Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες γιατροί και επιστήμονες. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα στην κυπριακή κοινωνία. Υπουργός Υγείας, επιστήμονες και γιατροί της πρώτης γραμμής κάνουν ξεκάθαρα λόγο για ανευθυνότητα, αφού τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ακόμα και άτομα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα κορωνοϊού ή άτομα τα οποία επιβάλλεται να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες προστασίας, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται πλέον με γοργούς ρυθμούς από άνθρωπο σε άνθρωπο και στην Κύπρο, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αρκεί να αναφερθεί ότι από ένα μόνο γνωστό περιστατικό ο ιός αποδεδειγμένα μεταδόθηκε σε άλλα 15 άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος και αυτοί οι 15 είναι άγνωστο σε ποιους αριθμούς συνέχισαν την αλυσίδα του τρόμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 

«Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στο σπίτι, αλλά από την άλλη να οργανώνουμε οικογενειακές συνάξεις, τραπέζια ή παιχνίδια με τους φίλους. Τα πράγματα με αυτόν τον ιό μπορεί να γίνουν οριακά για τη χώρα μας», δήλωσε φανερά ανήσυχος ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, ανακοινώνοντας χθες τον απολογισμό της ημέρας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα

«Η μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι ο ιός έχει μεταδοθεί στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον από άτομα, τα οποία κάθε άλλο παρά αυτοπεριορίστηκαν», το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος προχώρησε σε γραπτή δήλωση μερικά μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλλα 35 νέα περιστατικά κορωνοϊού και νέος θάνατος

Η φωνή του επιστημονικού διευθυντή της περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Μάριου Λοϊζου, αυστηρή και γεμάτη αγωνία: «η αύξηση των κρουσμάτων μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Αν συνεχίσουμε να καταγράφουμε τέτοιους αριθμούς, αντί να κερδίζουμε χρόνο για τα νοσοκομεία μας θα χάσουμε χρόνο και τα νοσοκομεία μας δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σας καλούμε όλοι να μας ακούσετε πάρα πολύ προσεκτικά». 

Χθες, ανακοινώθηκαν 35 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών κρουσμάτων στα 214. Από τα 35 κρούσματα, τα 31 αφορούσαν άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και δύο άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται, είναι δηλαδή «ορφανά», γεγονός που για άλλη μια φορά καταδεικνύει τη διασπορά του κορωνοϊού στην Κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ