Έφυγε από τη ζωή πρόσφατα στο Λονδίνο σε ηλικία 100 χρονών ο Λαρνακέας φωτογράφος Ρένος Ευρυβιάδης Γουάιντσον, γιος του Οδυσσέα Ευρυβιάδη και της Ολβίας Α.  Σούντια και αδελφός του Ανδρέα Ευρυβιάδη και της Κορίνας Ιακωβίδου.
 
Φωτογράφισε κυρίως την Κύπρο των δεκαετιών 1950-1960 και οι φωτογραφίες του αποτελούν σπάνιο υλικό. Ο Λόρενς Ντάρελ τον είχε αποκαλέσει «ο ποιητής της κάμερας». Η δουλειά του είναι σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ποιοτικής φωτογραφίας. Η αγάπη του για τη φωτογραφία ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Είναι διάχυτη στην εξαιρετική του δουλειά στα βιβλία-άλμπουμ που άφησε. Το έργο παρουσιάζει τη ζωή στην Κύπρο πριν από τα συγκλονιστικά γεγονότα των επόμενων δεκαετιών που άλλαξαν δραματικά το νησί.
 
Ο Ρένος Ευρυβιάδης (Reno Wideson) γεννήθηκε το 1920 και φοίτησε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Κυπριακό Σύνταγμα του Αγγλικού Στρατού. Διηύθυνε το Τμήμα Προμηθειών Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου (1941-1949). Μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, αείμνηστο Ανδρέα Ευρυβιάδη και την αδελφή του αείμνηστη Κορίνα Ιακωβίδη, ίδρυσαν το 1946 την «Εταιρεία Wideson» η οποία μετέτρεψε το οικογενειακό σπίτι στην παραλία της Σκάλας πρώτα σε κέντρο και ακολούθως στο ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια». 
 
Το 1949 διορίστηκε στο νεοσύστατο Γραφείου Τουρισμού Ανάπτυξης, μια θέση που του έδωσε την ευκαιρία να φωτογραφίσει την παλιά Κύπρο των δεκαετιών 1950-1960, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες αυτές σήμερα να αποτελούν ένα σπάνιο υλικό της παλιάς Κύπρου. Υπηρέτησε ως Ανώτερος λειτουργός Αρχιγραμματείας και Υπεύθυνος για την ίδρυση κινηματογραφικής μονάδας και διεύθυνση τμήματος ταινιών του ΡΙΚ (1956-1959).
 
Το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία και το 1960 εντάχθηκε στο BBC Λονδίνου (1960-1977) και αφυπηρέτησε ως διευθυντής του τμήματος Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων τηλεοράσεως BBC. Κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις μέχρι το 1977, που συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα για να αφιερωθεί περισσότερο στη φωτογραφία και τη ζωγραφική.
 
Εξέδωσε τέσσερα φωτογραφικά λευκώματα με υλικό απ’ όλη την Κύπρο: «Cyprus in Pictures» 1953, «Portrait of Cyprus» (1955), «Cyprus Images of Lifetime» (1992) και «Cyprus remembered» (2010).

 

Σε συνέντευξη της στον «Φ» η Ρίμα Ούτραμ ανηψιά του Γεώργιου Πολ. Γεωργίου ανέφερε ότι «όταν η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στον φωτογράφο Reno Wideson να γυρίσει όλο το νησί και να βγάλει φωτογραφίες, πρότεινε στον ζωγράφο να τον συνοδεύσει με το αυτοκίνητό του: «Έλα μαζί μου και μπορεί να βρεις κάτι να σου αρέσει να ζωγραφίσεις», του είπε. Έτσι γύρισαν μαζί τα χωριά και τα πανηγύρια». 

Ο Ρένος Ευρυβιάδης ανήκε στους ανθρώπους που παρέμειναν προσκολλημένοι στην παλιά αυθεντική ομορφιά και μαγεία της πόλης. Πρόθεσή του ήταν να δείξει ακριβώς αυτή τη μαγεία που χάθηκε. Οι φωτογραφίες του  απαθανάτισαν το ατόφιο του τόπου.
 
* Η κύρια φωτογραφία είναι της Ελένης Παπαδοπούλου. 
 
Πηγή: philenews