To Top
19:32 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενώπιον των ευθυνών τους οι γιατροί
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ενώπιον των ευθυνών τους οι γιατροί
  25 Ιανουαρίου 2020, 5:05 πμ  

Ενώπιον των ευθυνών τους τίθενται οι γιατροί του ΓεΣΥ, οι οποίοι σύντομα θα έχουν στα χέρια τους αναλυτική κατάσταση των ιατρικών πράξεων τις οποίες καταχώρησαν μέχρι τώρα στο λογισμικό του Συστήματος και θα ενημερωθούν και σε τι ποσοστό έναντι του συνολικού αριθμού πράξεων της ειδικότητάς τους αντιστοιχούν οι δικές τους ενέργειες. Σκοπός του ΟΑΥ είναι να κάνει ένα «μάθημα συμπεριφοράς» σε όσους γιατρούς καταχρώνται του Συστήματος και ενεργούν κατά τρόπο ο οποίος μεταξύ άλλων επηρεάζει και τις αποζημιώσεις των συναδέλφων τους. 

Παράλληλα, ο ΟΑΥ προωθεί στη Βουλή και τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να προσδιορίζονται νομοθετικά οι ενέργειες στις οποίες θα έχει το δικαίωμα να προβεί για σκοπούς ελέγχου και διερεύνησης υποθέσεων που σχετίζονται με το Σύστημα, ενώ τροποποίηση ετοιμάζεται και σε ό,τι αφορά διαδικαστικά ζητήματα του τρόπου λειτουργίας του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θετικός απολογισμός για ΓεΣΥ - Όλες τις ειδικότητες

Σε αυτές τις κινήσεις προστίθεται και η απόφαση του ΟΑΥ για διαχωρισμό του προϋπολογισμού της κάθε ιατρικής ειδικότητας, ο οποίος και πάλι στόχο έχει να «ξεχωρίζουν» όσοι προχωρούν συστηματικά σε καταχρήσεις και να προστατεύονται οι γιατροί που χρησιμοποιούν σωστά το Σύστημα και τις υπηρεσίες του. 

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που κατέθεσε ο ΟΑΥ στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, «λόγω του ότι όλα τα δεδομένα των απαιτήσεων είναι πλέον μηχανογραφημένα, ετοιμάζονται εξειδικευμένες αναφορές μέσα από τις οποίες ανιχνεύεται ασυνήθιστη συμπεριφορά παροχέων/δικαιούχων με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση». 

Στη βάση αυτή, «διενεργούνται στοχευμένες διερευνήσεις συγκεκριμένων παροχέων σε σχέση με τις απαιτήσεις αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά τους στο Σύστημα για μια συγκεκριμένη περίοδο». Σύντομα, «θα αποσταλούν στους παροχείς "δείκτες συμπεριφοράς" κατά τους πρώτους μήνες με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στην ορθή χρήση του Συστήματος». 

Οι δείκτες αυτοί θα περιλαμβάνουν «τα ποσοστά του κάθε γιατρού, των παραπεμπτικών, συνταγών και επισκέψεων που έχουν καταχωρήσει σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του και αναμένεται ότι αυτή η πληροφόρηση θα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του κάθε γιατρού». 

Παράλληλα, ο ΟΑΥ συνεχίζει τη διερεύνηση δεκάδων «ύποπτων» καταχωρήσεων που έγιναν από γιατρούς, ενώ ως γνωστόν 124 γιατροί έχουν διερευνηθεί και από κάποιους έχουν αποκοπεί πληρωμές, συνολικού ύψους €1,3 εκατομμυρίου. 

Ο ΟΑΥ, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, «είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για ανάλυση των δεδομένων για διερεύνηση παροχέων και την εφαρμογή κανόνων που να περιορίζουν την κατάχρηση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2020

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα του ΓεΣΥ, μετά τις καταχρήσεις, είναι οι συνεχείς ελλείψεις σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και αξίζει να αναφερθεί ότι από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις μόνο για τα 12 δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα σκευάσματα στον ιδιωτικό τομέα αλλά κάποια από αυτά διατίθενται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ και κάποια άλλα διανέμονται από το Δημόσιο μέσω διαδικασιών του ΟΑΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων λήφθηκαν ή αποφασίστηκε να ληφθούν από τον ΟΑΥ μέτρα. 

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Οργανισμός ενημερώνεται από τον εισαγωγέα/κατασκευαστή, «ενημερώνει τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις» προκειμένου οι γιατροί να αποφεύγουν τη συνταγογράφησή τους. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός αξιολογεί τις ελλείψεις και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα στην αγορά προβαίνει σε σχετικές διευθετήσεις. Για παράδειγμα, «σε περίπτωση που υπάρχουν διαθέσιμα στις αποθήκες φαρμάκων του υπουργείου Υγείας τα διανέμει στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε περίπτωση που υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες στα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ ενημερώνει τους ασθενείς να τα προμηθευτούν από τα εν λόγω φαρμακεία και στις περιπτώσεις που τα φάρμακα για τα οποία παρατηρούνται ελλείψεις δεν είναι διαθέσιμα στις αποθήκες φαρμάκων ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στην εξασφάλισή τους, όπως ορίζει η νομοθεσία». 

Κύριοι λόγοι για τις ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, είναι «η αλλαγή της πρακτικής συνταγογράφησης από μέρους των γιατρών στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ, η αδυναμία από τους εισαγωγείς/κατασκευαστές να προμηθεύσουν επαρκείς ποσότητες στην αγορά λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, η συμπερίληψη όλου του πληθυσμού στο ΓεΣΥ και το κλείσιμο των δημόσιων φαρμακείων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: 10 νοσοκομεία σε διαβούλευση

Τον τομέα των φαρμάκων κτύπησε παράλληλα και το επικείμενο Brexit το οποίο οδήγησε στην αναστολή αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ «ζημιά» έκανε και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων η οποία απαιτεί συσκευασίες με μοναδικό αριθμό. Στην περίπτωση της Οδηγίας μάλιστα η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη και εξαιτίας του μικρού μεγέθους της αγοράς της Κύπρου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πάρει εξαίρεση για την Οδηγία με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες να μην ενδιαφέρονται να παράγουν διαφορετική ελληνική συσκευασία μόνο για το 1/10 της «ελληνικής» αγοράς (Κύπρο). 

Προωθούνται πέντε τροποποιήσεις του Νόμου

«Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ διαφάνηκαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου» αναφέρει στο σημείωμά του προς τη Βουλή ο ΟΑΥ, ενημερώνοντας ότι προωθεί σχετική τροποποίηση. 

Η τροποποίηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον ΟΑΥ θα έχει στόχο:  
> Στην εξαίρεση από την καταβολή εισφορών για το ΓεΣΥ των εφάπαξ ποσών ή φιλοδωρημάτων που καταβάλλονται σε εργαζόμενους στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από Ταμεία Προνοίας, Σχέδια ή Ταμεία Συντάξεων, αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2019.
> Περαιτέρω άλλη τροποποίηση στοχεύει στην προσθήκη σχετικών εξουσιοδοτικών διατάξεων για την ετοιμασία Κανονισμών ως προς τον έλεγχο των παροχέων, καθότι ο Νόμος περιέχει διατάξεις γενικής φύσης οι οποίες δεν προσδιορίζουν τις εξουσίες του Οργανισμού. Οι εν λόγω Κανονισμοί θα περιέχουν τη διαδικασία ελέγχου και εξέτασης των απαιτήσεων, τη συλλογή πληροφοριών, τη διενέργεια ελέγχων, την κατάσχεση και λήψη αντιγράφων αρχείων, εγγράφων ή στοιχείων περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή άλλα μηχανήματα, τη δυνατότητα εξουσιοδοτημένων λειτουργών να εισέρχονται και να ερευνούν και να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις των παροχέων και αν χρειάζεται να λαμβάνουν μαρτυρία ή πληροφορίες από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετίζεται με την υπόθεση και αν χρειάζεται στην επιβολή σχετικών διοικητικών προστίμων.
> Τρίτη τροποποίηση θα αφορά στην προσθήκη διατάξεων για τη δυνατότητα συμβιβασμού ή διακανονισμού παραβάσεων, ενδεχόμενων παραβάσεων, πράξεων ή παραλείψεων και απαιτήσεων για την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος. 
> Επίσης, με τέταρτη τροποποίηση θα περιληφθεί στη νομοθεσία πρόνοια για την άσκηση δευτεροβάθμιου ελέγχου από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ σε περιπτώσεις επιβολής διοικητικού προστίμου από τον Γενικό Διευθυντή. 
> Τέλος, προωθείται τροποποίηση με την οποία, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, θα επιλυθούν ορισμένα προβλήματα που αφορούν στον θεσμό του Επιτρόπου Εποπτείας όπως είναι για παράδειγμα τα προβλήματα που τώρα υπάρχουν στη στελέχωση του γραφείου του Επιτρόπου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι κανονισμοί και οι εγκύκλιοι που αφορούν στον θεσμό του Επιτρόπου εγκρίνονται. 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...