To Top
11:26 Δευτέρα
24 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Θωρακίζουν» τα Θρησκευτικά μετά την καταγγελία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • «Θωρακίζουν» τα Θρησκευτικά μετά την καταγγελία
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2020, 8:17 πμ
Έντονη συζήτηση προκάλεσε η καταγγελία γονέων μαθήτριας που δημοσίευσε χθες ο «Φ» και η οποία αφορούσε την πρόκληση φόβου στο παιδί τους, τόσο από το περιεχόμενο του βιβλίου των Θρησκευτικών, όσο κι από αναφορές που έγιναν στην τάξη σχετικά με την ύπαρξη του σατανά. Γύρω από το όλο ζήτημα δημιουργήθηκαν «δύο σχολές σκέψεις», οι οποίες μονοπώλησαν τις συζητήσεις στο διαδίκτυο.
 
Σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, Χριστάκης Ευσταθίου, ανέφερε στον «Φ» πως τέτοιες καταγγελίες θα πρέπει να γίνονται επώνυμα και σοβαρά ούτως ώστε να μπορούν να τυγχάνουν διερεύνησης. Ταυτόχρονα, ο κ. Ευσταθίου εστίασε σε τρία βασικά σημεία: Το πρώτο αφορά την όλη παρουσία και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι διαπλάθει προσωπικότητες και χαρακτήρες και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά, κυρίως αυτής της φύσης όπως είναι οι φόβοι. «Αυθεντικοί μάρτυρες για αυτό, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στα σχολεία», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου. Το δεύτερο σημείο, το οποίο ανέφερε ο επικεφαλής των Θεολόγων, είναι η στοχοποίηση του μαθήματος. Όπως είπε, κρίνεται απαράδεκτο να στοχοποιείται το μάθημα, το οποίο έχει να προσφέρει τόσα πολλά στην αγωγή και διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών, με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες – καθώς δεν έχουν υποβληθεί επίσημα είτε στον Σύνδεσμο, είτε στον υπουργείο Παιδείας με συγκεκριμένα στοιχεία. Το τρίτο σημείο στο οποίο εστίασε ο κ. Ευσταθίου είναι στις αναφορές που γίνονται.
 
 
«Σε καμία περίπτωση στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν γίνεται οποιασδήποτε μορφής «σατανολογία», ιδιαίτερα με τον τρόπο που κάποιοι επιχειρούν να προσβάλουν και να υποσκάψουν το μάθημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν πως το κεφάλαιο μπορεί να βρίσκεται στο βιβλίο, όμως δεν διδάσκεται ιδιαίτερα με αυτή τη μορφή παρά μόνο γίνεται αναφορά στη συμμετοχή των Αγγέλων στη Θεία Λειτουργία, ενώ η διδασκαλία του μαθήματος στηρίζεται στους δείκτες επάρκειας και επιτυχίας και όχι με τη μορφή της ύλης. 
   
Υπενθυμίζεται ότι στην καταγγελία τους οι γονείς της μαθήτριας που φοιτά στην Α' Λυκείου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως «από τις αρχές Δεκεμβρίου η κόρη μας άρχισε να εμφανίζει νευρικότητα, να μην κοιμάται κανονικά και να μην τρέφεται όπως ένα παιδί της ηλικίας της. Στο αρχικό στάδιο του προβλήματος αρνιόταν πεισματικά να μιλήσει μαζί μας, κλεινόταν στο δωμάτιό της, έπαψε να συσχετίζεται με τις φίλες και τους φίλους της και άφηνε τα μαθήματά της στο περιθώριο, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο και πρωτοφανές. Σε κατοπινό στάδιο, κατόπιν πολλής επιμονής, εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα της πως πιστεύει στον σατανά και πως προσπαθεί με την προσευχή και τη νηστεία να μην τον αφήσει να την ενοχλήσει». Επιπρόσθετα, οι γονείς σημειώνουν πως χρειάστηκε να απευθυνθούν σε ψυχολόγο καθώς η κόρη τους παρουσιάζει «ανεξέλεγκτες και πολυδιάστατες φοβίες, καταστροφικές και μη παραγωγικές για την ηλικία της». 
  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...