Εκτεταμένες και συστηματικές σφαγές, αποκεφαλισμοί, βιασμοί και άλλες ωμότητες: οι ενέργειες παραστρατιωτικών ομάδων που ανήκουν κυρίως στη φυλή Λεντού στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό πιθανόν αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, τόνισαν χθες Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Τους έξι μήνες ως τον Απρίλιο του 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 296 άνθρωποι, τραυματίστηκαν άλλοι 151 και βιάστηκαν 38 — ειδικά γυναίκες και παιδιά —, στις περισσότερες περιπτώσεις από μέλη της οργάνωσης ανταρτών CODECO, καταγγέλλει έκθεση της Κοινής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNJHRO).

Τα περισσότερα μέλη της CODECO ανήκουν στη φυλή Λεντού.

Η βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι, πλούσια σε φυσικούς πόρους (χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, τανταλίτη) μετατράπηκε σε θέατρο ορισμένων από τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ φυλών από το 1999 ως το 2007. Οι διενέξεις ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, κυρίως μεταξύ των φυλών Εμά και Λεντού.

Έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής ηρεμίας, συγκρούσεις και ενέργειες αντεκδίκησης άρχισαν να καταγράφονται ξανά από τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις με αφορμή κυρίως τη γη στην επαρχία αυτή.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις είχαν στόχο όχι μόνο άμαχους που ανήκουν στις φυλές Εμά και Αλούρ, αλλά και μέλη κοινοτήτων που έμεναν ως τώρα στο περιθώριο των αιματηρών συγκρούσεων, τόνισε στην έκθεσή της η UNJHRO. Οι επιδρομές κλιμακώθηκαν από τον Μάρτιο, ειδικά γύρω από αυτοσχέδια μεταλλεία και ορυχεία.

Το γεγονός ότι η βία επιμένει είναι πολύ πιθανό «να εξωθήσει μέλη των κοινοτήτων που γίνονται στόχοι των επιθέσεων, τα οποία ως τώρα επεδείκνυαν αυτοσυγκράτηση, να σχηματίσουν παραστρατιωτικές ομάδες για να αμυνθούν», προέβλεψε η UNJHRO.

«Αυτό ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα εθνοτικής βίας ευρείας κλίμακας στην περιοχή», πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της.

Από τον Ιούνιο του 2018, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί, διογκώνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στην Ιτούρι σε πάνω από 1,2 εκατ., επισήμανε ακόμη η UNJHRO.

Την 25η Μαρτίου, ο ηγέτης της CODECO Τζάστιν Νγκουτζολό σκοτώθηκε σε ενέδρα του στρατού, με αποτέλεσμα να αρχίσει κούρσα για τη διαδοχή του κι η οργάνωση να διασπαστεί.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναδειχθούν ηγέτες με πιο ριζοσπαστικές θέσεις και να βυθίσουν την περιοχή σε έναν ακόμη πιο σοβαρό κύκλο βίας, με ακόμη περισσότερες επιθέσεις εναντίον του στρατού και αμάχων», προειδοποίησε η UNJHRO.

 
Πηγή: Philenews / protothema.gr