Άλλο ένα σκάνδαλο με εξόφθαλμες ευθύνες αναζητεί υπαίτιους. Η διαχρονική κακοδιαχείριση, η ανύπαρκτη εποπτεία, η απουσία εωτερικού ελέγχου και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος οδήγησαν την Επιτροπή Σιτηρών στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής έκανε λόγο για «ξεκοκάλισμα» του ημικρατικού οργανισμού από άτομα που τον οδήγησαν στη χρεοκοπία χωρίς να κληθούν να λογοδοτήσουν. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατονόμασε τον μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, ως τον βασικό υπαίτιο για την οικονομική καταστροφή της Επιτροπής Σιτηρών καθώς διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ημικρατικού οργανισμού για 16 συναπτά έτη και συγκεκριμένα από το 1997 μέχρι το 2013.

«Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό εάν ληφθεί υπόψη ότι ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Σιτηρών ήταν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών που θα αναμενόταν να μην επιτρέψει να οδηγηθεί η Επιτροπή Σιτηρών στη σημερινή της κατάσταση», υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης. Θέτοντας, επιτακτικά, ζήτημα τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να λογοδοτούν και να υπέχουν αστικής ή και ποινικής ευθύνης οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών για τις αποφάσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου η Επιτροπή Σιτηρών

Ενδεικτικά παράδειγμα της κακοδιαχείρισης, της ασυδοσίας και της συγκάλυψης που επικρατούσαν στον εν λόγω ημικρατικό Οργανισμό παρέθεσε χθες στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε τα εξής:

> Είναι ο μοναδικός ημικρατικός οργανισμός για τον οποίον οι ιδιώτες ελεγκτές εξέφρασαν αδυναμία έκφρασης ελεγκτικής γνώμης όσον αφορά στις οικονομικές του καταστάσεις για τα έτη 2011 μέχρι 2015 λόγω έλλειψης στοιχείων. 

> Ταμίες της Επιτροπής Σιτηρών εξέδιδαν τιμολόγια τοις μετρητοίς με τη χαμηλότερη τιμή πώλησης σε πελάτες που δεν κατέβαλλαν τα σχετικά ποσά και χωρίς να έχουν εκδώσει μεταχρονολογημένες επιταγές. Επρόκειτο για μια παράνομη και επικίνδυνη πρακτική που αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο να μην εισπραχθούν ποτέ τα χρήματα αυτά σε περίπτωση που οι πελάτες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, όπως και έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

> Επένδυση πέραν των €2,3 εκατ. που έγινε στην περιοχή της Μενόγειας με την ανέγερση αποθηκών αφέθηκε στο έλεος του Θεού. Τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν χρησιμοποιούνται αλλά ούτε και προστατεύονται από την Επιτροπή Σιτηρών με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν. Συγκεκριμένα, η περίφραξη, όπως και όλα τα κτήρια παραβιάστηκαν. Κλάπηκαν όλοι οι νιπτήρες, ηλεκτρονικοί πίνακες, κλιματιστικά, εντοιχισμένοι φούρνοι και πολύτιμα μέταλλα από μηχανήματα. Όλοι οι χώροι υγιεινής βανδαλίστηκαν.

> Υπάλληλοι της Επιτροπής Σιτηρών πληρώνονται, κυριολεκτικά, για να πηγαίνουν δουλειά. Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια υπάλληλοι πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη Λευκωσία στη Λεμεσό για εργασία με υπηρεσιακά οχήματα και με τον χρόνο ταξιδίου να λογίζεται εργάσιμος. Όλο αυτό το κόστος, που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ ετησίως, δεν θα το επωμιζόταν η Επιτροπή Σιτηρών εάν καθοριζόταν ως έδρα εργασίας των εν λόγω υπαλλήλων το σιλό Λεμεσού. Εξίσου εκπληκτικό και το γεγονός ότι αυτοί οι υπάλληλοι δεν ελέγχονται από κανένα για να διαπιστώνεται κατά πόσο όντως μεταβαίνουν στην εργασία τους στη Λεμεσό, ούτε χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους, με τον προϊστάμενο-επόπτη τους να δηλώνει «εγώ εν τζιαι…». Είναι πασιφανές ότι η απουσία ελέγχων εξέθρεψε την ασυδοσία στον εν λόγω ημικρατικό οργανισμό. Με την ευθύνη, αυτονόητα, να βαραίνει το διοικητικό συμβούλιο που έλαβε αυτές τις σκανδαλώδεις αποφάσεις που σαφώς στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του ημικρατικού οργανισμού.

> Το συνολικό ποσό των €17,5 εκατ. απώλεσε η Επιτροπή Σιτηρών και το Σχέδιο Συντάξεων των υπαλλήλων του ημικρατικού οργανισμού από το κούρεμα καταθέσεων το 2013. Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ένα μόλις 24ωρο πριν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων ζητήθηκε η ανάληψη των χρημάτων από τη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς όμως ανταπόκριση. Γεγονός που υποδηλοί, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ότι κάποιοι στην Επιτροπή Σιτηρών γνώριζαν για το επικείμενο κούρεμα των καταθέσεων, δακτυλοδείχνοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Σιτηρών και τότε γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

> Η Επιτροπή Σιτηρών στην προσπάθειά της να παραμείνει στην αγορά πωλεί κριθάρι και αραβόσιτο στη ζημιά της καθώς δεν μετακυλεί στα προϊόντα που εμπορεύεται το τεράστιο κόστος λειτουργίας της που ανέρχεται στα €4 εκατ. ετησίως. Η Επιτροπή Σιτηρών, παρά τον μειωμένο κύκλο εργασιών της, έχει μερίδιο μόλις 10% στην αγορά, εντούτοις εργοδοτεί 50 υπαλλήλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κίνδυνος χρεοκοπίας για Επιτροπή Σιτηρών

Απόφαση για κρατικοποίηση από το 2013 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών ως ημικρατικός οργανισμός με την ταυτόχρονη δημιουργία Υπηρεσίας Σιτηρών στο υπουργείο Γεωργίας λήφθηκε στις 31/12/2013. Από τότε μέχρι σήμερα το Δημόσιο απώλεσε μερικά εκατομμύρια ευρώ λόγω της συνέχισης της λειτουργίας της Επιτροπής Σιτηρών με το υφιστάμενο καθεστώς. Όπως πληροφόρησε χθες τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου ο κ. Κακουρής, τα σχετικά νομοσχέδια που ανοίγουν τον δρόμο για κρατικοποίηση της Επιτροπής Σιτηρών εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλιάτσικο στην Επιτροπή Σιτηρών (εικόνες)

€4 εκατ. για εθελούσια αποχώρηση

Στον προϋπολογισμό της Επιτροπής Σιτηρών για το έτος 2020 περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €4 εκατ. το οποίο θα προσφέρει η Επιτροπή Σιτηρών στους υπαλλήλους της προκειμένου να δελεάσει όσο το δυνατόν περισσότερους να αποδεχθούν την πρόωρη αφυπηρέτησή τους. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειώσει τους εργαζόμενους από 50 που είναι σήμερα μόλις στους 10, οι οποίοι στη συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθούν στο Δημόσιο. Ποσό €2 εκατ. προορίζεται να καταβληθεί στους 15 μόνιμους υπαλλήλους της Επιτροπής Σιτηρών ως κίνητρο για πρόωρη αφυπηρέτηση και άλλα €2 εκατ. στους 35 ωρομίσθιους υπαλλήλους. 

Έρευνα σε εξέλιξη για διαπίστωση αδικημάτων

Ο πρόεδρος του δ.σ. της Επιτροπής Σιτηρών, Κυριάκος Κακουρής, που ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού μόλις τον Ιανουάριο του 2019, μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, τον περασμένο Νοέμβριο, διορίστηκε ανώτερος λειτουργός από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διερευνήσει 10 υποθέσεις στις οποίες έγιναν συστάσεις από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τη διενέργεια έρευνας. Στόχος, όπως είπε, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πληρώνονται να πηγαίνουν δουλειά

Αφέθηκε στο έλεος των ορέξεων των πάντων

Αμέσως μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς είναι γνωστή και εμφανής μετά τις επίμονες προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Έκανε λόγο για προσπάθεια των κυβερνώντων να κλείσουν την Επιτροπή Σιτηρών, αναφέροντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ εδώ και πέντε χρόνια καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Σιτηρών, αλλά αντί αυτού, όπως κατήγγειλε, η Κυβέρνηση την εγκατέλειψε στο έλεος των ορέξεων των πάντων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, δήλωσε πως η Επιτροπή Σιτηρών λειτουργούσε ως μονοπώλιο μέχρι το 2004 και μετά το 2004 αφού δεν πήρε τα δέοντα μέτρα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε συνθήκες ανταγωνισμού, φθίνει και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. «Δεν μπορεί ο φορολογούμενος πολίτης να συνεχίσει να πληρώνει ζημιές για τα ψηλά λειτουργικά κόστη των ημικρατικών οργανισμών», υπέδειξε. Προσθέτοντας, ότι προκύπτουν θέματα σοβαρής κακοδιαχείρισης στην Επιτροπή Σιτηρών με βάση τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.