To Top
15:07 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επί τόπου βοήθεια σε χρήστες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Επί τόπου βοήθεια σε χρήστες
  21 Ιανουαρίου 2020, 3:59 μμ  

Κινητή Μονάδα Μείωσης της Βλάβης για άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών και κατάχρηση αλκοόλ αναμένεται ότι θα βρίσκεται στους κυπριακούς δρόμους από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ανακοίνωσε χθες την πρόσκλησή της για εκδήλωση ενδιαφέροντος από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να δαπανηθεί κονδύλι ύψους €32.000, το οποίο θα αφορά την εφαρμογή του προγράμματος για ένα χρόνο (με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα χρόνο). 

Η ανάγκη για λειτουργία κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης προέκυψε και από τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών της Αρχής, βάσει των οποίων η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των ενέσιμων κυρίως χρηστών ουσιών εξάρτησης παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 

Επιπρόσθετα, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά χρήσης ουσιών νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών, αυξημένα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, καθώς και αύξηση του αριθμού μεταναστών, κυρίως στο κέντρο της Λευκωσίας, οι οποίοι παρουσιάζουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας». 

Προβληματίζει η ηπατίτιδα Γ

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Αρχή τα έτη 2016-2018 και αφορούσε την επικράτηση μολυσματικών ασθενειών ανάμεσα σε ενέσιμους χρήστες ουσιών, το 60% των ατόμων που συμμετείχαν ήταν φορείς ηπατίτιδας Γ. 

«Οι περισσότεροι θετικοί στην ηπατίτιδα Γ ενέσιμοι χρήστες ανέφεραν ότι μοιράστηκαν την κοινή σύριγγα με ένα στενό φίλο (45%). Σημαντικό είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 51 ατόμων οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην ηπατίτιδα Γ, 19 άτομα εντοπίστηκαν θετικοί για πρώτη φορά μέσα από έρευνα της Αρχής, καθώς είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ είτε κατά την τελευταία φορά που εξετάστηκαν βρέθηκαν αρνητικοί. Ανάμεσα στους ενέσιμους χρήστες δόθηκαν έγκυρα αποτελέσματα ηπατίτιδας Β για 69 άτομα. Η επικράτηση της ηπατίτιδας Β ανάμεσα στους ενέσιμους χρήστες που συμμετείχαν στην έρευνα ανήλθε στο 19%. Όσοι είχαν βρεθεί θετικοί είχαν παράλληλα βρεθεί θετικοί και στην ηπατίτιδα Γ». 

Αξιοποίηση παρεχόμενων υπηρεσιών

Προς τον σκοπό αυτό, η κινητή μονάδα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αρχής, «στοχεύει στην εύκολη πρόσβαση του εν λόγω πληθυσμού στην πληροφόρηση για ασφαλή χρήση και άλλα θέματα υγείας, στην παροχή και ανταλλαγή συριγγών όπου χρειάζεται, στη διασφάλιση της ενημέρωσης των ατόμων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την κινητοποίησή τους για την αξιοποίηση των υπηρεσιών στη διενέργεια ειδικών διαγνωστικών τεστ στις μολυσματικές ασθένειες, καθώς και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και προφυλακτικών». 
Στόχος της Μονάδας «είναι να καλύπτει περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες σε παγκύπριο επίπεδο, καθώς και χώρους συνεύρεσης της νεολαίας όπως φεστιβάλ μουσικής, χώρους νυκτερινής διασκέδασης κ.λπ.». Η κινητή μονάδα θα αποσκοπεί δηλαδή, στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η χρήση ουσιών εξάρτησης και η κατάχρηση του αλκοόλ.  

«Μείωση της βλάβης»

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η ΑΑΕΚ, «Η Μείωση της βλάβης περιλαμβάνει συντονισμένες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβερών συνεπειών που επιφέρει η χρήση ουσιών εξάρτησης, όπως οι μολυσματικές ασθένειες και οι θάνατοι». Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν δηλαδή στόχο απαραίτητα τη διακοπή της χρήσης. Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι η θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών, τα προγράμματα ανταλλαγής βελόνων και συρίγγων, η χορήγηση ναλοξόνης για πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την υπερβολική δόση, οι παρεμβάσεις εκτός δομών και «δουλειάς στον δρόμο», η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων και μεταδιδόμενων ασθενειών, καθώς και η πληροφόρηση και εκπαίδευση στην ασφαλέστερη χρήση. 

Όπως επισημαίνει η ΑΑΕΚ, «με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει διαφανεί ότι η κινητή μονάδα παρέχει την ευελιξία για παροχή υπηρεσιών εκτός δομών, καθώς και πρόσβαση σε άτομα που δεν προσέγγιζαν υπό κανονικές συνθήκες τις υπάρχουσες δομές, καθώς και περιοχές που δεν διαθέτουν το εύρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη αυτός ο πληθυσμός». 

Θα κινείται σε ολόκληρη την Κύπρο

Η κινητή μονάδα θα αλλάζει τοποθεσίες για να καλύπτονται διάφορες περιοχές ανά το παγκύπριο. Επιπλέον, θα διαθέτει επαρκή και εξειδικευμένη στελέχωση με ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό και οι παρεμβάσεις θα είναι δυνατό να παρέχονται εξατομικευμένα και να προσφέρονται σε στάδια και «σε ρυθμό που να ταιριάζουν στον εξυπηρετούμενο». Θα βρίσκεται κυρίως σε χώρους νυκτερινής διασκέδασης, σε φεστιβάλ μουσικής, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις που πιθανό να γίνεται χρήση ουσιών και αλκοόλ». Επίσης, το προσωπικό της μονάδας θα μπορεί να προσελκύσει άτομα που κάνουν προβληματική χρήση και υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, αλλά και άτομα από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα τα οποία συνήθως δεν προσεγγίζονται από άλλα μοντέλα υπηρεσιών». 
Αναφέρεται ότι οι φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό της ΑΑΕΚ για τη λειτουργία της Μονάδας θα μπορούν να εκδηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους στην Αρχή μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...