To Top
07:06 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ισοπεδωτική η αξιολόγηση στο Δημόσιο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ισοπεδωτική η αξιολόγηση στο Δημόσιο
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιανουαρίου 2020, 12:19 μμ
Το να έχουν οι εργοδότες εξαίρετους υπαλλήλους είναι ό,τι καλύτερο για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Η ευλογία αυτή για τους εργοδότες μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν όλοι ή σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι βαφτίζονται εξαίρετοι εξαιτίας ενός στρεβλού και οριζόντιου ισοπεδωτικού συστήματος αξιολόγησης, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Στους εξαίρετους παρεισφρέουν ανίκανοι, τεμπέληδες, διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις προαγωγής και ανελίσσονται στα ανώτερα και ανώτατα δώματα της ηγετικής πυραμίδας της Δημόσιας Υπηρεσίας λόγω ακριβώς αυτής της ισοπεδωτικής αξιολόγησης που εφαρμόζεται, όπου αποκτά βαρύνουσα σημασία το κριτήριο της αρχαιότητας. Κριτήριο το οποίο ως επί το πλείστον διαθέτουν οι γηραιότεροι υποψήφιοι για τις θέσεις προαγωγής.
 
Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών θέτουν εκ νέου αύριο κάτω από το μικροσκόπιό τους τη λειτουργία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία συγκαταλέγει στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει –εάν όχι το πιο σημαντικό–, την ισοπεδωτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ιδού τι αναφέρει επί του θέματος η ΕΔΥ στην τελευταία της έκθεση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης στην αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών:
 
«Για πολλοστή φορά, δυστυχώς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνέχιση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσιακές τους εκθέσεις με τον τρόπο που γίνεται σήμερα όχι μόνο δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και ανταποκριτικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά, αντιθέτως, είναι αντιπαραγωγική, δημιουργεί αντικίνητρα και αποτελεί στοιχείο απογοήτευσης εκείνων που πραγματικά είναι άξιοι και προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό. Για ακόμα μια χρονιά (σ.σ. 2018) η ισοπέδωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο επίπεδο του «Εξαίρετος» παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα. Αρκεί να αναφερθεί ότι για το 2017, έτος για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί και έχουν τύχει επεξεργασίας και ανάλυσης όλα τα στοιχεία που αφορούν τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το 95,09% από όσους αξιολογήθηκαν έτυχαν αξιολόγησης ως «Εξαίρετοι» σε όλα τα στοιχεία αξιολόγησης, ενώ μόλις 11 από τις 11.872 υπαλλήλους έτυχαν αξιολόγησης ως «μη ικανοποιητικά» και αυτό σε μερικά μόνο στοιχεία αξιολόγησης».
 
Ισοπεδωτική αξιολόγηση
 
Σύμφωνα με την ΕΔΥ, η ισοπεδωτική αξιολόγηση δημιουργεί έντονα προβλήματα, ιδιαίτερα στην πλήρωση θέσεων προαγωγής όπου, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και αποβλέποντας όπως απαιτεί ο νόμος στην αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα των υποψηφίων, καλείται να επιλέξει αυτούς που παρουσιάζονται ως καλύτεροι με βάση τα στοιχεία των φακέλων τους.
 
Δεδομένης της ισοπεδωτικής αξιολόγησης στις υπηρεσιακές εκθέσεις και του ότι κατά κανόνα οι υποψήφιοι για προαγωγή έχουν λίγο-πολύ ισοδύναμα προσόντα, η ΕΔΥ οδηγείται αναγκαστικά στην επιλογή με βάση την αρχαιότητα των υποψηφίων, που πολλές φορές καθορίζεται από την ηλικία των υποψηφίων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς προαγωγή όσοι Δημόσιοι δεν περνούν τη βάση
 
«Εύκολα μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί σε ποια τραγικά αποτελέσματα οδηγούμαστε και πόσο το σύστημα αξιολόγησης λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους υπαλλήλους που πραγματικά εργάζονται και προσφέρουν. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των λειτουργών που προσλαμβάνονται ή και υπηρετούν στη Δημόσια Υπηρεσία, αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στο σύστημά μας λειτουργούν αντικίνητρα τα οποία δεν επιτρέπουν στο προσωπικό να αναπτυχθεί ή και να προσφέρει με βάση τις πραγματικές ικανότητες και δυνατότητές του» καταγγέλλει στην έκθεσή της η ΕΔΥ.
 
Αντίθετα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΔΥ, το πρόβλημα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στις προσλήψεις όπου με την εφαρμογή των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων, η σημαντική βαρύτητα δίνεται πλέον στο αποτέλεσμα της γραπτής εξέτασης και στη μοριοδότηση των υπολοίπων θεσμοθετημένων κριτηρίων. Αποτέλεσμα τούτου είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων στις λιγοστές προσφυγές που καταχωρούνται για τέτοιες θέσεις που η αρχική τους κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλ. Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου και για θέσεις που η αρχική τους κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλ. Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου (επιστημονικές θέσεις).
 
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέθεσε εκ νέου στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας που εκσυγχρονίζουν σε σημαντικό βαθμό και το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά θα ψηφιστούν.
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...