενώ άλλοι έχουν ξοφλήσει τα δάνεια που συνήψαν για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα, δημότες κάποιων δήμων πλήρωσαν όσα τους αναλογούσαν για τη διόρθωση των πεζοδρόμων και την τοποθέτηση κάτω από αυτά αγωγών ή άλλων υπηρεσιών, οπόταν εγείρεται το ερώτημα αν θα πληρώσουν για δεύτερη φορά με το σκεπτικό ότι θα υλοποιηθούν έργα υπερτοπικής εμβέλειας, οπόταν θα επωφεληθούν και οι ίδιοι.

Ίσως χρειαστεί παρέμβαση των Η.Ε.

Δεν φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση με τους δήμους, σε αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι, είτε το θέλουμε είτε όχι, στην υπόθεση εμπλέκονται και οι Τουρκοκύπριοι, λαμβανομένου υπ' όψιν πως το εργοστάσιο της Μιας Μηλιάς του ΣΑΛ βρίσκεται στα κατεχόμενα. Πέραν αυτού, τα νερά της βροχής των ποταμών που διασχίζουν τη Λευκωσία περνούν στην κατεχόμενη πρωτεύουσα, οπόταν πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις. Αν χρειαστεί θα κάνουμε επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κόκκινο ο κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών (χάρτες)

Μονόδρομος για το υπ. Εσωτερικών η ενιαία διαχείριση

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος ότι οι τοπικές Αρχές θα αποδεχθούν υπαγωγή της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων τους στον ΣΑΛ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στον «Φ» πως το υπουργείο ευνοεί υιοθέτηση του μοντέλου που επικρατεί στη Λεμεσό, ώστε να υπάρχει ενιαία Αρχή διαχείρισης των νερών της βροχής, αλλά και της υλοποίησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε πως όντως υπάρχουν δήμοι που θεωρούν ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια και θέλουν να διευκρινιστούν στοιχεία όσον αφορά οφειλές και γενικά χρέη όσων θα συμμετάσχουν αλλά επειδή στόχος είναι το συνολικό καλό, ελπίζω ότι θα συγκατανεύουν όλοι, είπε ο κ. Κυπριανού.

Αφού διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για τυχόν χρέη των τοπικών Αρχών θα ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο, υπέδειξε πως, όποτε χρειάστηκε, η Κυβέρνηση συνέδραμε τις τοπικές Αρχές στην υλοποίηση έργων και πρόσθεσε πως θεωρεί πως θα συμβάλει και τώρα, κάτι το οποίο πράττει και για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στη Λεμεσό.

Ανέφερε, επίσης, πως καθορίστηκε νέα σύσκεψη στις 20 Ιανουαρίου 2020, οπόταν το ΣΑΛ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες.

Παρατήρησε, επίσης, πως το υπουργείο δεν έρχεται να επιβάλει τις θέσεις του, διευκρινίζοντας πως η σχετική εισήγηση για ανάληψη συντονιστικού ρόλου στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων υπεβλήθη από τον πρόεδρο του ΣΑΛ και δήμαρχο Λευκωσίας.

Τέλος διευκρίνισε πως τα υπό εξέλιξη ή και τα προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά έργα δεν αναστέλλονται αλλά θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται παράλληλα και θα αποτελέσουν μέρος της συνολικής λύσης που θα προταθεί.

Χρειάζεται δουλειά, λέει το ΣΑΛ

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΣΑΛ Σάββας Χατζηνεοκλέους, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», ανέφερε πως η μελέτη που εκπονήθηκε από ξένους εμπειρογνώμονες το 2007 έχει ήδη ξεπεραστεί σε πολλά σημεία της και χρήζει επικαιροποίησης. Τα στοιχεία που ελήφθησαν υπ' όψιν για την εκπόνηση της μελέτης ανάγονται στο 2005, οπόταν περίπου 15 χρόνια μετά κάποια δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, είπε. Ανέφερε επίσης πως πέραν των άλλων θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, η διαφοροποίηση που επήλθε ως προς τη συχνότητα επανάληψης ακραίων καιρικών φαινομένων, να εξεταστεί ποια έργα που προβλέπονταν στη μελέτη υλοποιήθηκαν και τι αποτελέσματα έφεραν, ποια έργα δεν υλοποιήθηκαν, αν η υλοποίησή τους θα επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή αν χρειάζεται ανασχεδιαμός κ.λπ. Όλα αυτά καθώς και άλλες παράμετροι θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης, είπε ο κ. Χατζηνεοκλέους. Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να εκτιμηθεί το κόστος των έργων που θα προταθούν και αν αυτό είναι τέτοιο ώστε θα μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή κατά φάσεις κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηνεοκλέους προειδοποίησε πως με την εκτέλεση των έργων που θα καθοριστούν από τη νέα (επικαιροποιημένη) μελέτη, δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις πλημμύρες. Ωστόσο, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι θεωρούν πως οι πλημμύρες δεν οφείλονται μόνο στην απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά ευθύνεται και η σμίκρυνση της περιόδου επανάληψης των έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.  

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ανέφερε πως η ευρύτερη Λευκωσία θα είναι σε καλύτερη θέση όσον αφορά στις πλημμύρες σε περίπου πέντε χρόνια.

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...