To Top
07:27 Πέμπτη
23 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
109 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2020, 2:38 μμ
Στα 109 παγκύπρια έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α, ενώ το 60% των περιστατικών αυτών αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Μιλώντας στο philenews η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τα 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν την περίοδο 30 Δεκεμβρίου έως 13 Ιανουαρίου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά γρίπης Α καταγράφονται φέτος στην Λεμεσό.
 
Η κα. Κωνσταντίνου εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα καθησυχαστική όσον αφορά στην δραστηριότητα της γρίπης Α, τονίζοντας πως αυτή βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επεσήμανε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πολύ βαριά περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία γρίπης.
 
Καταλήγοντας η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η κορύφωση της έξαρσης της γρίπης Α θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
 
Επιδημία μόνο εάν προσβληθεί το 10% του πληθυσμού
 
Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης, μιλώντας επίσης στο philenews, ανέφερε πως η δραστηριότητα της γρίπης Α στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο βρίσκεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. «Διανύουμε την εποχή που θα έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, ωστόσο οι αριθμοί δεν έχουν ξεφύγει σε επίπεδα που να προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο κ. Βωνιάτης.
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στις 4 Ιανουαρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α ανέρχονταν στα 66, ενώ σήμερα ένα δεκαήμερο μετά ανέρχονται στα 109, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία. Εξήγησε δε πως επιδημία σημαίνει ότι έχει προσβληθεί το 10% του πληθυσμού, ενώ υπενθύμισε πως την αντίστοιχη περσινή περίοδο μετρούσαμε 17 θανάτους από γρίπη Α, συνεπώς η φετινή περίοδος είναι πολύ καλύτερη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μας έκανε έφοδο η γρίπη
 
Ο κ. Βωνιάτης υπογράμμισε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι δεν καταγράφεται βαριάς μορφής νόσηση, αφού όπως εξήγησε δεν υπάρχουν ασθενείς που να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενοι κάποιοι ηλικιωμένοι με πολύ βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό να παρουσιάσουν κάποιες επιπλοκές της γρίπης αν και όπως ανέφερε οι εμβολιασμένοι έχουν μεγάλο βαθμό προστασίας.
 
Σημειώνεται ότι ο ιός της γρίπης Α που επικρατεί φέτος είναι ο Η3Ν2, ο οποίος καλύπτεται απόλυτα με τους εμβολιασμούς. Καταγράφονται επίσης κάποια κρούσματα γρίπης Β’ σχετικά πιο νωρίς αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτός ο τύπος γρίπης εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος της εποχικής γρίπης, δηλαδή περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
 
Διαφορά γρίπης από κοινό κρυολόγημα

Κληθείς να αναφέρει την διαφορά της γρίπης Α από το κοινό κρυολόγημα, ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι η γρίπη Α συνοδεύεται από πολύ υψηλό πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, τα κόκκαλα και τους μύες, έντονο βήχα και καταρροή, συμπτώματα που αναγκάζουν τον ασθενή να παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Αντίθετα, ένα κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται από πυρετό κάτω του 38 και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια παυσίπονα και αποσυμφορητικά.
 
Προέτρεψε ωστόσο όλους τους πολίτες και ειδικότερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα, να επισκέπτονται και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σε περίπτωση που αναπτύξουν επίμονο βήχα, δύσπνοια και πυρετό που δεν υποχωρεί, προκειμένου να τους χορηγείται αγωγή που μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της νόσου.
 
Βασικά μέτρα προφύλαξης
 
-Τήρηση των κανόνων της υγιεινής των χεριών, με συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό.
 
-Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας.
 
-Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης.
 
- Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής. Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.
  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...