To Top
11:23 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακή συλλογή νομισμάτων στις 10 καλύτερες του κόσμου
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κυπριακή συλλογή νομισμάτων στις 10 καλύτερες του κόσμου
  12 Ιανουαρίου 2020, 8:28 πμ  
Μια «τεράστια» και πολύ τιμητική διάκριση έλαβε κυπριακή συλλογή νομισμάτων, η οποία βραβεύτηκε ως μια από τις 10 καλύτερες συλλογές στον κόσμο. Συγκεκριμένα η συλλογή του Κυριάκου Νικολαΐδη, η οποία αποτελείται από κυπριακά νομίσματα, τα οποία κόπηκαν την εποχή της Αγγλοκρατίας (την περίοδο 1879-1957), κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 135.000 συλλογές (σετ) και ανάμεσα σε 15.000 συλλέκτες στον κόσμο.
 
Η  διεθνής εταιρεία πιστοποίησης νομισμάτων NGC, η οποία κάθε χρόνο αναγνωρίζει τις καλύτερες συλλογές και τους καλύτερους συλλέκτες ανά το παγκόσμιο, στην φετινή της βράβευση, η οποία ανακοινώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, ξεχώρισε την κυπριακή συλλογή ως μια από τις 10 καλύτερες μεταξύ 135.000 συλλογών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν όλα τα νομίσματα της συλλογής του κ. Νικολαΐδη απεικονίζονται σε φωτογραφίες και συνθέτουν μια πολύ ελκυστική παρουσίαση».  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βραβεύεται κυπριακή συλλογή νομισμάτων, ως σύνολο συλλογής, στην κατηγορία «Best Classic Sets – Καλύτερες Κλασσικές Συλλογές».
   
O Kυριακός Νικολαΐδης, αν και αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς στο επάγγελμα, στον ελεύθερό του χρόνο λατρεύει να ασχολείται με τη συλλογή κυπριακών νομισμάτων. Σε συνομιλία του με το Philenews, μας ανέφερε ότι «ένοιωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση γιατί η συλλογή του κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 135.000 συλλογές (σετ) και 15.000 συλλέκτες στον κόσμο».   
O συλλέκτης πρόσθεσε ότι «θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό  το γεγονός ότι «μέσα από αυτό το βραβείο θα προβληθεί και η Κύπρος στο εξωτερικό και θα δώσει κίνητρο και σε άλλους συλλέκτες να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια».
 
Σημείωσε ακόμη ότι «η συλλογή νομισμάτων, ως ενασχόληση, σου προσφέρει μια διέξοδο από την καθημερινότητα και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η ενασχόληση με τα νομίσματα σε βάζει βαθιά στην ιστορία και πολλές φόρες γίνεσαι μέρος της. Είναι συναρπαστικό να ταξιδεύεις σε μονοπάτια από το παρελθόν και να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου για τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής».
   
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο κ. Νικολαίδης ανέφερε ότι ανάμεσα στα σπανιότερα νομίσματα που υπάρχουν παγκοσμίως είναι και τα κυπριακά, καθώς λόγω του μειωμένου πληθυσμού της Κύπρου είχαν κυκλοφορήσει σε μικρές ποσότητες, ενώ μέσω της πολύτιμης πληροφόρησής του, καταφέραμε να καταγράψουμε τα πιο σπάνια κυπριακά νομίσματα.
   

Αξίζει να σημειωθεί καταληκτικά, ότι όπως μας είχε αναφέρει ο μεγάλος συλλέκτης, το πιο σπάνιο χάλκινο νόμισμα της Αγγλοκρατίας σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ειναι το 1 Piastre 1891.  «Mπορεί ένας συλλέκτης να το προσθέσει στη συλλογή του σε χρησιμοποιημένη κατάσταση», αλλά όπως επισημαίνει, «τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει πέσει στην αντίληψη του κανένα διαθέσιμο σε οίκους δημοπρασιών ή σε καταστήματα πώλησης νομισμάτων.  Προσθέτει ότι «κόπηκε από τη βασίλισσα Βικτώρια, η όποια κυκλοφόρησε νομίσματα στην Κύπρο από το 1879-1901 και η αξία του σε περίπτωση που παρουσιαστεί για πώληση σε δημοπρασία ενδεχομένως να ξεπεράσει τις €7.000».  

Το πιο σπάνιο ασημένιο νόμισμα, σε ακυκλοφόρητη κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι το 18 Piastres 1907. Σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ενδεχομένως να αξίζει πέραν των €10.000. Το νόμισμα αυτό κόπηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο τον έβδομο και είναι το μοναδικό ασημένιο 18 Piasters,  το οποίο κόπηκε κατα τη βασιλεία του από το 1902-1910.

Ο συλλέκτης ανέφερε ότι «υπάρχουν και πιο σπάνια νομίσματα της Αγγλοκρατίας, τα οποία είναι όλα τα νομίσματα Proof,  που είχαν κοπεί  σε πολύ μικρές ποσότητες (5-25) και δεν ήταν διαθέσιμα για συλλέκτες», καθώς όπως εξήγησε  «το Νομισματοκοπείο της Αγγλίας (Royal Mint) τα έστελνε σε μουσεία, σε αλλά νομισματοκοπεία, στη βασιλική οικογένεια και σε πλούσιους συλλέκτες εκείνης της εποχής».

«Ορισμένα από αυτά πουλήθηκαν κατά καιρούς σε δημοπρασίες σε πολύ ψηλές τιμές. Συγκεκριμένα στις 5/1/2014 πουλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Heritage ένα Proof γρόσι του 1931 για $16.450. Το συγκεκριμένο νόμισμα ήταν πιστοποιημένο από την εταιρεία NGC PR65RB, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση».

  Nικολέττα Κουρούσιη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...