To Top
09:37 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παράταση αγωνίας για τα νοσηλευτήρια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Παράταση αγωνίας για τα νοσηλευτήρια
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2020, 12:37 μμ
Το οικονομικό σκέλος της ενδεχόμενης μεταξύ τους συνεργασίας ξεψαχνίζουν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση κράτησε τρεις ώρες, οι οποίες ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, δεν ήταν αρκετές για να απαντηθούν τα δεκάδες ερωτήματα, οικονομικής φύσεως, τα οποία έθεσαν οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στον ΟΑΥ, ζητώντας μάλιστα να τους δοθούν λεπτομερείς απαντήσεις. Αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή συνάντηση να μην έχει κάποια κατάληξη, αφού τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα λόγω έλλειψης χρόνου ήταν αρκετά και έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τα πουν ξανά τη Δευτέρα. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι παρατείνεται και η αγωνία για τη λήψη επίσημης και οριστικής απόφασης από τον ΠΑΣΙΝ σε σχέση με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης του ΟΑΥ με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο. 
 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων έθεσαν ερωτήματα στον ΟΑΥ τα οποία αφορούσαν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται νοσηλευτήρια και γιατροί για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο υπολογισμός των αποζημιώσεών τους, τον χρόνο κατά τον οποίο θα υποβάλλονται οι απαιτήσεις τους και τον χρόνο κατά τον οποίο θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απαντήσεις και διευκρινίσεις που έδιναν οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ δεν ικανοποιούσαν όλους ή κάποιους από τους εκπροσώπους των νοσοκομείων οι οποίοι απαιτούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Στη συζήτηση, η οποία, παρά το γεγονός ότι ήταν «γεμάτη» από απόψεως ερωτημάτων, κινήθηκε σε φιλικό κλίμα, τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν στα αναλώσιμα ιατρικά είδη, τους καταλόγους που θα καταρτιστούν και θα αφορούν φάρμακα και αναλώσιμα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα καλύπτονται φάρμακα και αναλώσιμα από το ΓεΣΥ. 
 
 
Η συνάντηση διεκόπη εξαιτίας της προγραμματισμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τα πουν και πάλι τη Δευτέρα στις 2:00 το απόγευμα. 
 
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο οι εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που πήραν, επίσημα οι ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ δεν έδωσαν χθες κάποια κατεύθυνση. Πληροφορίες του «Φ», ωστόσο, αναφέρουν ότι το σκηνικό στο εσωτερικό του συνδέσμου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αφού ορισμένα από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, τα οποία από την αρχή ήταν επιφυλακτικά έναντι του ΓεΣΥ, εξακολουθούν να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις. 
 
Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ θετικό και ορίσαμε νέα συνάντηση τη Δευτέρα, διότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα από μέλη μας τα οποία πρέπει να απαντηθούν». Σε ερώτηση για το κατά πόσο ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έδωσε ο ΟΑΥ, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «κάποιες απαντήσεις ικανοποίησαν τα μέλη μας, κάποιες όχι, αλλά ο κάθε ένας έχει τις δικές του θέσεις για κάποια ζητήματα». 
 
Από πλευράς του, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων μπαίνουν πλέον σε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν στις αμοιβές, τον τρόπο υπολογισμού, τον τρόπο αμοιβής των γιατρών κ.λπ. Ήταν σε πολύ θετικό κλίμα, λόγω χρόνου όμως έμειναν διάφορα αναπάντητα ερωτήματα και για αυτό ορίστηκε δεύτερη συνάντηση». 

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν θα καλύψει τις ζημιές ιδιωτών»
 
«Το κράτος δεν πρόκειται να καλύψει τα οικονομικά ελλείμματα κανενός» τόνισε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στις κριτικές των κομμάτων, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ξεκάθαρη η απόφαση. Ο ΟΑΥ μέσω του μνημονίου συμφώνησε τον τρόπο αποζημίωσης και τα ποσά που θα δίνει για να αποζημιώνει ιατρικές πράξεις που θα διενεργεί έκαστο νοσηλευτήριο. Για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτή την απόφαση υπάρχει ανησυχία ότι πιθανόν τα λεφτά που είναι διαθέσιμα για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη δεν είναι αρκετά. Ο ΟΑΥ λέει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, κατά τη διαπραγμάτευση με τα νοσοκομεία θα διαφανούν και οι πραγματικοί όγκοι, διότι τα νοσηλευτήρια μέχρι σήμερα δεν έδιναν όλα τα στοιχεία. Επομένως, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα λεφτά. Εάν κάποιο νοσηλευτήριο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, δεν είναι σωστά οργανωμένο και δεν είναι βιώσιμο, δεν θα έρθει ο ΟΑΥ να του καλύψει τις ζημιές του». 
 
Για την αύξηση των δαπανών στην Υγεία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «είναι γεγονός ότι είχαμε την πιο χαμηλή δαπάνη κατά μέσο όρο στην ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια και δεχόμασταν έντονη κριτική για αυτό το θέμα. Με τα νέα δεδομένα, πάμε στο 10% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Όταν ήμασταν στο 6% δεχόμασταν κριτική επειδή βρισκόμασταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, όταν αυξήσαμε τις δαπάνες και φθάσαμε στον μέσο όρο της ΕΕ, μάς λένε ότι εκτοξεύσαμε τις δαπάνες. Ε, ας αποφασίσουν τα κόμματα τι θέλουν». 
   
Επανέλαβαν εαυτούς τα κόμματα 
 
Σε πολιτικό επίπεδο οι δηλώσεις άρχισαν από πολύ νωρίς το πρωί, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να τοποθετούνται ο ένας για τις θέσεις του άλλου, από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ενώ σε δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Στην ουσία, ωστόσο, οι δηλώσεις που έγιναν χθες ήταν μια επανάληψη των όσων είχαν λεχθεί και το πρωί της Τετάρτης, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης της Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματός του με την απόφαση της Κυβέρνησης να περιλάβει €70 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για τα δύο επόμενα έτη, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσοκομείων στις πλάτες των Κυπρίων φορολογούμενων» και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι στο ΓεΣΥ», λέγοντας ότι «από αυτό το πάρτι εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα, ιδιωτικές κλινικές». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δαπάνες υγείας, λέγοντας ότι «τον Ιούνιο θα είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στην Ευρώπη και θα έχουμε τις χειρότερες υπηρεσίες υγείας». 
 
Σε δηλώσεις επί του θέματος επανήλθε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον «Άστρα», σημείωσε ότι «δεν δίνεται η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί επιχορήγηση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια» και εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε φόβους ότι στο τέλος εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τις εγγυήσεις θα είναι οι πολίτες.
 
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, το οποίο δεν εξέφρασε αντίθεση στην κυβερνητική απόφαση, επεσήμανε ωστόσο ότι «ο υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να δώσουν εξηγήσεις πώς και γιατί έφτασαν στη συμφωνία αυτή. Πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι πριν να γίνει αυτή η συμφωνία; Τι έχουν να πουν ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και η ΕΕ;».
 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...