To Top
06:08 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κόκκινο κουμπί για κόκκινους φακέλους
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κόκκινο κουμπί για κόκκινους φακέλους
  21 Ιανουαρίου 2020, 7:49 πμ  

Το κουμπί της επανέναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος βρήκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους διαιτητές να βάζουν ξανά σφυρίχτρα στο στόμα και την Αστυνομία να διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης που πήρε προσωπικά το ζήτημα με τους στημένους φακέλους, ανακοίνωσε χθες τρία μέτρα προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ομόνοια και την ΑΕΛ να δώσουν στοιχεία για αποκάλυψη καταστάσεων. Η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στάθηκε η αφορμή να επανέλθει το θέμα του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων όπως και της κατάργησης της ανωνυμοποίησης των κατόχων καρτών so easy, ενώ ουδείς μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις κατά διαιτητών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έστειλε 6ο «κόκκινο» φάκελο η ΟΥΕΦΑ

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία θα περιπολεί τις οικίες διαιτητών αγώνων Α’ Κατηγορίας, ενώ σε κρίσιμους αγώνες θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας εντός και εκτός γηπέδων. Πάντως, υπό το βάρος να ανατιναχτεί το φετινό πρωτάθλημα στον αέρα αν συνεχιζόταν η αποχή των διαιτητών και λόγω της λήξης συμβολαίων ποδοσφαιριστών, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου «έκανε πίσω» αφού πήρε διαβεβαιώσεις από τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν και έδωσε τη συγκατάθεσή του για επανέναρξη του πρωταθλήματος.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, αμφισβητούνται από τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί δεν κλήθηκε στη σύσκεψη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι:

Ο Αρχηγός Αστυνομίας διόρισε τον Ανώτερο Υπαστυνόμο Χριστόφορο Μαυρομάτη, ως το πρόσωπο που θα επικοινωνεί με τους διαιτητές και με όσους έχουν πληροφορίες για θέματα διαφθοράς. Θα λαμβάνει άμεσα πληροφορίες για σκοπούς προστασίας, διερεύνησης και καταγγελίας.

Τίθεται σε εφαρμογή η υπηρεσία red button στο τηλέφωνο κοινού της Αστυνομίας 1460, ώστε οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να καλεί και να θέτει, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, πληροφορίες για χειραγώγηση ή πληροφορίες για διαφθορά. 

Οποιοσδήποτε θέλει να δώσει πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα που αφορά διαφθορά, θα μπορεί να επικοινωνεί επίσης με οποιονδήποτε αστυνομικό ή αξιωματικό με τον οποίο νιώθει άνετα και θα έχει εχεμύθεια. Θα δοθούν σχετικές οδηγίες από τον Αρχηγό σε όλα τα μέλη παγκύπρια, τα οποία ακολούθως θα διαβιβάζουν τις σχετικές πληροφορίες στον Χριστόφορο Μαυρομάτη για διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καθαρίσει το κυπριακό ποδόσφαιρο και να πατάξει τη διαφθορά. Επίσης, κάλεσε τα σωματεία της Ομόνοιας, ΑΕΛ, Διγενή, ΚΟΠ, Σύνδεσμο Διαιτητών και Ποδοσφαιριστών, να δώσουν στοιχεία για διερεύνηση σε σχέση με τη διαφθορά. 

Κατά τον κ. Σαββίδη, η Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει τα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους αγώνες στους διαιτητές, στην έκταση που κάποιος διαιτητής νιώθει οποιαδήποτε ανασφάλεια θα μπορεί να ζητήσει την ιδιαίτερη προστασία της Αστυνομίας και στα κρίσιμα παιχνίδια, θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση για μεγαλύτερη ασφάλεια των διαιτητών. «Θέλω να επαναλάβω», τόνισε ο κ. υπουργός, «για να γίνει ξεκάθαρο ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης πάταξη της διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο πρέπει να καθαρίσει από αυτούς τους ολίγους που το αμαυρώνουν, είτε αυτοί είναι παράγοντες, είτε αυτοί είναι διαιτητές, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν πολλοί έντιμοι άνθρωποι που υπηρετούν το ποδόσφαιρο και τιμούν το άθλημα. Υπάρχουν όμως και οι ολίγοι, αυτοί που δυστυχώς το μολύνουν και δεν μπορεί κανένας μας να πει με την οποιαδήποτε πειστικότητα ότι δεν υπάρχει κανένας παράγοντας, ή δεν υπάρχει κανένας διαιτητής, ή δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να εμπλέκεται στο στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων, δεδομένου ότι είχαμε αυτόν τον τεράστιο αριθμό των 85 κόκκινων φακέλων που ήρθαν τα τελευταία χρόνια. Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, τώρα είναι η ώρα να μιλήσει, κύριοι. Πρέπει να σταματήσει η ένοχη σιωπή».

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ανέφερε ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς άλλους φακέλους, ενώ αναγνώρισε τη δυσκολία να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου διαιτητών Γιώργος Πάπουτσος, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα μέτρα που πάρθηκαν για την ασφάλεια των διαιτητών, επισημαίνοντας ότι οι διαιτητές επιστρέφουν κανονικά στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Έρχονται τρεις της ΟΥΕΦΑ

Τέλη της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης, θα βρίσκεται στην Κύπρο το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ για να συνδράμει στις έρευνες για τους έξι κόκκινους φακέλους. Πρόκειται για τριμελή ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα με τα στημένα παιχνίδια και πώς διεξάγεται το ανάλογο στοίχημα. Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου θα ζητήσουν τη βοήθειά τους για το πώς μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση, καθώς και τη συνδρομή τους για εξασφάλιση στοιχείων από εταιρείες στοιχημάτων.

Σύλληψη 30χρονου από λάθος

Ελεύθερος αφέθηκε προχθές το βράδυ ο 30χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής από την Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων, που αφορούν δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα.  

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ο ποδοσφαιριστής ανακρίθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού διαπιστώθηκε ότι η ΟΥΕΦΑ είχε αποστείλει λάθος στοιχεία για τη συμμετοχή του παίκτη σε φάση που τελικά δεν ήταν αυτός. Χθες, κλήθηκε και δεύτερος ποδοσφαιριστής της Καρμιώτισσας προς επιβεβαίωση όσων ανέφερε ο 30χρονος. 


Στο μεταξύ, οι έρευνες της Αστυνομίας για τη βομβιστική επίθεση κατά του οχήματος του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου συνεχίζονται και προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 52χρονου στη Λεμεσό, ωστόσο δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε το επιλήψιμο. Ωστόσο, οι έρευνες του ΤΑΕ Λάρνακας συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα του 30χρονου. Οι υποψίες της Αστυνομίας στρέφονται προς το παιχνίδι Δόξα-ΑΕΛ καθώς η διαιτησία του Ανδρέα Κωνσταντίνου είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...