To Top
05:58 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες ο Χατζηξενοφώντος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες ο Χατζηξενοφώντος
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου 2020, 1:44 μμ
Ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες κρίθηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, σχετικά με την υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 19 Απριλίου 2018 στον Στρόβολο και είχε ως θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγό του Ντίνα Σεργίου.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Χατζηξενοφώντος κρίνεται ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, για ληστεία, για συνωμοσία για κακούργημα, για απαγωγή και μεταφορά επιθετικών οργάνων, καθώς και για νυχτερινή διάρρηξη.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την απόφαση, οι ενέργειες του κατηγορουμένου δεν δεικνύουν συμμετοχή στην προμελέτη του φόνου. Το δικαστήριο καθιστά υπόλογο στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας τον Χατζηξενοφώντος.
 
Αγόρευσή για μετριασμό της ποινής θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.
   
Όλα όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
 
Η διαδικασία άρχισε στις 11:40 και ο δικαστής ανέφερε πως η απόφαση αποτελείται από 140 σελίδες. Επεσήμανε δε πως δεν θα διαβαστεί ολόκληρη η απόφαση και πως θα αποφευχθούν οι νομικές αναφορές.
 
Σημειώνοντας τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν από κοινού οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ο δικαστής παραθέτει τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι πρόκειται για έγκλημα πρωτοφανους βιαιοτητας.
 
«Η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι ο κατηγορουμενος 4 είναι ένοχος σε όλες τις κατηγορίες, ενώ θέση της υπεράσπισης είναι πως ενώ ήταν στην αυλή της οικίας δεν συμμετείχε στο έγκλημα», σημείωσε ο δικαστής.
 
Όπως εξηγεί ο δικαστής, σημειώνοντας την εξέλιξη της διαδικασίας, οι 65 δικάσιμοι καλύπτουν 2411 σελίδες. Ο δικαστής διαβάζει αυτή την ώρα πως εξελίχθηκε η διαδικασία για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Πογιατζής, η απόφαση καταγραφεί πως δεν αμφισβητούνται τα επίδικα γεγονότα σχετικά με τον κατηγορούμενο 4. Ο δικαστής παραθέτει τα γεγονότα σχετικά με τη σύλληψη και τις υποδείξεις σκηνών από τον Χατζηξενοφώντος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διαβάζει τις μαρτυρίες που δόθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή και αφορούν τον κατηγορούμενο 4. 

Ο κ. Πογιατζής σέκεται ιδιαίτερα στη μαρτυρία της Σάρα Σιαμς, η οποία είχε αναφερθεί εκτενώς στα γεγονότα. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει η απόφαση, η Σιαμς είδε τον κατηγορουμενο 4, δύο με τρεις φορές. Όπως η ίδια ανέφερε, ο Τζιωνης με τον Χατζηξενοφωντος είχαν πολύ καλή σχέση. Η Σιαμς κατέθεσε επίσης πως εξελίχθηκε το βράδυ της διπλής δολοφονίας, περιγράφοντας τους ρόλους που θα είχε ο καθένας στη ληστεία της οδού Ζαλόγγου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, Τζιωνης και Χατζηξενοφώτος, έκαναν χρήση κοκαΐνης και οι υπόλοιποι κάνναβης. Σύμφωνα με την απόφαση, η Σιαμς περιέγραψε και το τι ακολούθησε του διπλού εγκλήματος.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στη μαρτυρία του ίδιου του Χατζηξενοφώντος. Σύμφωνα με τον κατηγορουμενο 4, το βράδυ της 18ης Απριλίου μετέβη στο σπίτι του Τζιωνή για να τον προμηθεύσει με κάνναβη και ο Λοίζος Τζιωνής τον απείλησε με μαχαίρι για να πάει μαζί του σε κάποιο σπίτι. Ανέφερε δε ότι λόγω του φόβου και της απειλής δεν κατήγγειλε τον κατηγορούμενο 1.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου και όσα αναφέρει η απόφαση, αξιολογήθηκε τόσο η μαρτυρία του Χατζηξενοφώντος όσο και των ανακριτών. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε άλλες μαρτυρίες, στις οποίες βασίστηκε το δικαστήριο, αλλά και στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και τις μαρτυρίες των εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά στη μαρτυρία της Σάρα Σιαμς, η απόφαση αναφέρει ότι χρειάστηκε μέγιστη προσοχή στην εξέταση της λόγω του ότι ήταν συνεργός στο έγκλημα. Λήφθηκε επίσης υπόψη ότι οι πρώτες δύο καταθέσεις της δεν ήταν πραγματικές, όπως η ίδια παραδέχθηκε στο δικαστήριο. «Δεν διακρίναμε προσπάθεια υπερβολής στα γεγονότα», επισημαίνεται. Ο κ. Πογιατζής σημειώνει πως η Σιαμς παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της παρά την εξαντλητική αντεξέταση και ως εκ τούτου το δικαστήριο έκρινε πιστευτή τη μαρτυρία της σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 18ης Απριλίου. Απορρίπτεται επίσης από το δικαστήριο η θέση της υπεράσπισης ότι τα όσα ανέφερε η Σιαμς δεν είναι σωστά λόγω μνήμης και αμφισβητείται η θέση ότι η Σιαμς χειραγωγήθηκε από την Κατηγορουσα Αρχή. Με βάση όλα τα πιο πάνω και τεκμήρια της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε αποδεκτή και αξιόπιστη τη μαρτυρία της Σιαμς.

Σε ό,τι αφορά στη μαρτυρία του Χατζηξενοφώντος, το δικαστήριο απεφάνθη ότι έγινε εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων. «Δεν διατηρούμε καμία αμφιβολία ότι η μαρτυρία του ήταν κατασκευασμένη», επισημαίνεται στην απόφαση. Αναφέρεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος 4 προξένησε στο δικαστήριο αρνητική εντύπωση. «Σε κανένα σημείο δεν ήταν συνεπής», σημειώνεται στην απόφαση. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι απειλές εναντίον του από τον κατηγορούμενο 1 ήταν εκ των υστέρων σκέψεις και δεν έγιναν στην πραγματικότητα», σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, η θέση του κατηγορούμενου 4 ότι δεν ξέρει τι έγινε στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου καταρρέει και λόγω του φονικού μαχαιριού και λόγω των όσων του είπε ο Τζιωνης μετά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «η μαρτυρία του Χατζηξενοφώντος στερείται λογικής» και ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ως πλήρως αναξιόπιστος.

Η απόφαση αναφέρει επιγραμματικά τα αποδεκτά γεγονότα, αναφέροντας ευρήματα που αποδέκτηκε το δικαστήριο και βασίζονται κυρίως στη μαρτυρία της Σιαμς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Είναι παραδεκτό ότι ο αυτουργός του φόνου εκ προμελέτης είναι ο κατηγορουμενος 1. Εκείνο που μένει είναι να διαπιστωθεί η συνεργεία του κατηγορουμενου 4.

Εκφράζεται η θέση ότι η φιλική σχέση ή η επικοινωνία των δύο δεν αποτελεί επαρκή μαρτυρία για την εμπλοκή του Χατζηξενοφωντος.

Ωστόσο συγκεκριμένο μήνυμα της 17ης Απριλίου («απόψε εννά πεθάνουν») προκαλεί απορίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενέργειες του κατηγορουμένου 4 δεν δεικνύουν συμμετοχή στην προμελέτη του φόνου. Καθίσταται δε συνεργός τόσο στην συνωμοσία προς διαπραξη κακουργήματος, όσο και στη ληστεία, την απαγωγή και τη μεταφορά επιθετικών οργάνων. Το δικαστήριο καθιστά υπόλογο στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας τον Χατζηξενοφώντος.

Στο σημείο αυτή η μητέρα του κατηγορούμενου σηκώθηκε με ένταση και ο Χατζηξενοφώντος της υπέδειξε να επιστρέψει στη θέση της.

Αγόρευσή για μετριασμό της ποινής θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ο Χατζηξενοφώντος απαλλάχθηκε από τις πρωτες δύο κατηγορίες (φόνος εκ προμελέτης του Χατζηγεωργίου και φόνος εκ προμελέτης της Ντίνας Σεργίου). Η τρίτη κατηγορία που αφορούσε τη συνωμοσία προς διαπραξη ληστείας αποσύρθηκε. Κρίνεται ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες, ληστεία, συνωμοσία για κακούργημα, απαγωγή και μεταφορά επιθετικών οργάνων, καθώς και νυχτερινή διάρρηξη.

Παρούσα στο δικαστήριο είναι όλη η οικογένεια του Χατζηξενοφώντος, καθώς επίσης και ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μάριος Γεωργίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Χατζηξενοφώντος δεν παραδέχθηκε ποτέ την εμπλοκή του στο έγκλημα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρεις που λύγισαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Θέση της υπεράσπισής του ήταν ότι εκβιάστηκε από τον πρώτο κατηγορούμενο Λοΐζο Τζιωνή, ώστε να μεταβεί στην οικία της οδού Ζαλόγγου και δεν ήταν παρών κατά τη διάπραξη του διπλού φονικού.
 
Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου έχει εισηγηθεί κατά την αγόρευσή της ότι ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, έχοντας πλήρη επίγνωση, όχι μόνο βοήθησε τον Λοΐζο Τζιωνή, πριν, κατά και μετά την διάπραξη του διπλού φονικού με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την Ντίνα Σεργίου, αλλά τον παρότρυνε ταυτόχρονα στην τέλεση των εγκλημάτων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιάμς την ποινή της άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.
 
Πηγή: Philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...