To Top
10:42 Δευτέρα
24 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Διορία δύο μηνών στον ΟΚΥπΥ από Παθολόγους Λεμεσού
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Διορία δύο μηνών στον ΟΚΥπΥ από Παθολόγους Λεμεσού
  15 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  

Διορία δύο μηνών δίνουν οι παθολόγοι του νοσοκομείου Λεμεσού στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για να ενισχύσει το Τμήμα τους με επιπρόσθετο ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από το κλείσιμο της πνευμονολογικής κλινικής και τη νοσηλεία των πνευμονολογικών ασθενών στους παθολογικούς θαλάμους.

Σε επιστολή τους προς τον ΟΚΥπΥ οι παθολόγοι υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν συμμετείχαν στην οποιαδήποτε διαβούλευση για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από τον Οργανισμό, προειδοποιούν ότι με τις παρούσες συνθήκες εργασίας και εάν δεν ενισχυθεί η κλινική η κατάσταση θα καταστεί επικίνδυνη και τονίζουν ότι ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε με ανακοίνωσή του να αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης. Επιπρόσθετα θέτουν τους εαυτούς τους στη διάθεση των ασθενών τους για τους επόμενους δύο μήνες, αφού θα υποχρεώνονται να εργάζονται σε εθελοντική βάση περισσότερες εφημερίες και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει σε συνεχή βάση διαθέσιμος πνευμονολόγος.  

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον διευθυντή του παθολογικού τμήματος του νοσοκομείου της Λεμεσού, με κοινοποίηση προς τις τρεις Συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου (ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΕΣΙ), στάλθηκε στον ΟΚΥπΥ την περασμένη Τετάρτη και σε αυτήν οι παθολόγοι καταγράφουν τόσο τη διαμαρτυρία τους όσο και τις προϋποθέσεις που θέτουν για να συναινέσουν στην απόφαση που λήφθηκε μετά τη μαζική φυγή των πνευμονολόγων από το νοσοκομείο Λεμεσού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του θαλάμου του πνευμονολογικού τμήματος του νοσηλευτηρίου. 

«Η παθολογική κλινική δεν έχει ερωτηθεί, ούτε έχει συμμετάσχει σε διαβούλευση για στήριξη της πνευμονολογικής κλινικής από την παθολογική κλινική» αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι «η κλινική, είναι ήδη υποστελεχωμένη μετά την αφυπηρέτηση τριών συναδέλφων και τη μακροχρόνια αναρρωτική άδεια άλλου γιατρού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: 150.000 δικαιούχοι άλλαξαν προσωπικό γιατρό

Το σωστό, σύμφωνα με τους παθολόγους του νοσοκομείου Λεμεσού, «θα ήταν να εξευρεθεί τρόπος να συνεχίσει να υπάρχει εικοσιτετράωρη κάλυψη (των ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα) από πνευμονολόγο», αφού όπως υποστηρίζουν «το αντίθετο αποτελεί πισωγύρισμα, είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και επιφέρει απώλεια εσόδων στον ΟΚΥπΥ, ενόψει της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας». 

Μάλιστα οι παθολόγοι της Λεμεσού θέτουν τον ΟΚΥπΥ προ των ευθυνών του υποστηρίζοντας ότι «εφόσον δεν υπάρχει επαρκής αριθμός πνευμονολόγων, η κλινική οφείλει να κλείσει και να βγει σχετική ανακοίνωση ότι τα περιστατικά θα εισάγονται στην παθολογική κλινική με ευθύνη του ΟΚΥπΥ».

Συνεχίζοντας στην επιστολή τους προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι γιατροί του παθολογικού τμήματος θέτουν τα αιτήματα και τις προϋποθέσεις τους για να συναινέσουν στις αποφάσεις του Οργανισμού. Συγκεκριμένα ζητούν όπως: 
-    Εξασφαλιστεί 24ωρη πρόσβαση σε πνευμονολόγο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και βάσει προκαθορισμένου πρωτοκόλλου για επείγουσες πράξεις. 
-    Η αύξηση κλινών θα πρέπει να συνοδευτεί με άμεση στελέχωση της παθολογικής κλινικής τουλάχιστον με τρεις γιατρούς, καθώς ήδη υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρεται, «θα μπορούμε να εφημερεύουμε δύο κάθε μέρα κάτι που στην παρούσα φάση κρίνεται μη εφικτό, αλλά καθίσταται απαραίτητο λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας». Στην αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζουν, «καθίσταται επικίνδυνο τόσο για την υγεία των λειτουργών όσο και για την ασφάλεια των ασθενών». 

Περαιτέρω η κλινική ενημερώνει ότι: «Κατά τις αργίες αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους για τους ασθενείς, πολλοί συνάδελφοι ερχόμαστε ήδη εθελοντικά και βοηθούμε τον εφημερεύοντα». Με την αύξηση, ωστόσο, των περιστατικών λόγω και του κλεισίματος της πνευμονολογικής κλινικής, «αυτό κρίνεται πλέον ως απαραίτητο και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διπλές εφημερίες τις αργίες όταν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες για τους επόμενους δύο μήνες, αναμένοντας την ορθή στελέχωση της κλινικής μας βάσει οργανογράμματος». 

Αναφέρεται ότι διαμαρτυρίες άρχισαν να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και από τους παθολόγους του νοσοκομείου της Λευκωσίας, αφού και η πνευμονολογική κλινική του νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας έχει χάσει τέσσερις γιατρούς από το δυναμικό της λόγω παραιτήσεων. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, οι οποίες ανέφεραν ότι ασθενείς από τη Λεμεσό θα μεταφέρονται στη Λευκωσία για νοσηλεία προκάλεσαν αντιδράσεις οι οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί επίσημα. Εξάλλου καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από τον ΟΚΥπΥ. 


Κλιμάκιο του ΟΚΥπΥ σε όλα τα νοσοκομεία

Η αναστάτωση των τελευταίων ημερών στα δημόσια νοσοκομεία και οι αντιδράσεις των Συντεχνιών των εργαζομένων για τα διάφορα προβλήματα που παρατηρούνται, υποχρεώνει τον ΟΚΥπΥ να αναλάβει πλέον δράση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού «η αυτονόμηση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει ο δημόσιος τομέας της υγείας, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έργο αυτό, όπως οποιαδήποτε αλλαγή που επηρεάζει ριζικά τα δεδομένα, είναι λογικό και αναμενόμενο να προκαλεί αντιδράσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργεί προβλήματα». Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, «επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα νοσηλευτήρια λειτουργούν μέχρι σήμερα και γι’ αυτό βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη διάλογος για επίλυση των προβλημάτων». Στόχος του ΟΚΥπΥ, «είναι ο διάλογος αυτός να εντατικοποιηθεί γιατί θέλει και να ακούσει τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που αναφύονται στην πορεία αυτή».

Προς τον σκοπό αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, «στελέχη του ΟΚΥπΥ, αρχίζουν από την προσεχή Δευτέρα, προγραμματισμένες συναντήσεις και επισκέψεις στα νοσηλευτήρια Παγκύπρια, με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, για να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα».
 

  Mαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...