To Top
22:04 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Για ποιους λόγους οι Κύπριοι καταφεύγουν σε ντετέκτιβ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Για ποιους λόγους οι Κύπριοι καταφεύγουν σε ντετέκτιβ
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 9:34 πμ
Μπορεί το μυαλό των περισσοτέρων από μας, όταν ακούν τις λέξεις ντετέκτιβ ή ιδιωτικός ερευνητής, να φαντάζεται αμέσως μαύρα γυαλιά και καπαρντίνες, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 
 
Όπως μας ανέφερε ο Νικόλας Αριστείδου, επιχειρησιακός διευθυντής και  υπεύθυνος της ομάδας ερευνών της εταιρείας Zeus Private Securities, το επάγγελμα των ιδιωτικών ερευνητών βασίζεται στην εχεμύθεια. Οι ιδιωτικοί ερευνητές είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και πολλές φορές γίνονται οι «ψυχολόγοι» όσων απευθύνονται σε αυτούς, καθώς πρέπει να αφουγκραστούν  τους προβληματισμούς των πελατών τους,  για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. 
 
Πέραν από τα ζητήματα μοιχείας, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή, οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν σε υποθέσεις προγαμιαίων ερευνών, επαγγελματικών ζητημάτων, σχέσεις γονέων και παιδιών, ενώ έχουν κυρίως ως στόχο την πρόληψη. 
 
 Υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας
 
Όπως μας ανέφερε ο κ. Αριστείδου,  γονείς καταφεύγουν σε ντετέκτιβ, προκειμένου να διερευνήσουν ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους, με το 90 τοις εκατόν των υποθέσεων να αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών.
 
Επιπρόσθετα πέραν από υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας,  εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι  γονείς αποτείνονται ενίοτε σε αυτόν, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία, ότι το παιδί τους διατηρεί ομοφυλοφιλικές σχέσεις με κάποιον φίλο/η του/της, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.
 
Αισθητή αύξηση παρουσιάζουν οι υποθέσεις προγαμιαίας έρευνας και συζυγικής απιστίας
 
«Όσον αφορά τις πιο συχνές υποθέσεις που καλούμαστε να διερευνήσουμε αυτές είναι υποθέσεις προγαμιαίας έρευνας, καθώς και συζυγικής απιστίας», τόνισε ο κ. Αριστείδου.
 
«Στην πρώτη περίπτωση», εξήγησε, «καλούμαστε να διερευνήσουμε το παρελθόν κάποιου ατόμου καθώς, και εάν είναι πιστό, ώστε ο πελάτης/πελάτισσα μας να νιώθει πιο έτοιμος/η να προχωρήσει σε γάμο», σημειώνοντας ότι «για παράδειγμα, διερευνούμε αν έχει καταδικαστεί για κάτι, αν  πράγματι εργάζεται εκεί όπου αναφέρει ότι δουλεύει». «Ειδικά αυτό ισχύει σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει συγκατοίκηση μεταξύ του ζευγαριού. Το θέμα είναι να σκέφτεσαι προληπτικά» ανέφερε ακόμη.
 
«Όσον αφορά στη συζυγική απιστία, καλούμαστε να ερευνήσουμε συνήθως τις κινήσεις κάποιου, κατά ποσό είναι ύποπτες σε σχέση με παράνομο εξωσυζυγικό δεσμό. Τα τελευταία 10 χρόνια αυτού του είδους οι υποθέσεις παρουσιάζουν αισθητή αύξηση», υπογράμμισε ακολούθως.
 
Υποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης
 
Ασφαλιστικές εταιρείες καταφεύγουν επίσης σε ντετέκτιβ, εκεί όπου υφίστανται υποψίες, ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους εξαπάτηση π.χ πρόσωπο ενώ δήλωνε ότι δεν μπορεί να περπατήσει, τελικά εντοπίστηκε να παίζει mini - football .
 
Έρευνες για περιουσιακά ζητήματα
 
Η έρευνα για περιουσιακά ζητήματα  αποτελεί ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο Κύπριοι αποτείνονται σε ντετέκτιβ. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις, όπου για παράδειγμα συγγενείς, οι οποίοι θεωρούν ότι δικαιούνται μερίδιο στην περιουσία του αποθανόντος, διερευνούν τα περιουσιακά στοιχεία του. Επιπρόσθετα έρευνα διεξάγεται και σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει υποψία, ότι μπορεί να αποκρύπτεται κάτι από κάποια πλευρά, ως προς τα περιουσιακά στοιχεία.
 
Υποθέσεις τζόγου
 
Σε περιπτώσεις ενασχόλησης κάποιου ατόμου με τον τζόγο, αποτείνονται επίσης οικεία πρόσωπα του εν λόγω ατόμου σε ντετέκτιβ. «Όταν μπαίνουν υποψίες, ειδικά όταν υπάρχει παρελθόν, θέλουν να δουν οι οικείοι του τι συμβαίνει», εξηγεί ο κ. Αριστείδου.
 
Έρευνες για συλλογή πληροφοριών αλλά και  για εντοπισμό αγνοουμένων προσώπων είναι μερικά άλλα ζητήματα, για τα οποία κάποιος καταφεύγει σε ντετέκτιβ, σημείωσε ο κ. Αριστείδου, επισημαίνοντας ότι «η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων έχει καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον τρόπο εργασίας μας». Επιπρόσθετα ανέφερε ακόμη ότι «λόγω οικονομικής κρίσης αρκετοί εγκαταλείπουν υπό ενοικίαση οικείες ή καταστήματα για να μην πληρώσουν τα οφειλόμενα ενοίκια όπως και άτομα που τα ψάχνουν τράπεζες ή δικηγόροι για επιδόσεις, καθώς και οικιακές βοηθοί που εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας τους».
 
Από βιοπαλαιστές… μέχρι εκατομμυριούχους και πολιτικούς
 
Όσον αφορά στο πελατολόγιό του, ο ιδιωτικός ερευνητής ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορές κατηγορίες ανθρώπων και κοινωνικής τάξης, από βιοπαλαιστές μέχρι εκατομμυριούχους ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι υποθέσεις που μας αναθέτουν είναι κυρίως προσωπικής, αλλά και επαγγελματικής φύσεως».
 
Απαραίτητη η σωστή επιλογή ντετέκτιβ – Περιστατικά εξαπάτησης από μη επαγγελματίες
 
«Η σωστή επιλογή ντετέκτιβ είναι πολύ σημαντική. Η εχεμύθεια που πρέπει να χαρακτηρίζει το επάγγελμά μας έχει πολλές διαστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Αριστείδου.  Σημείωσε δε ότι έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών.  Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου ο ντετέκτιβ είτε δε διερεύνησε αυτό για το οποίο κλήθηκε, είτε προσέγγισε το πρόσωπο που έπρεπε να διερευνήσει και ήλθε σε συμφωνία με αυτό, εισπράττοντας διπλά λεφτά».
 
Υποστήριξε ότι «το πρόβλημα με αυτό υφίσταται στο γεγονός ότι λόγω της φύσεως των ερευνών, το άτομο δεν μιλά σε περιπτώσεις εξαπάτησης, επειδή ντρέπεται».
 
Εξήγησε δε ότι «για να εξασφαλίσει κάποιος ντετέκτιβ την άδεια άσκησης του επαγγέλματος δεν είναι απαραίτητη η κατοχή οποιουδήποτε διπλώματος σπουδών, αλλά είναι απαραίτητο να κατέχει πιστοποιητικό καλής διαγωγής, απολυτήριο στρατού, να έχει συμπληρώσει 18 χρόνια και χαρτί του ψυχιάτρου. Δεν απαιτείται κάτι εξειδικευμένο για να εξασφαλίσει την άδεια».
 
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν γραφεία που συστηματικά εξαπατούν, αλλά επειδή δεν καταγγέλλει κάποιος το ζήτημα, δεν βγαίνει στην επιφάνεια και έτσι τα γραφεία αυτά λειτουργούν ακόμη». Επέστησε λοιπόν την προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία στον χώρο.
 
Δραματικές καταστάσεις και στιγμές – Εργασία υπό δύσκολες συνθήκες
 
Ο κ. Αριστείδου επεσήμανε ακόμη ότι «οι ιδιωτικοί ερευνητές έρχονται πολλές φορές ενώπιον δύσκολων καταστάσεων, όπως σε υποθέσεις διερεύνησης τζόγου, κατά τις οποίες οικογένειες χάνουν το σπίτι τους».
 
«Για παράδειγμα», επεσήμανε, «άνδρας για 3 μέρες συνεχόμενες έπαιζε τζόγο, με αποτέλεσμα να χάσει το σπίτι του, ενώ δηλώθηκε αδικαιολόγητα απών από την εργασία του. Όταν εντοπίστηκε από εμάς και ειδοποιήθηκε η οικογένειά του στο τέλος μας ευχαριστούσε, γιατί αν έμενε και τρίτη ημέρα εκτός εργασίας θα ανοιγόταν πειθαρχική υπόθεση εναντίον του και θα απολυόταν από την εργασία του».
 
Εξήγησε ακόμη ότι η φύση της δουλειάς του ιδιωτικού ερευνητή είναι πολύ απαιτητική, καθώς ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμος επί 24ωρης βάσης.
 
Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών ασφαλείας
 
Ο ιδιωτικός ερευνητής ανέφερε καταληκτικά ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι ακόμα ένας σημαντικός τομέας του κλάδου, που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια».
 
Πρόσθεσε ότι «η αύξηση της εγκληματικότητας και των διαρρήξεων σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλουν αυξημένα μετρά ασφάλειας. Πιο συχνές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας αποτελούν η φύλαξη επί 24ωρου βάσεως οικιών, εταιρειών καθώς και ξενοδοχείων, η προστασία από ειδικευμένους bodyguards, υπηρεσίες οδήγησης σε πλούσιες οικογένειες καθώς και σε επιχειρηματίες. Άλλες υπηρεσίες αφορούν την ασφαλή μεταφορά ανηλίκων σε σχολεία και σε άλλες τοποθεσίες υπό τον φόβο τυχόν απαγωγής, καθώς και την ασφαλή διοργάνωση events και συναυλιών».
  Νικολέττα Κουρούσιη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...