«Χείρα βοηθείας» για αποτροπή των τουρκικών εξαγγελιών ανοίγματος και εποικισμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου ζήτησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες.
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε και επιστολή στη Γερμανίδα κοινοτική αξιωματούχο (στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με την επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ), προσβλέποντας στη συμβολή των Βρυξελλών για υλοποίηση της πρότασης που υπέβαλε προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μια τεχνική επιτροπή από διεθνείς εμπειρογνώμονες, καθώς και από Ε/κ και Τ/κ. Με «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής και με στόχους την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων. Στην προεδρική επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο «Φ» (και έχει σταλεί στους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και κρατών-μελών), ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει επίσης χαρακτηριστικά, ότι «εισηγείται όπως η ΕΕ χρηματοδοτήσει τις μελέτες (studies) και όπως τα Ηνωμένα Έθνη υποβοηθήσουν την τεχνική εργασία», ενώ ενημερώνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «επί του παρόντος δεν υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση» από την τουρκική πλευρά.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ακόμη ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Αφενός, για τη δημιουργία υποβοηθητικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής λύσης και αφετέρου για την επιστροφή των νόμιμων ιδιοκτητών και κατοίκων της περίκλειστης πόλης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ακόμη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου, θα δημιουργήσει μια επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρη.
 
Στο πλαίσιο της συνάντησης με την κ. φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι υπό το φως των τουρκικών εξαγγελιών για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου, καθώς και των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, η Λευκωσία δεν μπορεί να λειτουργεί με ευέλικτο τρόπο στα ευρωπαϊκά ντοσιέ της Τουρκίας. Εξήγησε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας (κάτι που προτείνει η Κομισιόν). Ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε επίσης να υπενθυμίσει τα μέτρα που ομόφωνα επέβαλαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία, λόγω των παράνομων ενεργειών στην ΑΟΖ, περιλαμβανομένης και της αναστολής των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, κάτι που η Κομισιόν δεν τηρεί… 
Σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας – ΕΕ, καθώς επίσης και τα κονδύλια τα οποία η ΕΕ παραχωρεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Τουρκοκυπρίους. Εξήγησε όμως ότι «στόχος δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία, όσο και κάποιοι των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν αυτές συνεπάγονται κόστη». 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε και σε αυτό το θέμα απόλυτη κατανόηση και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στο θέμα αυτό με την Κομισιόν και την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και ενέργειες εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ». 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επισκεφθεί την Κύπρο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2028, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τις ανησυχίες της Λευκωσίας «καθόσον αφορά τα κονδύλια τα οποία θα παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του μεταναστευτικού, όπου εξήγησε στην κ. φον ντερ Λάιεν, ότι λόγω της μεγάλης ροής των προσφύγων και των αιτούμενων ασύλου στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλλουν την αύξηση των κονδυλίων τα οποία θα λάβει η Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ. 
Επισπεύδεται το χαλλούμι 
Θετική για προώθηση του φακέλου του χαλλουμιού, προκειμένου να εγγραφεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, σε αίτημα που έθεσε ενώπιόν της ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε το ζήτημα και «η κ. φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα έδωσε οδηγίες να επισπευσθεί η εξέταση του φακέλου για το χαλλούμι». Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος του χαλλουμιού είναι μπλοκαρισμένος για τέσσερα και πλέον χρόνια, καθώς στενοί συνεργάτες του τέως προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπηρεσιακοί της Κομισιόν έθεταν ως προϋπόθεση την «πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», όπως οι ίδιοι τα αντιλαμβάνονται.