Για χειραγώγηση και προσπάθεια να ξεγελάσει την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα, χρησιμοποιώντας την έλευση παράνομων μεταναστών που δεν έγινε – όπως υποστηρίζει – με στόχο να δικαιολογήσει την απόφαση κλεισίματος τεσσάρων οδοφραγμάτων, επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το «υπουργείο εξωτερικών».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρεται ότι με αφορμή δηλώσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη για παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω παράνομων σημείων στη νεκρή ζώνη χθες έγινε έρευνα των «σωμάτων ασφαλείας» στα κατεχόμενα και διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αναφέρει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διέλευση μέσω της νεκρής ζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς σχολιάζει ο ΠτΔ τις αντιδράσεις για τα οδοφράγματα

 Το «υπεξ» υποστηρίζει ότι γίνεται κατανοητό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε τέτοιες δηλώσεις για να διασκεδάσει τις πιέσεις που δέχεται μετά την απόφαση να κλείσει τα τέσσερα οδοφράγματα. Ισχυρίζεται επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια για να ξεχαστεί το χαμένο κύρος της Ελλάδας με τα τις παράνομες – όπως αναφέρει – κι απάνθρωπες συμπεριφορές έναντι μεταναστών.
 
Στο μεταξύ, ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε σε δικές του δηλώσεις ότι η απόφαση για το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων είναι ένα βήμα για να εμποδίσει την «οικονομική ανάσα» του ψευδοκράτους, σημειώνοντας τις αλλαγές που έγιναν προηγουμένως στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής.
 
Όπως είπε, τότε είχε στείλει ο ίδιος επιστολές τόσο στην ΕΕ, όσο και στον ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στείλει το μήνυμα στην ε/κ πλευρά ότι δεν μπορούσε να αλλάξει ο Κανονισμός στην πράξη. Αυτή τη φορά, είπε, προσπαθεί η ε/κ πλευρά να επιφέρει περιορισμούς έχοντας ως δικαιολογία των κορωνοϊό. Υπάρχουν, πρόσθεσε, επιπτώσεις από αυτή την απόφαση σε γεωργικά προϊόντα, ειδικά αυτή την εποχή.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι ήδη, ως μέτρο αντίδρασης, στέλνει επιστολές σε ΕΕ, ενώ ήρθε σε επαφή με τα ΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Ρώτησε, συνέχισε, τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αν θα υπάρξουν παρόμοια μέτρα στα δύο οδοφράγματα, που βρίσκονται σε έδαφος των Βάσεων και πήραν αρνητική απάντηση, ενώ σε επικοινωνία – όπως είπε – που είχε με Πρεσβείες χωρών στην Κύπρο τους λέχθηκε ότι βρίσκουν το μέτρο αυτό λάθος και πως προκαλεί ζημιά στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κομισιόν παρακολουθεί την τήρηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

 Στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων αναφέρθηκε σήμερα και ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά με αυτή την απόφαση επιδεικνύει μια στάση ωσάν να είναι η μοναδική κυρίαρχη δύναμη στο νησί, όπως κάνει πάντοτε, υποστήριξε.
 
Το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση έχει επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή ζωή, την εμπορική αλληλεπίδραση και την πολιτική προσέγγιση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
 
Η απόφαση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό και  δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να αρχίσει το απευθείας εμπόριο των Τ/κ με την ΕΕ και να έχουν απευθείας σχέση, υποστηρίζει το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο. «Έδειξε επίσης για ακόμη μια φορά ότι δεν πρέπει να απαιτείται η έγκριση της ε/κ πλευρά για την διεύρυνση του εύρους του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και του Κανονισμού για την οικονομική βοήθεια των Τ/κ».
 
Το τ/κ επιμελητήριο απευθύνει τέλος έκκληση στην κυβέρνηση να άρει το συντομότερο αυτή την απόφαση.

Για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων διαμαρτυρήθηκε με γραπτή ανακοίνωση και το επιμελητήριο εμπόρων και καταστηματαρχών λέγοντας ότι η απόφαση αυτή ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δημιούργησε ένταση και ανησυχία και κάλεσε προς άμεση άρση της.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ