Ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία θα δώσει η Γερμανία, όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον Γάλλο ομόλογο του, Μακρόν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Τζόνσον, αναφορικά με το προσφυγικό.
 
Όπως είπε η Καγκελάριος, μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο για τη Συρία και όπως σημείωσε η Γερμανία θα δώσει 25 συν 100 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και το προσφυγικό, πού όμως -επισήμανε- είναι τώρα πιο πολύ θέμα μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Τσαβούσογλου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπορέλ.
 
Η ίδια πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι και η Τουρκία συμφώνησαν να μείνουν πιστοί στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά και την πρόθεση των Ευρωπαίων να δώσουν νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία. Ωστόσο -όπως συμπλήρωσε– «να μην χάσουμε από το βλέμμα μας την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία».
 
Επίσης δήλωσε ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, αλλά όπως τόνισε η Καγκελάριος δεν πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη προετοιμασία.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ