Μόλις ξεκίνησε η πανδημία με τον νέο κορωνοϊό δεν καταλάβαμε πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση, ίσως γιατί πιστέψαμε πως δεν μας αφορούσε, αλλά ήταν υπόθεση της μακρινής Κίνας. Στη συνέχεια, όταν άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα και στη χώρα μας, μάλλον αντιληφθήκαμε πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Τώρα θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τη νέα κατάσταση και να συνειδητοποιήσουμε πως η καθημερινότητά μας θα αργήσει να επιστρέψει στους ρυθμούς, όπως τους βιώναμε μέχρι πρόσφατα.
Είναι πάντως παράξενο από τη μια μέρα στην άλλη, έχοντας μια πολυάσχολη ζωή, να καταλήγουμε να κατεβάζουμε ρυθμούς. Από το δεν έχω χρόνο να αναπνεύσω γιατί πρέπει να εργαστώ, να φροντίσω την οικογένεια, να ασχοληθώ με τα παιδιά, να πάω γυμναστήριο και να κάνω χίλια δυο πράγματα, απλά να έχουμε άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας. Να μην μπορούμε, επίσης, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς, να είναι απαγορευμένα τα θέατρα, τα σινεμά και κάθε είδους εκδηλώσεις. 
Θα χρειαστεί καιρός, λένε οι ειδικοί, για να εξασθενήσει ο COVID-19. Μέχρι τότε και κυρίως μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα κόψουμε κοινωνικές συνήθειες όπως το να φιλούμε κάποιον γνωστό μας που μόλις έχουμε δει ή να κάνουμε χειραψία μαζί του. Θα αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε συνωστισμένους χώρους, θα μειώσουμε ακόμη και τα επαγγελματικά ραντεβού.
Και φυσικά θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην εκπαίδευση που προκαλεί ο νέος ιός. Η αναπλήρωση μαθημάτων το καλοκαίρι ή τα Σάββατα είναι εύκολη υπόθεση, τι θα γίνει όμως με τις εξετάσεις και ειδικά τις τελικές ή αυτές που είναι απαραίτητες για τα παιδιά που θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο; Θα έχουν καλύψει την ύλη, με κλειστά σχολεία, ώστε να μπορέσουν να τις παρακαθήσουν με επιτυχία; Ή ποιες θα είναι οι συνέπειες αν συγκεντρωθούν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, παιδιά μέσα σε μια αίθουσα;
Στη θεωρία οι κρίσεις είναι ευκαιρία για αλλαγές. Στην πράξη, όμως, έχουν συνέπειες που δεν είναι πάντα κάτω από τον έλεγχό μας. Μια ισχυρή πανδημία, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, μπορεί να έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και οδυνηρές επιπτώσεις στα οικονομικά μοντέλα, από τα οποία εξαρτώνται σήμερα οι δουλειές μας, η ευημερία μας και το μέλλον μας.