Για όνομα του θεού κλειδωθείτε σπίτι σας». Ένα μήνυμα επτά λέξεων, το οποίο κρύβει την αγωνία δύο ανθρώπων. Ενός Κύπριου που ζει μόνιμα στην Ισπανία και ενός Ισπανού. Και οι δύο ζουν, με ολόκληρη την Ισπανία, τον θάνατο και τον τρόμο που ο κορωνοϊός έφερε στη χώρα. Τα γραφεία κηδειών στην Ισπανία, λένε, δεν παραλαμβάνουν πλέον τους νεκρούς.

Ο Κύπριος Γιώργος Περικλέους, ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη και με φωνή αγωνίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους Κύπριους: «περιοριστείτε, μείνετε σπίτι σας, έστω κι αν ζείτε μόνοι σας μην αναζητήσετε την παρέα άλλων ανθρώπων. Επικοινωνήστε με άλλους τρόπους με τους δικούς σας. Ευτυχώς υπάρχει τεχνολογία. Μην το ρισκάρετε και για εσάς και για τους άλλους. Ποτέ και κανένας δεν ξέρει πότε θα τον ”κτυπήσει” ο κορωνοϊός».

«Είναι τρομακτική η κατάσταση εδώ», προσθέτει, «πρέπει να γνωρίζετε εκεί πως όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο, οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται αφορούν μόνο τους ανθρώπους που καταφέρνουν, ύστερα από πολλή προσπάθεια να εξεταστούν. Και οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι πάρα το γεγονός ότι εδώ στη Βαρκελώνη τουλάχιστον, οι πολίτες φαίνεται να συμμορφώνονται στα μέχρι σήμερα μέτρα». «Δεν θέλω», λέει ο Γιώργος Περικλέους, «να δω στην Κύπρο φαινόμενα όπως αυτά που βλέπουμε στην Ισπανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 

Είναι τρομακτικό αλλά θα το αναφέρω για να καταλάβουν όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φθάσαμε στο σημείο που τα γραφεία κηδειών δεν παραλαμβάνουν τους νεκρούς, επειδή ο κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω των νεκρών. Αυτό υποχρέωσε τα νοσοκομεία σε λύσεις ανάγκης, διότι ούτε οι συγγενείς μπορούν να παραλάβουν τους νεκρούς τους. Τα υπόγεια των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ”πρόχειρα” νεκροτομεία και εκεί στοιβάζονται κατά δεκάδες οι σοροί».  

Η μητέρα του Αλέξη Σάντσιες περιλαμβάνεται στις χιλιάδες των γνωστών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία. «Ένιωσα τρόμο μέσα μου όταν πήγα στο νοσοκομείο με τη μητέρα μου. Είχε συμπτώματα κορωνοϊού για αρκετές ημέρες αλλά το σύστημα υγείας, το οποίο είναι πάρα πολύ βαρυφορτωμένο, καθυστερούσε να ανταποκριθεί. Έτσι, τη μετέφερα εγώ στο νοσοκομείο. Στο αυτοκίνητο ήμασταν και οι δύο με μάσκες.

Στο νοσοκομείο καθόμασταν με απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο. Πήγαμε στις 12 το μεσημέρι και η μητέρα μου υποβλήθηκε στην εξέταση του κορωνοϊού στη μία η ώρα τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Είδα ανθρώπους σε σοβαρή κατάσταση. Δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, χρειάζονταν βοήθεια, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έτρεχαν πάνω κάτω. Τρομακτικές εικόνες. Να μείνετε σπίτι σας».