Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα.

Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52.

Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης.

Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

 
Νότια Κορέα: Αναβάλλονται στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ
 
Οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το περασμένο εικοσιτετράωρο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Η εξέλιξη αυξάνει σε 1.595 το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα.

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της χριστιανική αίρεση, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τα KCDC.

Δεν καταγράφηκε πάντως κανείς νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας παρέμεινε στους 12.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.

 
Μέτρα για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ
 
Μέτρα για τον κορωνοϊό λαμβάνουν και οι ΗΠΑ, όπου ανακοινώθηκε το 15ο κρούσμα. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ στην επιδημία του COVID-19.

«Ορίζω τον Μάικ Πενς επικεφαλής» της αμερικανικής αντίδρασης στην επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρός του θα συνεργάζεται με «επαγγελματίες της υγείας» στο ζήτημα.

Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος εξαιτίας της επιδημίας είναι —τουλάχιστον προς το παρόν— «πολύ χαμηλός» για τους Αμερικανούς. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει τη δαπάνη «οποιουδήποτε ποσού» είναι «επαρκές» για την αντιμετώπιση του COVID-19.

 
Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων, ποσό που οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν πολύ μικρό. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει μεγαλύτερο κονδύλι «θα το αξιοποιήσουμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ