To Top
00:27 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΟΚΥπΥ: Δεν θα βουλιάξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΟΚΥπΥ: Δεν θα βουλιάξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια
  18 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα βουλιάξουν το Γενικό Σύστημα Υγείας, τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Μάριος Παναγίδης, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι οι νοοτροπίες του παρελθόντος συνεχίζουν να στοιχειώνουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η κουλτούρα, είπε, «πρέπει να αλλάξει και στον ίδιο τον Οργανισμό σε όλα τα επίπεδα ώστε να γίνει πιο «πελατοκεντρικός» με επίκεντρο τον ασθενή, αφού πλέον οι πολίτες έχουν την επιλογή να επιλέξουν τον γιατρό ή το νοσηλευτήριο της αρεσκείας τους και, επομένως, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι για το Δημόσιο».    

Σημαντικός στόχος στην παρούσα φάση για τον κ. Παναγίδη «είναι η εξισορρόπηση των οικονομικών του Οργανισμού ώστε εντός της πενταετίας να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητος και βιώσιμος. Αυτό θα επιτευχθεί με ενέργειες για αύξηση των εσόδων αλλά και με εξοικονομήσεις στα λειτουργικά έξοδα, όπου είναι εφικτό». Για πρώτη φορά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, «ο προϋπολογισμός για το έτος 2020 θα είναι υπό τον έλεγχο του Οργανισμού» και εξήγησε ότι «ο ΟΚΥπΥ, λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, παρέχει υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και άλλες υπηρεσίες Υγείας εκτός ΓεΣΥ, όπως, μεταξύ άλλων, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στις φυλακές, καθώς και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, ο ΟΚΥπΥ προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε αγροτικές περιοχές οι οποίες είναι ζημιογόνες και όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν σημαντικές δαπάνες σε ετήσια βάση».

Στο πλαίσιο εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, εξήγησε ο κ. Παναγίδης, «δόθηκε προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη λειτουργία πολυιατρείων και τη στελέχωσή τους με ιατρικό, νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό, την κτηριακή αναβάθμιση, την παραχώρηση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, τη βελτίωση του τηλεφωνικού συστήματος, την εισαγωγή ραντεβού, την επέκταση ωρών εργασίας, καθώς και τη λειτουργία Κέντρων Αιμοληψίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με τις ενέργειες αυτές, τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ έχουν καταστεί ανταγωνιστικά, κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου και τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια τάση επιστροφής πολλών δικαιούχων σε αυτά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση αγωνίας για τα νοσηλευτήρια

Επόμενος στόχος «είναι η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας». 

Υπάρχει σίγουρα μεγάλο περιθώριο για βελτίωση, «πράγμα το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων μας». 

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες από το Δημόσιο, ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ είπε ότι ο Οργανισμός «αναγνωρίζει ότι  πρέπει να βελτιωθεί η εμπειρία των ασθενών στα νοσηλευτήριά μας, η οποία μπορεί αρχικά να επιτευχθεί με μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα και γρήγορα, όπως είναι η βελτίωση των χώρων στάθμευσης, των χώρων υποδοχής, η πιο άμεση εξυπηρέτηση, η μείωση του χρόνου αναμονής, καθώς και η βελτίωση του τηλεφωνικού μας κέντρου και άλλα, όπως έγινε και με τα Κέντρα Υγείας του Οργανισμού». 

«Η ευαισθησία όλων μας σε ό,τι αφορά σε θέματα υγείας είναι δεδομένη και αντιληπτή. Ιδιαίτερα όταν επηρεάζονται τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πολύ συχνά και χωρίς να το θέλουμε, μεγαλοποιούμε καταστάσεις και αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους. Είναι επίσης δεδομένο ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια οι νοοτροπίες του παρελθόντος ακόμα στοιχειώνουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Και ενώ αρχίσαμε κάπως διστακτικά, πλέον το επίπεδο οργάνωσής μας είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο και έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς». 

«Μεγάλη πρόκληση για μένα η επιτυχία της μεταρρύθμισης»

Σε ό,τι αφορά τους δικούς του στόχους, ως ο τρίτος πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «είναι για μένα μεγάλη πρόκληση να συμβάλω θετικά στην επιτυχία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης. Έχω πλήρη γνώση ότι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν με την πλήρη υλοποίηση του ΓεΣΥ θα θέσουν νέους όρους στην αγορά. Οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι η εμπειρία και οι γνώσεις του προσωπικού που εργάζεται στα νοσηλευτήρια, οι υποδομές και ο εξοπλισμός θα αποτελούν την επιλογή για τους ασθενείς του τόπου μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκαν €70 εκατ. εγγυήσεις για ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ο ΟΚΥπΥ μεγαλύτερος πάροχος του ΓεΣΥ

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας θα βουλιάξει μετά την 1η Ιουνίου, ιδιαίτερα εξ υπαιτιότητας του ΟΚΥπΥ. Τα κρατικά νοσηλευτήρια λειτουργούν ήδη σε καθεστώς ΓεΣΥ, έχουν την εμπειρία της λειτουργίας του νέου Συστήματος και εκτιμώ ότι η ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας θα είναι αρκετά ομαλή», υποστήριξε ο κ. Παναγίδης προσθέτοντας ότι «ο ΟΚΥπΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο του ΓεΣΥ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές, αφού έχει το 50% περίπου των κλινών».

Τα νοσηλευτήρια, ξεκαθάρισε, «δεν αφήνονται να καταρρεύσουν. Απεναντίας υπάρχει η βούληση και η υποστήριξη από το κράτος, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τον Οργανισμό». 

«Ήδη ο Οργανισμός έχει στελεχωθεί σημαντικά στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης, ενώ αναμένεται εντός του 2020 σε μεγάλο βαθμό να ολοκληρωθεί η οργάνωση αυτή.  Όσον αφορά στα νοσηλευτήρια, έχει ήδη ενισχυθεί η στελέχωση κυρίως με διοικητικό προσωπικό, παρότι χρειάζονται κάποιες προσλήψεις σε λειτουργικές θέσεις και σε θέσεις γραφέων για περαιτέρω υποστήριξη των ιατρών και για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. 

«Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των γιατρών»

Για τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις συντεχνίες και αφορά στην παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του Δημοσίου, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των ειδικών ιατρών μας, είμαστε γνώστες των αιτημάτων τους, μέσω των συντεχνιών τους, και στοχεύουμε στην εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κινήτρων προς τους ειδικούς ιατρούς τόσο για την εξωνοσοκομειακή όσο και για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα». Τέτοια σχέδια κινήτρων «είναι συνήθης πρακτική στο εξωτερικό και στόχος μας είναι το σχέδιο αυτό να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες των ιατρών μας σε σχέση με τις αμοιβές τους και τις συγκρίσεις που γίνονται με αυτές του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα». 

«Το όποιο σχέδιο κινήτρων φυσικά θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού, καθώς και το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε χρήματα των φορολογούμενων και, συνεπώς, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά μελετημένο και στοχευμένο», ξεκαθάρισε. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...