«Ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποιους πραγματικά βολεύει, η επαναφορά του ανυπόστατου ισχυρισμού,  περί δήθεν σκέψεων μου για  διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τουρκικά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη λειτουργούν ως σύγχρονοι πειρατές στις κυπριακές θάλασσες», διακηρύσσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.
 
Ως απάντηση στις αναφορές περί μελέτης διχοτόμησης της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει «σειρά διπλωματικών και πολιτικών μαχών, για τη θωράκιση των θαλασσίων δικαιωμάτων μας».
 
Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών Οργάνων, σε δηλώσεις ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο και κυρίως στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, την ΕΕ και τις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας».
 
Και προσθέτει ότι το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με δική του απόφαση και πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων για την κυπριακή ΑΟΖ  στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. «Με δική μου επίσης πρωτοβουλία καλέσαμε κατ΄επανάληψη την Τουρκία σε διάλογο για οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ και σε περίπτωση  διαφωνίας, από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνει.
 
Αυτούσια η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
 
«Οι ίδιοι που σήμερα με επικρίνουν γιατί τάχα προβληματίζομαι για δύο ΑΟΖ, είναι οι ίδιοι που με επικρίνουν επειδή δηλώνω ότι έχουμε θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας και καθημερινά απαξιώνουν  τις διπλωματικές και πολιτικές μας προσπάθειες και μηδενίζουν όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει:
  • Αναβαθμίζουμε τριμερείς, με συμμετοχή των ΗΠΑ και Γαλλίας.
  • Προωθούμε εμβάθυνση της σχέσης μας  με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την  PESCO.
  • Υπογράφουμε συμφωνίες με μεγάλη διεθνή απήχηση (Καταστατικό East Med Gas Forum, Συμφωνία για κατασκευή αγωγού East Med, συμφωνία για αγωγό προς την Αίγυπτο από το οικόπεδο 12 κ.α.)
  • την ίδια ώρα επιδιώκουμε να αυξήσουμε το κόστος στην Τουρκία, με κυρώσεις από την ΕΕ.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν, με όλα όσα πιο πάνω έχω αναφέρει, να δικαιολογείται από τον οιονδήποτε ο ισχυρισμός ότι τάχα έδωσα οδηγίες για σενάρια διχοτόμησης της ΑΟΖ μας;
 
Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα πως όλες αυτές οι ενέργειες προφανώς και δεν αποτρέπουν την Τουρκία και ούτε από μόνες τους, λύνουν το Κυπριακό.
 
Ενισχύουν όμως την κρατική μας οντότητα, εμβαθύνουν τους δεσμούς με γειτονικά μας κράτη και δημιουργούν δεδομένα που καθιστούν τη χώρα μας χρήσιμη στους μακροχρόνιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς, ενεργειακούς σχεδιασμούς. Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη θέση μας στο διεθνές στερέωμα, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο Κυπριακό και τις διαδικασίες επίλυσης του.
 
Όσοι προτάσσουν – όπως και εγώ- την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού, θα ήθελαν άραγε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένοι;
 
Πως συμβάλλει στην επανέναρξη των συνομιλιών η δική τους στάση με την οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην δική μας πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού;
 
Πως βοηθά τον τόπο η  ισοπεδωτική τους κριτική στις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας;
 
Τον Γενάρη του 2018 όταν είχαν προσπαθήσει να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου, ευρισκόμασταν προ των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
 
Η επαναφορά του ιδίου προεκλογικού τεχνάσματος, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές,  το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις.
 
Για να σταματήσει η προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων και δηλώσεων μου παραθέτω πιο κάτω αυτούσια τη δήλωση  που έκανα στις 2 Ιανουαρίου 2018 την οποία αποσπασματικά επικαλούνται  για να ισχυριστούν ότι πρότεινα διχοτόμηση της ΑΟΖ. Σας παραπέμπω στην τελευταία μου φράση:
 
«…Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».
 
Παραθέτω επίσης τη δήλωση του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία ακολούθησε και απαντούσε στις προεκλογικού χαρακτήρα επικρίσεις που είχα δεχθεί.
 
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
2 Ιανουαρίου 2018
 
«Δοθέντος ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς, δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία απειλή η Κυβέρνηση. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι.
 
Συνεπώς οι όποιες απειλές (σ.σ. της Τουρκίας) δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.
 
Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία.
 
Εάν, επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».
 
Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
3 Ιανουαρίου 2018
 
Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, της προσπάθειας από πλευράς κάποιων για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς, και προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνονται τα ακόλουθα:
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι η Τουρκία διαχρονικά επικαλείται δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι και στην περίπτωση των παραβάσεων και παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μοναδικός γνώμονας της Άγκυρας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της αποκλειστικά συμφερόντων.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από τα ίδια τα γεγονότα, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για διασφάλιση του συνόλου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
 
Πηγή: Philenews / ΓΤΠ