Έκκληση στους ομολόγους του να αποφασίσουν τη διάθεση περισσότερων πόρων στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, απηύθυνε προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
“Κοιτάξτε η σημερινή διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για τα επόμενα έξι χρόνια”, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο.
 
“Ένα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα και γιαυτό όπως έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, έτσι πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε. Από εκεί και πέρα η χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή: θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος θα είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
 
“Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, για να το πω πολύ απλά, ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας κυρίως στην περιφέρεια”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
“Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και επίσης βέβαια διεκδικούμε και αλληλεγγύη, έμπρακτη, όχι απλά στα λόγια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
 
“Θα είναι μία δύσκολη, εκτιμώ, μακρά διαπραγμάτευση, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή”, κατέληξε.
 
Κληθείς να απαντήσει για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι “είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το θέσουμε, οι συνολικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις είναι μειωμένοι και αυτό είναι ένα λάθος γιατί δε μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της και να μη διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμα οικονομική ισχύ της χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να υποστηρίξουμε και τη Frontex που είναι η Ευρωπαϊκή Δύναμη Φύλαξης των συνόρων”.
 
“Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για αυτά τα ζητήματα θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλά το συνολικό ύψος των πόρων που διαθέτει η ΕΕ νομίζω ότι μπορεί να βελτιωθεί”, κατέληξε.
 
Philenews/ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ